Leta i den här bloggen

tisdag 23 augusti 2016

DHA aineenvaihdunta hermokudoksen soluissa (Hee Young Kim)

http://www.jbc.org/content/282/26/18661.full

Novel Metabolism of Docosahexaenoic Acid in Neural Cells*


  1. Hee-Yong Kim
Omega3-linjan  rasvahappo dokosahezaeenihappo DHA syntyy ensisijaisesti maksassa kasvisperäisestä ravinnossa saatavasta rasvahaposta   linoleenihaposta, joka on  alfalinoleic acid, omega 3 sarjaa. (LNA)
LNA on kaavaltaan C18:3 (omega3) ( siinä on 18 hiiltä ketjussa ja 3 kaksoissidosta)
DHA on kaavaltaan C22:6 ( omega3) (Siinä on 22 hiiltä ketjussa ja 6 kaksoissidosta).
maksa muodostaa.
 Omega3 linjan rasvahapon pidentyminen ja tyydyttämättömien sidosten lisääntyminen tapahtuu  seuraavana ketjuna. hermokudoksen puolella. Vain astrosyytillä  on kykyä syntetisoida  DHA-muotoa .

Endoplasminen reticulum:
C18:3 (omega3)  ---C18:4 (omega3)----C20:4 (omega3)---C20:5 (omega 3)- C22:5 (omega 3)--C24:5 (omega 3). Tämän tetracosamuodon C24:  on  kulkeuduttava betaoksidoitavaksi peroksisomiin ja siellä siitä tulee vasta  C22:6 omega 3  (docosahexaeenimuoto DHA valmiiksi ja poistuu peroksisomista mennen neuronin kalvolipidiin.  DHA  on  fosfatidylseriini-nimisen (PS)   kalvolipidin erityisesti ensisijaisesti  haluama  rasvahappo ja sen muodostuminen  stimuloikin  seriinin  kondensoitumista fosfatidylseriiniksi ja asettumista kalvon sisäpinnan fosfolipidiksi. Tällä  vosvolipidillä on siten oma funktiomodulinsa, joka on tärkeä  hermosolun kunnolle.
Toinen rasvahappo, jonka  fosfatidyyliseriini haluaa molekyyliinsä on  steariinihappo C18:0, jota muodoostuu  kehokoneiston aineenvaihdunnassa  kahden hiilen yksiköistä käsin (aktivoiduista etikkahapoista).

Entä jos  ei tulekaan DHA- rasvahappoa neuroniin? 
Aivot näyttävät inkorporoivatn  korviketta DPA omega6 linjasta  ( dokosapenta-muotoa)    Maksa tuottaa tätä vain pienessä määrin verenkiertoon, josta se menee  veriaivonesteen läpi  hermosolujen puolelle, jos omega3 rasvahappolinjasta on vajetta.   DPA  omega6 linjasta   on  "second best substrate" fosfatidylseriinin synteesiin aivoissa. Muissa kuin hermokudoksessa  kuten esim maksassa ja lisämunuaisessa DHA on vähempi komponentti ja fosfatidyyliseriininkin pitoisuudet ovat niissä vähemmät.  Etanoli haittaa  fosfatidyyliseriinin biosynteesin aktiivisuutta.  PS on  negatiivisesti varautunut fosfolipidi ihmisen solukalvoissa ja asettuu kalvon sisempiin osiin lähelle sytoplasmarajaa.

Endoplasmisessa retikulumissa  DHA  pystyy inkorporoitumaan lesitiiniin ( fosfolipidiin PC, fosfatidyylikoliini)
DHA voi myös inkorporoitua  kefaliiniin ( fosfatidyletanoliin PE)  de novo-synteesillä.
Kefaliini (PE)  voi muuttua lesitiiniksi (PC)  entsymaattisesti (PE-metyylitransferaasilla PEMT) .
Molemmista voi tulla  fosfatidyyliseriiniä., eri syntaaseilla PSS1 ja PSS2.
Lesitiinistä (PC)   ja seriinistä  syntaasilla PSS1  tuotteet ovat koliinia ja fosfatidyyliseriiniä.
Kefaliinista(PE) ja seriinistä synteesillä PSS2 tuotteet ovat  etanolaminia(EA) ja fosfatidylseriiniä.
Sitten vielä voi tapahtua uudelleen kiertoa fosfatidyyliseriinistä  takaisin kefaliiniksi ja lesitiiniksi, mutta silloin  fosfatidyyliseriinin on mentävä mitokondrian sisälle. Se onkin fosfatidyyliseriinin primäärinen hyvä ja normaali  metaboloituminen. Mitokondriassa PS  dekarboksyloituu kefaliiniksi . Tämä on erästä  väylää  kefaliinifosfolipidin (PE) muodostumiseen.   Se sijaitsee kalvorakenteissa  ulompana kuin PS ja sitä on määrällisesti enemmän. .
Entsyymi joka tässä vaikuttaa on PSD,  fosfatidyyliseriinidekarboksylaasi.

Nämä mainitut entsyymit  PSS ja PSD  valitsevat  ensisijaisesti tuottaa  sellaisia PS-lajeja joissa on rasvahapot  18:0  steariinihappo ja DHA C22:6  omega3.

On todennäköistä että DHA akkumuloituu  fosfatidyyliseriiniin näissä aivolipideissä, koska  PS-biosynteesi suosiutuu DHA:ta  sisältävistä  susbtraateista  pikemminkin kuin degradaatio.
PS-biosynteesi ei ole  yhtä tehokasta DPA- rasvahaposta ( omega6-linjasta) .

 .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar