LÄHDE:
NNR 2012,
Sivut
217-238.
Nord
2014002
ISBN
978-92-893-2670-4
(7.2.) Glukoositoleranssi ja insuliiniherkkyys, Glucose tolerance and insulin sensitivity, 228-9
Schwabin työryhmän
systemaattinen katsaus (SR) sisällytti 11 kontrolloitua sokkokoetta
(RCT) ravintorasvan vaikutuksesta insuliiniherkkyyteen ja 20
tutkimusta seerumin ja plasman insuliinin pitoisuuksien
paastoarvoista.
-
The NNR SR by Schwab et aliae included 11 RCTs investigating the effect of dietary fat on insulin sensitivity and 20 studies on fasting serum/plasma insulin concentration
Vertailtiin
ravinnon cis-MUFA ( yksittäistyydyttämättömien) ja PUFA
(monityydyttämättömien) sekä tyydyttyneiden (SFA)
rasvahappojen vaikutuksia insuliiniherkkyyteen (SI) tai
insuliiniresistenssin homeostaasin
malliin (HOMA-IR).
Insuliiniherkkyys kohentui
sekä MUFA-että PUFA-rasvahappoja runsaasti sisältävistä
dieeteistä. On olemasa myös tutkimustuloksia, joissa ei ollut
havaintoa eroista cis-MUFA rqasvahappojen tai SFA- rasvahappojen
kesken. Kuitenkin lihavuus (obesitas) saattaisi muuntaa rasvan
laadun vaikutuksia insuliiniherkkyyteen.
-
In comparisons of the effects of cis-MUFA or PUFA and SFA on insulin sensitivity measured either by insulin sensitivity index (SI) or homeostasis model insulin resistance (HOMA-IR), insulin sensitivity was improved in both cis-MUFA-enriched and PUFA -enriched diets. There are also studies showing no difference for cis-MUFA or SFA. However, obesity might alter the effect of the quality of fat on insulin sensitivity.
Jos
cis-MUFA-rasvahappoja vertailtiin sekä hiilihydraatteihin että
SFA- rasvahappoihin, niin cis-MUFA antoi paremmat HOMA-IR ja
SI-tulokset. Lisäksi rasvan laadun vaikutukseen saattaisi
ravintorasvan määräkin antaa tiettyä modifikaatiota.
KANWU-tutkimuksissa
osoitettiin, että korvattaessa SFA-rasvahapot MUFA-rasvahapolla
saatiin kohentumista insuliiniherkkyyteen niillä henkilöillä,
joiden rasvankäyttö oli alle keskitasoisen rasvankäytön ( siis
alle 37 E%). Näyttöä on myös siitä, että hiilihydraatit
saattaisivat johtaa parempaan insuliiniherkkyyteen kuin
tyydyttyneet rasvahapot (SFA). Systemaattisessa katsauksessaan
Schwabin työryhmä teki johtopäätöksen, että saatu näyttö
cis-MUFA rasvahappojen suostuisasta vaikutuksesta
insuliiniherkkyyteen tai seerumin/plasman insuliinipitoisuuden
paastoarvoon hiilihydraatteihin ja SFA-rasvahappohin verrattuna on
todennäköistä
Kontrolloitujen
sokkokokeiden meta-analyysissä omega3-rasvahapot eivät vaikuttaneet
insuliiniherkkyyteen. Kalaöljylisien ja alfalinoleenihapon (ALA)
vaikutukset eivät eronneet insuliinisensitiviteettiarvojen (SI)
suhteen. Kalaöljylisät - joko cis-MUFA-pitoiseen tai
SFA-pitoiseen dieettiin lisättyinä - eivät omanneet vaikutusta
insuliiniherkkyyteen (SI), insuliinierityksen alkufaasiin,
dispositioindeksiin, Insuliiniherkkyyden suhteen meta-analyysin kuuluvista 15
tutkimusksesta 12 ei antanut havaintoja ravintorasvan laadun
vaikutuksesta , mutta toisaalta tutkimusten oma laatukin oli
kyseenalaistettua.
-
When cis-MUFA has been compared with both carbohydrates and SFA, cis-MUFA resulted in improved HOMA-IR and SI. The amount of fat in the diet might also modify the effect of the quality of fat. In the KANWU study, it was shown that replacing SFA with MUFA improved insulin sensitivity in healthy subjects whose fat intake was below the median intake. i.e. 37 E%. There is also evidence that carbohydrates might result in better SI than SFA. The SR by Schwab et al. concluded that the evidence for a favourable effect of cis -MUFA on insulin sensitivity or fasting serum/plasma insulin concentration in comparison with carbohydrates and SFA was probable. In meta-analysis of RCTs, n-3 fatty acids did not affect insulin sensitivity. The effects of fish oil supplements and ALA do not differ in terms of SI. Fish oil supplements did not have an effedct on SI, first phase insulin secretion, disposition index , when added either to the diet high in cis-MUFA or SFA. Regarding insulin sensitivity, 12 out of 15 studies included in a meta-analysis found no effect of the quality of dietary fat, but the quality of the studies was questionable.
Kun
on vertailtu tyydyttämättömiä rasvahappoja (UFA) tyydyttyneisiin
rasvahappohin (SFA) , ei ole havaittu plasman tai seerumin
glukoosin paastoarvoissa mitään eroavuuksia. Vain yhdessä
tutkimuksessa ylläolevista oli nähtävissä edullista vaikutusta
MUFA- rasvahapoista plasman tai seerumin insuliinipitoisuuksien
suhteen. Vertailtaessa MUFA- rasvahappoja ja hiilihydraatteja
MUFA johti yhdessä tutkimuksessa parempaan seerumin/plasman
glukoosipitoisuuden paastoarvoon, mutta muissa tutkimuksissa eroa
ei havaittu. Mutta sitä vastoin kaikissa näissä tutkimuksissa
plasman tai seerumin insuliinipitoisuuksien paastoarvot
kohentuivat runsaasti MUFA- rasvahappoja sisältävällä
dieetillä verrattuna SFA- rasvahappoja runsaasti sisältävään
dieettiin. Useimmat näistä tutkimuksista olivat kuitenkin hyvin
lyhytkestoisia ja joissain näistä tutkimuksista dieetit olivat
hyvin rasvapitoisia ( n. 40 E%).
-
When unsaturated fatty acids (UFA) have been compared with SFA, no differences in fasting plasma or serum glucose concentrations have been found. Regarding plasma or serum insulin concentrations, only one of these studies showed a favourable effect from MUFA. In a comparison between MUFA and carbohydrates, MUFA resulted in better fasting plasma/serum glucose concentration in one study but in other studies no difference has been found. On the contrary, in all these studies fasting plasma or serum insulin concentrations were improved while on a MUFA-rich diet compared to a SFA-rich diet. Most of these studies, however, were very short term, and in some of these studies the diets were high in fat about 40 E%.
Schwabin ryöryhmän
johtopäätöksenä oli, että näyttö tyydyttyneiden
rasvahappojen korvaamisesta cis-MUFA ( yksittäistyydyttämättömillä)
rasvahapoilla tai hiilihydraateilla arvioidaan rajalliseksi, ei
vakuuttavaksi.
-
The SR by Schwab et aliae concluded that the evidence for an effect on blood glucose by replacing SFA with cis-MUFA or carbohydrates was evaluated as limited- no conclusion.
Suomennosta
3.9. 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar