Leta i den här bloggen

torsdag 1 september 2016

Lipoproteiiniluokat ja alaluokat

Lipoproteiniit ( rasvavalkuaiskombinaatiot) ovat hiukkasmaisia rakenteita, joilla ulkokerros on amfipaattisia fosfolipidejä, lähinnä fosfatidylkoliinia ( lesitiiniä) ja vapaita kolesteroleja. Hiukkasten (partikkelien) veteen liukenemattomassa ytimessä on triglyserideja (TG) ja kolesteroliestereitä (KE), joita on siirtynyt veren nestemäisistä osista näihin hiukkasiin. Valkuaisaineesta(proteiineista) olevat rakennemolekyylit apolipoproteiinit kelluvat näitten partikkeleiden ulkovyöhykkeessä petautuneena yksinkerroksiseen lipidikalvoon, (mono-layer)ja ne pystyvät interaktioon sekä ytimen lipidien että ulkokerroksen pintalipidien kanssa. - ( Näyttää siltä, etät nykysuomalaiset lyhentävät sanan apolipoproteiini muotoon alipoproteiini ja se on aika mukava lyhennys tai sitten on olemassa tavallinenlyhennys apo. Lipoproteiineja (Lp)on viisi pääluokkaa, jotka kuvataan lyhennyksin englantilaisesta nimestä. Mitä rasvaisempi sisältö, sitä keveämpi hiukkanen. Mitä painavampi proteiiniosa suhteellisesti, sitä raskaampi hiukkanen. Ns. "hyvä kolesteroli käyttää "ajoneuvonaan" verenkierrossa edullisesti pienikokoista ja suhteellisesti raskasta HDL- partikkelia. ( se on kolesterolin palauttaja jäännösten hyödyntäjä vieden kolesterolia periferiasta maksaan - kolesterolimolekyyliä ei voi pilkkoa energiaksipätkiksi, vaan se käytettävä siihen sti että se on liian vanha muokattavaksi muiksi tärkeiksi molekyyleiksi tai sitten se on eritettävä sappeen .

 Luonnollisestikin HDL on vain suhteellisesti ottaen hyvä kolesteroli- eihän mikään järjestelmä toimi vain hyödynnyksellä- varsinainen periferinen kolesteroli distribuoidaan muiden kuten LDL-partikkelin kautta töihinsä ensin- tapetoimaan kehoa- ym. ennen kuin jätettä voi hyödyntää. Terveestä ja dynaamsesesta toisiaan täydentävästä suhteesta tässä funktiossa on kysymys. esim. yhteiskunta, maailma ilman hyödynnystä ja jätehuoltoa on suuri jätekasa- mutta jätehuolto ei ole yhdyskunnan päätarkoitus. Esim ydinvoimalaitosta ei tehdä siksi, että voisi koko tulevaisuuden ajan käsitellä ydinjätettä, vaikka se on seuraus ydinenergian käyttöhaluista.Siksi on olennaista, että on tietty määrä itse asiassa esssentielliä ja hyvää LDL-kolesterolia.HDL- toiminta kytkeytyy myös TG- kiertoon. (Dr. Bryan Brewerin hypoteesi 2003)
 http://www.medscape.org/viewarticle/520393
Hyvän kuvan löytää netistä ja selvityksiä YouTube-videoista. Niissä kuvissa näkyy hiukkaskokojen suhde, tiheys (g/ml) halkaisijan (nm) funktiona. Tästä tietysti ymmärtää, että pienempi hiukkanen voi paremmin liikkua pienissä verisuonissa. Tietysti nopeudessa merkitsee myös, onko virtaus arteriellis vai venöösi.
 ( Välillä tulee mieleen ajatus: toimiiko nykyajan ihmisessä mikään ilman jotain lääkettä?)

Chylomicron, kylomikroni __________ C, A, B48 VLDL, Very low density lipoprotein hyvin keveä lipoproteiini _________C, B100, E. IDL _________B100, C, E LDL, Low density lipoprotein, keveähkö lipoproteiini_________B100 ja HDL- lajit, High density lipoproteiini, raskas lipoproteiini . ( Tämä on antiaterogeeninen, antioksidatiivinen ja anti-inflammatorinen) __________A,C, E. Apo-osan tehtävät lipoproteiineissa: ne antavat rakennetta, muotoa lipidiproteiinikompleksissa ja , vaikuttavat liukoisuuteen. Ne säätelevät metabolian reseptori-interaktioilla ja entyymisäätelyn avustuksella. Pienikokoisia apoproteiineja apo A, apo C ja apo E. Namä ovat vaihtuvia. Isokokoinen apoproteiini on apo B ja se on vaihtumaton ja liukenematon. ApoD voi kuljettaa ja sitoa monomeerilipidejä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar