LÄHDE:
NNR 2012,
Sivut
217-238. 
Nord
2014002
 ISBN
978-92-893-2670-4 
(7.8.) Raskaus ja imetys, Pregnancy and lactation (sivut 234-5.)
Dokosahexaeenihappo
 (DHA) on välttämätön   sikiön ja  vauvan syntymänjälkeisen
jakson aikana aivojen ja muiden kalvopitoisten kudosten kasvulle. On 
merkittävää  geneettistä  yksilöitten välistä variaatiota, polymorfiaa,  
geeneissä FADS1 ja FADS2.  Nämä geenit koodavat
entsyymejä delta-5- ja delta-6-desaturaasi, jotka asettavat 
alfalinoleenihapoista (C18:3 n-3)(ALA)   muodostuviin rasvahappoihin  lisää
tärkeitä kaksoissidoksia. 
- 
DHA is necessary for growth of the brain and other membrane-rich tissues in foetal and early postnatal life. There is considerable inter-individual variation in the formation of DHA from ALA due to common polymorphism in the delta-5 and delta-6 desaturase genes FADS1 and FADS2.
Kontrolloidusista
sokkokokeista, joissa annettiin  raskaana oleville naisille  EPA ja
DHA rasvahappoja, on saatu näyttöä  ennenaikaisen synnytyksen
riskin aleneman  puolesta. DHA- annokset näissä tutkimuksissa
vaihtelivat  150 mg- 200 mg DHA:n päiväannosten ja 1200 mg DHA:n 
päiväannosten välillä. 
- 
Evidence
 from RCTs in which EPA+ DHA was administered to pregnant women (from
  150-200 mg DHA/d up to 1200 mg DHA/d) showed reduced risk of
 preterm birth.
 
Vuonna
2007 julkaistusta  neuvosta  oli tultu yksimieliseen sopimukseen ja siinä  
kehotettiin raskaana olevia ja imettäviä naisia käyttämään 
vähintäin 200 mg DHA- rasvahappoa päivittäin.  Tämä myötäilee
myös FAO:n  suositusta keskimääräisestä  ravintoainetarpeesta 
200 mg DHA rasvahappoa  päivässä 
- 
A
 consensus
 statement
 published in 2007 advised that pregnant and lactating women´s
 intake of DHA should be at least 200 mg/d. This is in line with the
 FAO, which set the average nutrient requirement (ANR) to 200 mg/d.
 
Mutta
mitään  vakuuttavaa näyttöä kohentavasta vaikutuksesta lasten  hermostolliseen tai
näköaistin tarkkuuden kehittymiseen ei havainnut  Cochrane-katsaus
kuudesta kontrolloidusta sokkokokeesta, joissa  annettiin imettäville
äideille  pitkiä  omega3 PUFA rasvahappoja (LCPUFA  n-3)   annoksin, jotka alkoivat   200
mg:sta   DHA päivässä     EPA+ DOHA  - yhteismääriin 1,5- 2,7 g
päivässä tai  10 ml:sta   kalanmaksaöljyä päivässä.  Kuitenkin ravintolisästä oli kahdessa kokeessa positiivista vaikutusta  pään
ympärysmitan kasvuun ( 10 ml kalanmaksaöljyä tai 200 mg DHA 
päivässä)  ja alentunutta riskiä allergisesta herkistymisestä 
todettiin yhdessä tutkimuksessa, jossa  EPA+DHA- yhteisannos  oli 2,7 g
päivässä. Tulokset allergisten tautien ja kognition suhteen
eroavat jonkin verran  annettaessa lisänä kalanmaksaöljyä tai 
muita PUFA-ravintolisiä. Pidetään turvallisena sellasita   DHA-saantia, joka
hieman ylsittää 1 gramman päivässä ja kokonais-PUFA  (EPA+DHA)
-saantia 2,7 g päivässä.
- 
A Cochrane Review of six RCT´s did not find convincing evidence for supplementation of n-3 LCPUFA with doses varying from 200 mg/d of DHA to between 1,5 and 2,7 g/d of EPA + DHA or 10 ml/d of cod liver oil in breastfeeding mothers for improving their children´s neurodevelopmental and visual acuity. However, supplementation had a positive effect on head circumference in two studies (10 mL/d of cod liver oil or 200 mg/d DHA) and decreased risk of allergic sensitization in one study with a dose of 2,7 g/d of EPA+ DHA. The results on allergic diseases and cognition differ somewhat between the effects of fish oil and other PUFA supplementation. An intake of DHA slightly greater than 1 g/d or a total intake of 2,7 g /d of n-3 LCPUFA (both EPA and DHA) is considered safe.
- 
Suomennos 8.9. 2016
 
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar