The Properties of Lauric Acid and Their Significance in Coconut Oil
- Cite this article as:
- Dayrit, F.M. J Am Oil Chem Soc (2015) 92: 1. doi:10.1007/s11746-014-2562-7
- Citations
- 2.7k Views
Abstract
The
primary fatty acid of coconut oil is lauric acid, which is present at
approximately 45–53 %. The metabolic and physiological properties of
lauric acid account for many of the properties of coconut oil. Coconut
oil is rapidly metabolized because it is easily absorbed and lauric acid
is easily transported. Detailed studies have shown that the majority of
ingested lauric acid is transported directly to the liver where it is
directly converted to energy and other metabolites rather than being
stored as fat. Such metabolites include ketone bodies, which can be used
by extrahepatic tissues, such as the brain and heart, as an immediate
form of energy. Studies on the effect of lauric acid on serum
cholesterol are contradictory. Among saturated fatty acids, lauric acid
has been shown to contribute the least to fat accumulation. Lauric acid
and monolaurin have demonstrably significant antimicrobial activity
against gram positive bacteria and a number of fungi and viruses. Today
there are many commercial products that use lauric acid and monolaurin
as antimicrobial agents. Because of the significant differences in the
properties of lauric acid relative to longer chain fatty acids, they are
typically differentiated as medium-chain fatty acids covering C6–C12,
and long-chain fatty acids covering C14 and longer.
Keywords
Coconut oilLauric acidMedium-chain fatty acidMedium-chain triglycerideMonolaurin
Suomennettava myöhemmin.
KOOKKOSÖLJY Fineli.fi
KOOKKOSÖLJY Fineli.fi
Rasva
Ravintotekijä | Määrä | Menetelmä | Tietolähde | Julkaisu |
---|---|---|---|---|
rasvahapot yhteensä | 94,1 g | summattu osatekijöistä | THL:n tuottama | |
rasvahapot monityydyttymättömät | 1,8 g | summattu osatekijöistä | THL:n tuottama | |
rasvahapot yksittäistyydyttymättömät cis | 5,8 g | summattu osatekijöistä | THL:n tuottama | |
rasvahapot tyydyttyneet | 86,5 g | summattu osatekijöistä | THL:n tuottama | |
rasvahapot trans | 0 g | muu arvon tyyppi | elintarvikekoostumustaulukko | 1207 |
rasvahapot n-3 monityydyttymättömät | 0 g | summattu osatekijöistä | THL:n tuottama | |
rasvahapot n-6 monityydyttymättömät | 1,8 g | summattu osatekijöistä | THL:n tuottama | |
rasvahappo 18:2 cis,cis n-6 (linolihappo) | 1 800 mg | muu arvon tyyppi | elintarvikekoostumustaulukko | 1207 |
rasvahappo 18:3 n-3 (alfalinoleenihappo) | 0 mg | muu arvon tyyppi | elintarvikekoostumustaulukko | 1207 |
rasvahappo 20:5 n-3 (EPA) | 0 mg | muu arvon tyyppi | elintarvikekoostumustaulukko | 1207 |
rasvahappo 22:6 n-3 (DHA) | 0 mg | muu arvon tyyppi | elintarvikekoostumustaulukko | 1207 |
kolesteroli (GC) | 0 mg | loogisesti arvioitu | THL:n tuottama | |
sterolit | 86,0 mg | muu arvon tyyppi | elintarvikekoostumustaulukko | 1207 |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar