Ravintosuosituksissa rasvojen laatutekijän merkittävyys on jokaisessa NNR päivityksessä aina aktuelli asia. Alan epäillä, että SFA-happojen ssäisellä laadullisella asettumisella on mylös jotain hyvin tärkää merkitystä metabolialle. Siis ensinnäkin: ovatko SFA-hapot animaalisia vai vegetabilisia ja sitten SFA-happokirjo eri elintarvikkeissa. esim pähkinöissä ja palkohedelmissä ym- voitaisiinko siitä löytää jotain terveydelle olennaisesti merkitsevää. Niistähän muodostuu yksi sektori metabolisesti omaa tietänsä suoraan maksaan kulkevia MCT triglyseridejä, joilla on merkitystä energian saamisessa.
Koetan etsiä tietoa siitä, mikä ero on animaalisen lauriinihapon ja esim. kookkosöljyn lauriinihapon välillä. Vaatiiko jälkimmäinenjonkin erityisen "stereoisomeerirakenteen" tms. käsittelyn päästäkseen aineenvaihduntaan?
Pitää varmaan taas palauttaa eri elintarvikkeiden rasvahappokokoomuksia mieleen ja etsiä muistiinpanoista tai netistä.
Lauric Acid C12:0 osoittautui mielenkiintoiseksi. se on kookkosöljyn päärasvahappo. Kookkosöljy- ja sen imelätuoksuinen rasva on ihon hoidossa suosittu komponentti. Ne jotka sellaista kosmetiikkaa käyttävät antavat efektinsä ainakin metrin säteellä esim linja-autossa. Nyt kun olen ensimmäistä kertaa käyttänyt kookkosmaitoa useamman päivän peräkkäin margariinin ja kahvikerman sijasta, havaitsen kyllä selvää eroa maitorasvaan. Pidän yleensäkin rasvan ja öljyn mausta ruoassa. On öljyjä, kuten öliiviöljy, jotka vaikuttavat että hiukset ovat aamulla kihartuvia ( minun tukkani on aika suoraa). Kookkosöljy taas vaikuttaa että hiukset ovat aamulla suoran harottavat. Samoin öljy vaikuttaa jalanpohjien ihon keratinisaatioon- toisista tulee hyperkeratinisaatiota, muta kookkosöljystä vaikuttaa jalanpohjat aivan sileiltä. Minulla ravintorasva tuntuu aika nopeasti kehossa- siis tosiaankin käytän aika suurta E%a rasvoista hiilihydraattien ja ehkä joskus proteiininkin kustannuksella. Toisista rasvoista keho tuntuu ottavan kosteutta ja vaikutavan kimmoa enemmän- siis kuin turpoaa- ehkä glykogeeninmuodostuksella on merkitystä siinä,.Kookkosrasva taas vastavaikuttaa tällaiseen. turvotukseen. Nämä ovat vain yksittäisiä havaintoja ja vain muutamista päivistä. saisi useampi henkilö kokeilla eri rasvojenja öljyjen eroja. Jos valitsen ruokaöljyä, itse valitsen kaikkein hereintä rapsiöljyä ja poikani valitsee oliiviöljyä, joten täällä on oliivia tai rapsiöljyä vuorotellen. kotona. Hänen maitonsa on kookkosmaito ja minä käytän tavallista laktoositonta Arlaa tai Valiota ja nyt vain sattumoisin käytin hänen ruokavarastonsa kokkosmaitoa useita päiviä ensimmäistä kertaa elämässäni. Hämmästyttävän erikoista- ei nyt voi sanoa että "kauhean herkullista", koska kookkosmaidon sokerisuus ja maku sokereista on mitätön: 2,1 % hiilihydraattia!- mutta erikoiseksi ja miellyttäväksi voi makua sanoa ja sitä käytän toisenkin kerran kahviin ja leivän päälle. Tästä voi päätellä, että "suora lauriinihapon vaikutus" voikin olla epäsuoraa matalahiilihydraattisen ravinnon positiivista vaikutusta, mikä sopii esim T2DM esivaiheissa jos sokerin sieto aineenvaihdunnan tasossa näyttää alentuvan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar