Leta i den här bloggen

torsdag 8 september 2016

(7.8.) NNR 2012: Ravintorasva, raskaus ja imetysaika

LÄHDE: NNR 2012,
Sivut 217-238. 
Nord 2014002
 ISBN 978-92-893-2670-4

(7.8.) Raskaus ja imetys, Pregnancy and lactation (sivut 234-5.)

Dokosahexaeenihappo (DHA) on välttämätön sikiön ja vauvan syntymänjälkeisen jakson aikana aivojen ja muiden kalvopitoisten kudosten kasvulle. On merkittävää geneettistä yksilöitten välistä variaatiota, polymorfiaa,  geeneissä FADS1 ja FADS2.  Nämä geenit koodavat entsyymejä delta-5- ja delta-6-desaturaasi, jotka asettavat alfalinoleenihapoista (C18:3 n-3)(ALA)  muodostuviin rasvahappoihin lisää tärkeitä kaksoissidoksia.
  • DHA is necessary for growth of the brain and other membrane-rich tissues in foetal and early postnatal life. There is considerable inter-individual variation in the formation of DHA from ALA due to common polymorphism in the delta-5 and delta-6 desaturase genes FADS1 and FADS2.
Kontrolloidusista sokkokokeista, joissa annettiin raskaana oleville naisille EPA ja DHA rasvahappoja, on saatu näyttöä ennenaikaisen synnytyksen riskin aleneman puolesta. DHA- annokset näissä tutkimuksissa vaihtelivat 150 mg- 200 mg DHA:n päiväannosten ja 1200 mg DHA:n päiväannosten välillä.
  • Evidence from RCTs in which EPA+ DHA was administered to pregnant women (from 150-200 mg DHA/d up to 1200 mg DHA/d) showed reduced risk of preterm birth.
Vuonna 2007 julkaistusta  neuvosta oli tultu yksimieliseen sopimukseen ja siinä  kehotettiin raskaana olevia ja imettäviä naisia käyttämään vähintäin 200 mg DHA- rasvahappoa päivittäin. Tämä myötäilee myös FAO:n suositusta keskimääräisestä ravintoainetarpeesta 200 mg DHA rasvahappoa päivässä
  • A consensus statement published in 2007 advised that pregnant and lactating women´s intake of DHA should be at least 200 mg/d. This is in line with the FAO, which set the average nutrient requirement (ANR) to 200 mg/d.
Mutta mitään vakuuttavaa näyttöä kohentavasta vaikutuksesta lasten hermostolliseen tai näköaistin tarkkuuden kehittymiseen ei havainnut Cochrane-katsaus kuudesta kontrolloidusta sokkokokeesta, joissa annettiin imettäville äideille pitkiä omega3 PUFA rasvahappoja (LCPUFA  n-3)  annoksin, jotka alkoivat   200 mg:sta DHA päivässä EPA+ DOHA - yhteismääriin 1,5- 2,7 g päivässä tai 10 ml:sta  kalanmaksaöljyä päivässä. Kuitenkin ravintolisästä oli kahdessa kokeessa positiivista vaikutusta pään ympärysmitan kasvuun ( 10 ml kalanmaksaöljyä tai 200 mg DHA päivässä) ja alentunutta riskiä allergisesta herkistymisestä todettiin yhdessä tutkimuksessa, jossa EPA+DHA- yhteisannos oli 2,7 g päivässä. Tulokset allergisten tautien ja kognition suhteen eroavat jonkin verran annettaessa lisänä kalanmaksaöljyä tai muita PUFA-ravintolisiä. Pidetään turvallisena sellasita  DHA-saantia, joka hieman ylsittää 1 gramman päivässä ja kokonais-PUFA (EPA+DHA) -saantia 2,7 g päivässä.
  • A Cochrane Review of six RCT´s did not find convincing evidence for supplementation of n-3 LCPUFA with doses varying from 200 mg/d of DHA to between 1,5 and 2,7 g/d of EPA + DHA or 10 ml/d of cod liver oil in breastfeeding mothers for improving their children´s neurodevelopmental and visual acuity. However, supplementation had a positive effect on head circumference in two studies (10 mL/d of cod liver oil or 200 mg/d DHA) and decreased risk of allergic sensitization in one study with a dose of 2,7 g/d of EPA+ DHA. The results on allergic diseases and cognition differ somewhat between the effects of fish oil and other PUFA supplementation. An intake of DHA slightly greater than 1 g/d or a total intake of 2,7 g /d of n-3 LCPUFA (both EPA and DHA) is considered safe.
  • Suomennos 8.9. 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar