LÄHDE:
NNR 2012,
Sivut
217-238.
Nord
2014002
ISBN
978-92-893-2670-4
(7.7.) Syöpä, cancer, sivut 233-4
Eläinkoetutkimuksissa
ravintorasvan saanti edistää rintasyövän ja paksunsuolen syövän
kehittymistä. Kokeelliset tutkimukset viittaavat myös siihen, että
omega3-rasvahapot vastavaikuttaisivat syöpäsolun
proliferoitumiseen, päinvastoin kuin omega6-rasvahapot. Kuitenkin epidemiologisissa
tutkimuksissa on saatu sekalaisia tuloksia ravintorasvan ja
syöpäriskin välisestä assosiaatiosta. Sellaiset epäsuhtaiset
tulokset voisivat selittyä osittain ravintorasvojen
monimutkaisesta koostumuksesta ja ravinnon muista bioaktiiveista
yhdisteistä tai useista hämäävistä faktoreista kuten
lääkkeitten käytöstä, ajallisestikin epävakaista
ruokailutottumuksista tai geneettisistä variaatioista
aineenvaihdunnan avainentsyymeissä.
-
In experimental animal studies, fat intake promotes the development of breast cancer and colon cancer. Experimental studies also suggest that n-3 fatty acids counteract cancer cell proliferation, and n-6 fatty acids tend to have the opposite effect. However, epidemiological studies examining the link between dietary fats and cancer risk have reached mixed results. Such discrepancies can partly be explained by the complex composition of dietary fat and the presence of other bioactive compounds in the diet or by diverse confounding factors such as drug use, unstable food habits over time, or genetic variations in key metabolising enzymes.
Naisten
tavallisimpia syöpämuotoja on rintasyöpä, mutta Schwabin
työryhmän systemaattisessa katsauksessa ei havaittu naisilla
vaihdevuosien jälkeen mitään liittymää rintasyöpäriskillä
ja ravintorasvan kokonaissaannilla; vakuuttavaa näyttöä ei
arvioitu saadun systemaattisessa katsauksessa myöskään
ravintorasvalaatujen saannista ja rasvalaatujen kudosmerkitsijöistä.
Schwabin työryhmä ei SR- katsauksessaan havainnut mitään
assosiaatiota kokonaisasvan tai erilaatuisten rasvojen saannin ja
muiden syöpätyyppienkään kesken: Tässä mainitut syöpätyypit:
endometriumsyöpä, paksu- ja peräsuolen syöpä, haimasyöpä,
ruokatorvisyöpä, mahasyöpä, munuaissolusyöpä, rakkosyöpä,
keuhkosyöpä tai ihosyöpä. Kuitenkin oli viitteellistä näyttöä
positiivisesta liittymästä munasarjasyövän ja tyydyttyneitten
rasvahappojen saannin kesken. Viitteellistä näyttöä oli
käänteisestä liittymästä alfalinoleenihapon (ALA) saannin ja
eturauhassyövän riskin kesken.
-
Breast cancer is the major cancer type in women, and the studies included in the SR by Schwab and aliae did not find any association between the risk of breast cancer and the intake of total fat in postmenopausal women. The evidence regarding both the intake and tissue markers of the quality of dietary fat was also evaluated as inconclusive in the SR by Schwab et aliae. No association with the intake of total fat or quality of fat with other types of cancer, i.e. endometrial, colorectal, pancreatic, oesophageal, gastric, renal cell, bladder, lung, or skin cancer, was found in the SR by Schwab et al. However for ovarian cancer the evidence for a positive association with the intake of SFA is suggestive. There is also suggestive evidence for an inverse association with intake of ALA and risk of prostate cancer.
Vaikkakin Schwabin
työryhmän kriteerit systemaattiseen katsaukseen sisällytetyistä
tutkimuksista poikkesivat jonkin verran WCRF/AICR:n kriteereistä
niin yleispiirteiltään yhteenvedot ovat samankaltaisia. Kuitenkin
WCRF/AICR:n raportissa tehtiin johtopäätös, että rasvan
kokonaissaannin ja vaihdevuosien jälkeisen rintasyöpäriskin ja
keuhkosyöpäriskin välisestä assosiaatiosta on rajallista
viitettä. Samoin on rajallista viitettä kohonneesta paksu- ja
peräsuolen syövän riskistä käytettäessä eläinperäisiä
rasvoja sisältäviä elintarvikkeita.
-
Although the criteria for including studies were slightly different for the SR by Schwab and co-workers and the World Cancer Cesearch Fund/American Institute of Cancer Research (WCRF/AICR) report, the overall conclusion are generally similar. However, the WCRF/AICR report concluded that the evidence is limited-suggestive for a link between total fat and an increased risk of postmenopausal breast cancer and lung cancer.There was also limited-suggestive evidence for an increased risk of foods containing fat of animal origin and colorectal cancer.
WCRF/AICR- raportin
mukaan on epäsuoraa liittymää energiatiheitten ravintojen ja
syövän kesken sekä todennäköistä tai vakuuttavaa näyttöä on
myös keholihavuuden ja useimpien syöpätyyppien kesken.
Mielenkiintoinen seikka tuli esiin eräässä systemaattisessa
katsauksessa ruokatottumuksista: johtopäätöksenä oli että
”harkitun järkevät ” ruokatottumukset assosioituvat vähempään
rintasyöpäriskiin, kun taas ”länsimaistuneet” ravintomallit
liittyvät lisääntyneeseen riskiin. (NNR 2012 kertoo tästä
enemmän kappaleessa Foods and food patterns. Guidelines for a
healthy diet). Ravintorasvan laatu on mahdollisesti lähempänä
tieteellisiä suosituksia ”harkitun järkevissä”
ruokailutottumuksissa verrattuna ”länsimaistuneisiin”
ravitsemusmalleihin.
-
According to the WCRF/AICR report there is an indirect link between energy dense diets and cancer, and the evidence indicates, a probably or convincing link between body fatness and most cancer types. Interestingly, an SR of food pattern studies concluded that so called ”prudent” dietary pattern are associated with reduced breast cancer risk while ”Westernized” dietary patterns are associated with increased risk (See chapter on Foods and food patterns. Guidelines for a healthy diet). The quality of dietary fat is potentially closer to the recommendations in ”prudent” dietary patterns compared to ”Westernized” dietary patterns.
Suom. 5. 2016.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar