LÄHDE:
NNR 2012,
Sivut
217-238.
Nord
2014002
ISBN
978-92-893-2670-4
(7.8.) Raskaus ja imetys, Pregnancy and lactation (sivut 234-5.)
Dokosahexaeenihappo
(DHA) on välttämätön sikiön ja vauvan syntymänjälkeisen
jakson aikana aivojen ja muiden kalvopitoisten kudosten kasvulle. On
merkittävää geneettistä yksilöitten välistä variaatiota, polymorfiaa,
geeneissä FADS1 ja FADS2. Nämä geenit koodavat
entsyymejä delta-5- ja delta-6-desaturaasi, jotka asettavat
alfalinoleenihapoista (C18:3 n-3)(ALA) muodostuviin rasvahappoihin lisää
tärkeitä kaksoissidoksia.
-
DHA is necessary for growth of the brain and other membrane-rich tissues in foetal and early postnatal life. There is considerable inter-individual variation in the formation of DHA from ALA due to common polymorphism in the delta-5 and delta-6 desaturase genes FADS1 and FADS2.
Kontrolloidusista
sokkokokeista, joissa annettiin raskaana oleville naisille EPA ja
DHA rasvahappoja, on saatu näyttöä ennenaikaisen synnytyksen
riskin aleneman puolesta. DHA- annokset näissä tutkimuksissa
vaihtelivat 150 mg- 200 mg DHA:n päiväannosten ja 1200 mg DHA:n
päiväannosten välillä.
-
Evidence
from RCTs in which EPA+ DHA was administered to pregnant women (from
150-200 mg DHA/d up to 1200 mg DHA/d) showed reduced risk of
preterm birth.
Vuonna
2007 julkaistusta neuvosta oli tultu yksimieliseen sopimukseen ja siinä
kehotettiin raskaana olevia ja imettäviä naisia käyttämään
vähintäin 200 mg DHA- rasvahappoa päivittäin. Tämä myötäilee
myös FAO:n suositusta keskimääräisestä ravintoainetarpeesta
200 mg DHA rasvahappoa päivässä
-
A
consensus
statement
published in 2007 advised that pregnant and lactating women´s
intake of DHA should be at least 200 mg/d. This is in line with the
FAO, which set the average nutrient requirement (ANR) to 200 mg/d.
Mutta
mitään vakuuttavaa näyttöä kohentavasta vaikutuksesta lasten hermostolliseen tai
näköaistin tarkkuuden kehittymiseen ei havainnut Cochrane-katsaus
kuudesta kontrolloidusta sokkokokeesta, joissa annettiin imettäville
äideille pitkiä omega3 PUFA rasvahappoja (LCPUFA n-3) annoksin, jotka alkoivat 200
mg:sta DHA päivässä EPA+ DOHA - yhteismääriin 1,5- 2,7 g
päivässä tai 10 ml:sta kalanmaksaöljyä päivässä. Kuitenkin ravintolisästä oli kahdessa kokeessa positiivista vaikutusta pään
ympärysmitan kasvuun ( 10 ml kalanmaksaöljyä tai 200 mg DHA
päivässä) ja alentunutta riskiä allergisesta herkistymisestä
todettiin yhdessä tutkimuksessa, jossa EPA+DHA- yhteisannos oli 2,7 g
päivässä. Tulokset allergisten tautien ja kognition suhteen
eroavat jonkin verran annettaessa lisänä kalanmaksaöljyä tai
muita PUFA-ravintolisiä. Pidetään turvallisena sellasita DHA-saantia, joka
hieman ylsittää 1 gramman päivässä ja kokonais-PUFA (EPA+DHA)
-saantia 2,7 g päivässä.
-
A Cochrane Review of six RCT´s did not find convincing evidence for supplementation of n-3 LCPUFA with doses varying from 200 mg/d of DHA to between 1,5 and 2,7 g/d of EPA + DHA or 10 ml/d of cod liver oil in breastfeeding mothers for improving their children´s neurodevelopmental and visual acuity. However, supplementation had a positive effect on head circumference in two studies (10 mL/d of cod liver oil or 200 mg/d DHA) and decreased risk of allergic sensitization in one study with a dose of 2,7 g/d of EPA+ DHA. The results on allergic diseases and cognition differ somewhat between the effects of fish oil and other PUFA supplementation. An intake of DHA slightly greater than 1 g/d or a total intake of 2,7 g /d of n-3 LCPUFA (both EPA and DHA) is considered safe.
-
Suomennos 8.9. 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar