Leta i den här bloggen

måndag 29 augusti 2016

(7) NNR 2012 Ravintorasva ja terveys

LÄHDE: NNR 2012,
Sivut 217-238. 
Nord 2014002
 ISBN 978-92-893-2670-4
(Johdanto, Introduction sivu 217
Ravintolähteet ja saanti, Dietary sources and intake , 217-219
Fysiologia ja aineenvaihdunta, Physiology and metabolism , 219-222
Essentiellit arasvahapot, EFA, Essential fatty acids, 222
Essentiellien rasvahappojen fysiologia ja aineenvaihdunta, EFA physiology and metabolism, 222-3
Essentiellien rasvahappojenpuute, EFA deficiency EFAD , 223-5
Kolesteroli, Cholesterol, 225-6)
(7) Ravinnon rasva, rasvahapot ja terveys, Dietary fat, fatty acids, and health, 226-227
    1. Seerumin lipidikirjo. Serum lipid profile
    2. Glukoositoleranssi ja insuliiniherkkyys, Glucose tolerance and insulin sensitivity, 228-9
    3. Verenpaine, Blood pressure , 229-210
    4. Kehonpaino, Body weight, 230
    5. Sydän- ja verisuonistotaudit, CVD, 230-232
    6. 2-tyypin diabetes, T2DM, 232-3
    7. Syöpä, cancer, 233-4
    8. Raskaus ja imetys, Pregnancy and lactation, (234-5.)
      Ravintorasvasuositukset)

      (7) Ravintorasva, rasvahapot ja terveys, Dietary fat, fatty acids and health

      Ravintorasvan rasvahappokokoomus assosioidaan  sydän-ja verisuonistotautien (CVD)  riskiin, varsinkin pohjoismaisen ravinnon tyydyttyneet rasvahapot (SFA) ovat olleet osatekijää 1960- ja 1970-luvuilla ilmenneeseen CVD-tautien korkeaan esiintymiseen. Ateroskleroosin riskin tärkeänä syynä on tunnistettu seerumin /plasman LDL-pitoisuus ja toisaalta: korkea seerumin/plasman HDL-kolesterolipitoisuus ja matala LDL/HDL-kolesterolien suhde on liittynyt alentuneeseen ateroskleroosiriskiin. Jo lapsuuden aikana ilmennyt korkea riskiprofiili on liitetty ateroskleroosin ja koronaaritaudin (CHD) lisääntyneeseen riskiin.
      NNR 2012-päivitystä varten suoritettiin systemaattinen katsaus (SR), jonka tarkoituksena oli mitata ravintorasvan määriä ja tyyppejä ja ravintorasvan laadun biomerkitsijöitä
      jotta voitiin arvioida saatu näyttö niiden vaikutuksista riskitekijöihin ja tautiriskeihin terveillä tai tautiriskissä jo olevilla henkilöillä. Kyseessä olevat tilat olivat esim kardiovaskulaariset taudit (CVD) , 2-tyypin diabetes (T2DM) , syöpä ja kehon paino. Tämä systemaattinen katsaus käsitti vuodesta 2000 helmikuuhun 2012 asti julkaistuja tutkimuksia.

      • Dietary fat and fatty acids composition has been linked to the risk of cardiovascular diseases (CVD), especially SFA, in the diet in the Nordic countries during the 1960s and 1970s has contributed to the high prevalence of CVD in these countries. Serum /plasma LDL-cholesterol concentration has been identified as an important and causal risk factor for atherosclerosis, and a high serum/plasma HDL- cholesterol concentration and a low LDL-cholesterol to HDL-cholesterol concentration and a lowLDL-cholesterol to HDL-cholesterol concentration are associated with reduced risk for atherosclerosis. A higher risk profile already seen in childhood is associated with an increased risk of atherosclerosis and CHD.
      • For the update of NNR 2012, a systematic reviews (SR) was carried out with the aim of assessing the effect of, and to grade the evidence in regard to, the amount and type of dietary fat and biomarkers of the quality of dietary fat on risk factors and risk of non-communicable diseases, i.e. CVD, T2DM, and cancer, and body weight in healthy subjects or subjects at risk for these diseases. The SR included papers published from 2000 up to February 2012.
      (Jatkossa jokainen asia käsitellään eri otsikkona.
      Suom. 29.8. 2016 Rasvahappoblogiin).

      Inga kommentarer:

      Skicka en kommentar