Leta i den här bloggen

tisdag 30 augusti 2016

Kookkosöljyn päärasvahappo lauriinihappo C12:0 (SFA-voittoinen öljy)

http://link.springer.com/article/10.1007/s11746-014-2562-7



Journal of the American Oil Chemists' Society
, Volume 92, Issue 1, pp 1–15

The Properties of Lauric Acid and Their Significance in Coconut Oil

Review
DOI: 10.1007/s11746-014-2562-7
Cite this article as:
Dayrit, F.M. J Am Oil Chem Soc (2015) 92: 1. doi:10.1007/s11746-014-2562-7


Abstract

The primary fatty acid of coconut oil is lauric acid, which is present at approximately 45–53 %. The metabolic and physiological properties of lauric acid account for many of the properties of coconut oil. Coconut oil is rapidly metabolized because it is easily absorbed and lauric acid is easily transported. Detailed studies have shown that the majority of ingested lauric acid is transported directly to the liver where it is directly converted to energy and other metabolites rather than being stored as fat. Such metabolites include ketone bodies, which can be used by extrahepatic tissues, such as the brain and heart, as an immediate form of energy. Studies on the effect of lauric acid on serum cholesterol are contradictory. Among saturated fatty acids, lauric acid has been shown to contribute the least to fat accumulation. Lauric acid and monolaurin have demonstrably significant antimicrobial activity against gram positive bacteria and a number of fungi and viruses. Today there are many commercial products that use lauric acid and monolaurin as antimicrobial agents. Because of the significant differences in the properties of lauric acid relative to longer chain fatty acids, they are typically differentiated as medium-chain fatty acids covering C6–C12, and long-chain fatty acids covering C14 and longer.

Keywords

Coconut oilLauric acidMedium-chain fatty acidMedium-chain triglycerideMonolaurin
Suomennettava myöhemmin.  
KOOKKOSÖLJY Fineli.fi

Rasva
Ravintotekijä Määrä Menetelmä Tietolähde Julkaisu
rasvahapot yhteensä 94,1 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot monityydyttymättömät 1,8 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis 5,8 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot tyydyttyneet 86,5 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot trans 0 g muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207
rasvahapot n-3 monityydyttymättömät 0 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahapot n-6 monityydyttymättömät 1,8 g summattu osatekijöistä THL:n tuottama
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) 1 800 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) 0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA) 0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA) 0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207
kolesteroli (GC) 0 mg loogisesti arvioitu THL:n tuottama
sterolit 86,0 mg muu arvon tyyppi elintarvikekoostumustaulukko 1207

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar