(7.6.) 2-tyypin diabetes, T2DM, s.232-3
On assosioitu
kokonaisrasvan ja tyydyttyneiden rasvahappojen (SFA) saantia
suurempaan 2-tyypin diabeteksen (T2DM) riskiin eräässa
prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa, mutta nämä liittymät
eivät ole kehonpainoindeksistä (BMI) riippumattomia.
PUFA-
rasvahappojen saannin lisääminen 3 E%:sta ( kolmesta
energiaprosentista) 6 E%:iin ( kuuteen energiaprosenttiin)
tyydyttyneitten rasvahappojen (SFA) tai hiilihydraattien sijasta
saattaisi olla assosioitunut 20%:n vähentymään 2-tyypin
diabeteksen riskissä.
Schwab et aliae ovat sitä mieltä, että
linolihapon (LA) saannin suotuisasta vaikutuksesta 2-tyypin
diabetekseen on todennäköistä näyttöä. Plasman fosfolipidien
(PL) ja kolesteroliestereiden linolihapon (LA) osuuden
suotuisasta vaikutuksesta on saatu viitteellinen näyttö. On
raportoitu myös ei-merkitseviä assosioitumisia.
-
Total fat intake and SFA intake were associated with a higher risk of T2DM in a prospective cohort study, but these associations were not independent of BMI. An increase in PUFA intake from 3 E% to around 6 E% in exchange for SFA or carbohydrates might be associated with a 20% reduction in the risk of T2DM. According to Schwab and co-workers, there is probable evidence that LA intake has a favourable effect on the risk of T2DM. The evidence for a favourable effect of the proportion of LA in plasma phospholipids and cholesteryl esters was suggestive. Non-significant associations have been reported as well.
Pitkäketjuisten omega3-PUFA
rasvahappojen päivittäisen käytön lisääminen alle 100 mg:sta yli 360
mg:n määriin ollaan nähty assosiaatiota 20%-40%:sesti lisääntyneeseen 2- tyypin diabeteksen riskiin.
Kuitenkin erään tuoreen meta-analyysin mukaan, joka sisällyttää
sekä kalan että kalaöljylisien saannin vaikutusta selvittäviä
tutkimuksia, pitkäketjuisten omega3- PUFA rasvahappojen (LCPUFA n.3 ) vaikutus
2-tyypin diabeteksen riskiin ei olisi kuitenkaan merkitsevää tasoa.
Kuten jo mainittiin kardiovaskulaarisia tauteja (CVD)
käsittelevässä kappaleessa, näyttöä mitattaessa on tärkeää
kiinnittää huomiota siihen, mistä lähteestä peräisin pitkät
omega-PUFA-rasvahapot ovat - kalasta vai kalaöljylisistä.
-
An increase in the intake of long chain n-3 PUFA from less than 100 mg daily to more than 360 mg daily has been associated with a 20% - 40% increased risk of T2DM. However, in a recent meta-analysis, including studies examining the effect of both fish intake and fish oil supplementation, the effect of long chain n-3 PUFA on the risk of T2DM was not significant. As mentioned in the section on CVD, it is important to pay attention to the source of long chain n-3 PUFA- either fish or fish oil supplement- when assessing the evidence.
Plasman
fosfolipidien ja kolesteroliestereiden tyydyttyneiden rasvahappojen
osuus saattaisi olla assosioitunut lisääntyneeseen 2-tyypin
diabeteksen riskiin ja näyttöä tästä arvioitiin viitteelliseksi
Schwabin et al. systemaattisessa katsauksessa. Paritonketjuisten
tyydyttyneiden rasvahappojen (SFA) liittymä 2-tyypin diabetekseen
saattaisi olla käänteistä ja näyttö tästäkin on arvioitu
viitteelliseksi. Tässä mainitut paritonketjuiset tyydyttyneet
rasvahapot ovat C15:0 ja C 17:0. Paritonketjuisia rasvahappoja
pidetään maitorasvojen saannin biomerkitsijänä, mutta C15:0 ja
C17:0 esiintyvät myös kalassa, jopa korkeammissa pitoisuuksissa
kuin maitorasvassa. EPIC-tutkimuksissa havaittiin vahva
positiivinen korrelaatio kalan kokonaissaannin ja plasman
fosfolipidien C17:0 -rasvahapon kesken.
-
The proportion of SFA in plasma phospholipids and cholesteryl esters might be associated with increased risk of T2DM, and the evidence for this was evaluated as suggestive in the SR by Schwab and co-workers. Odd chain SFA (C15:0 and C17:0) might have an inverse association with the risk of T2DM, and the evidence for this was evaluated as suggestive.
-
Odd chain fatty acids have been considered as a biomarker of dairy fat intake, but both C15:0 and C17:0 also exist in fish, even in higher amounts than in dairy fat. In the EPIC study, there was a strong positive correlation between total fish intake and C17:0 in plasma phospholipids.
Rasvan
ja tyydyttyneiden rasvahappojen (SFA) kokonaissaannin vähentäminen
kohtalaisen kehonpainon laskemisen, ravintokuidun käytön
lisäämisen ja lisätyn fyysisen aktiviteetin ohella vähentää
diabeteksen riskiä henkilöillä, joilla glukoosin sieto on
alentunut.
Suomalaisen
diabeteksenehkäisytutkimuksen mukaan diabetekseen sairastumiset
assosioituivat runsasrasvaiseen ja matalahiilihydraattiseen
dieettiin. Niinpä runsasrasvainen dieetti saattaisi jopa olla
haitallinen henkilöillä, joiden glukoosiaineenvaihdunta on
huonontunut, siis 25 - 40 %:ssa väestöä.
-
Reduction of total fat and SFA intake in conjunction with modest weight reduction, increased intake of dietary fibre, and increased physical activity reduces the risk of diabetes in subjects with glucose intolerance. In the Finnish Diabetes Prevention Study ( DPS), diabetes incidence was associated with a diet high in fat and low in carbohydrate. Thus, a diet high in fat might even be detrimental in people with impaired glucose metabolism, i.e. in 25- 40 % of the population.
Suom.
29.8. 2016
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar