LÄHDE:
NNR 2012,
Sivut
217-238.
Nord
2014002
ISBN
978-92-893-2670-4
- Essentiellit arasvahapot, EFA, Essential fatty acids, 222
- Essentiellien rasvahappojen fysiologia ja aineenvaihdunta, EFA physiology and metabolism, 222-3
- Essentiellien rasvahappojenpuute, EFA deficiency EFAD , 223-5
Essentiellit rasvahapot, Essential fatty acids (S. 222)
LA eli Linolihappo
(C18:2 n-6) ja ALA eli alfa-linoleenihappo (C18:3 n-3) ovat
essentiellejä rasvahappoja(EFA), joita ravinnosta pitää saada,
koska ihmiskehossa ei ole delta12- ja delta15- entsyymejä, jotka
voisivat rakentaa kaksoissidoksia omega6 ja omega3- asemiin. Nämä
EFA-rasvahapot toimivat tärkeisssä fysiologisissa tehtävissä.
Esimerkiksi linolihappo (LA) asetuttuaan ihon keramideihin on
välttämätön vedenläpäisevyyden estäjänä, jolloin vältetään
liiallinen epidermiksen läpi tapahtuva veden menetys ja siihen
liittyvä energian kato, mikä veden haihtumisesta ( evaporaatiosta)
seuraa.
ALFALINOLEENIHAPPO https://de.wikipedia.org/wiki/%CE%91-Linolens%C3%A4ure
-
LA (C18:2 n-6) and ALA (C18:3 n-3) are the essential fatty acids (EFA) that must be provided in the diet because the human body lacks the enzymes delta12- and delta15-desaturase that are capable of introducing double-bonds at the n-6 and n-3-positions. These EFA serve important physiological functions. For example, LA, when incorporated into skin ceramides, is essential for maintaining water-permeability barrier of the skin thereby avoiding excessive trans-epidermal water loss and the accompanying energy loss from water evaporation.
Fysiologia ja aineenvaihdunta, Physiology and metabolism (S. 222-3)
Sekä linolihappo
että linoleenihappo voivat pidentyä ja saada lisää
kaksoissidoksia kehossa.
Linolihappo
(oktadekadieenihappo n-6) metaboloituu ( saamalla yhden
kaksoissidoksen lisää) gamma-linoleenihapoksi (GLA) ja sitten
pidentyy dihomogammalinoleenihapoksi (DHGLA), joka saatuaan jälleen
yhden kaksoissidoksen, muuttuu arakidonihapoksi (
eikosatetraeenihappo n-6) Se voi edelleen pidentyä
dokosatetraeenihapoksi (C22:4) ja edelleen pidentyä
tetrakosatetraeenihapoksi (C24:4) ja edelleen saada lisää
kaksoissidoksia: TPA, tetrakosapentaeenihappo (C24:5) . Tämä
betaoksidoituu dokosapentaeenihapoksi DPA (C22:5). DPA n-6 ( joka
DHA omega3 rasvahapoin puutteessa on ”seuraavaksi paras pitkä
rasvahappo” sijoitettavaksi neuronisolukalvoon aivoissa).
Linoleenihappo
(oktadekatrieenihappo n-3) metaboloituu (saamalla yhden
kaksoissidoksen lisää) oktadekatetraeenihapoksi (C18:4 n-3) ).
Tämä pidentyy eikosatetraeenihappolajiksi. (C20:4 n-3). Sitten se
saa uuden kaksoissidoksen muuttuen eikosapentaeenihapoksi EPA (C20:5
n-3) .
EPA pidentyy
dokosapentaeeni DPA-muotoon (C22:5 n-3) ja tämä pidentyy
tetrcosapentaaeniksi (TPA) C24:5 n-3)
TPA n-3 Tämä saa
yhden kaksoissidoksen lisää ja muodostuu THA,
tetrakosahexaeenihappo. Betaoksidaatiolla perioksisomaalisti tästä
muodostuu DHA omega 3 lajia, dokosahexaeenihappoa, jota aivot
tarvitsevat neuronikalvoihin.
(Pidentyminen on
helpompi tapahtuma kuin desaturoituminen, kaksoisidoksen saaminen.
Jos aivoilla ei ole omega3 linjan DHA- muotoa sijoitettavissa,
valiutuu omega6 linjan DPA toisella sijalla osoittavbat eräät
tieteelliset tutkimukset).
Both LA and ALA
can be elongated and desaturated in the body.
LA , linoleic
acid ( C18: 2 n-6) ( octadecadienic acid- species) is metabolised,
for example,
to GLA,
gamma-linolenic acid (C18:3 n-6) (octadecatrienic acid species)
DHGLA ,
di-homogamma-linolenic acid (C20:3 n-6), (eicosatrienic acid
species)
and AA ,
arachidonic acid (C20:4 n-6), eicosatetraenoic acid
Docosatetraenoic
acid (C22:4 n-6),
Tetracosatetraenoic
acid (C24:4 n-6,
TPA,Tetracosapentaenoic
acid (C24:5 n-6)
and DPA
docosapentaenoic acid (C22: 5 n-6)
ALA,
alfa-linolenic acid (C18: 3 n-3) (octadecatrienic acid species)
is metabolised to
C18: 4 n-3
(octadecatetraenic acid species)
C20:4 n-3,
(eicosatetraenic acid species)
EPA ,
eicosapentanoic acid (C20: 5 n-3) ,
DPA,
docosapentanoic acid species ( C22:5 n-3 ,
THA ,
Tetracosahexaenoic acid (C24:6 n-3)
and DHA
docosahexaenoic acid (C22:6 n-3).
On huomattavia
yksilöiden välisiä eroja tärkeän dokosahexaeenihapon (DHA
omega3) muodostumisessa alfalinoleenihaposta (ALA omega3) ja ne
johtuvat geenipolymorfiasta delta5 ja delta6-desaturaasientsyymien
geeneissä FADS1 ja FADS2.
-
There is considerable inter-individual variation in the formation of DHA from ALA related to common polymorphism in the delta5 and delta6 desaturase genes FADS1 and FADS2.
Dihomo-gamma-linoleenihappo
DHGLA ja arakidonihappo AA omega6 sarjasta ja eikosapentaeenihappo
omega3-sarjasta ovat 20 hiilen happoja ( 20 numero on latinaksi
eicosa-)
Nämä
hapot metaboloituvat myös eikosanoidi-
nimellä tunnetuiksi tuotteiksi entsyymijärjestelmällä,
joka tunnistaa C20- rasvahappokoon. Eikosanoidit ovat biologisesti
aktiiveja aineita ja niihin kuuluu prostaglandiinit, prostasykliinit,
leukotrieenit ja tromboksaanit. Ne ovat hyvin aktiiveja aineita ja
pystyvät moduloimaan verenpaineen säätelyä, munuaisen toimintaa,
veren hyytymistä, tulehduksellisia ja immunologisia reaktioita,
kivun tunnetta ja muita kudosfunktioita.
-
DHGLA, AA and EPA are further metabolised into eicosanoids (C20) , a group of biologically active substances including prostaglandins, prostacyclins, leukotrienes, and thromboxanes. These highly active substances modulate the regulation of blood pressure, renal function, blood coagulation, inflammatory and immunological reactions, the sensation of pain, and other tissue functions.
Omega6- ja
omega3- sarjojen PUFA rasvahapot, erityisesti
pitkäketjuisetaineenvaihduntatuotteet
, ovat tärkeitä
solukalvojen rakennekomponentteja. Ne ovat eri kalvo-ominaisuuksille
ja funktioille välttämättömiä tekijöitä. Näitä ovat
fluiditeetti, permeabiliteetti, kalvoon sitoutuneiden entsyymien ja
reseptoreiden aktiivisuus ja signaalin johtuminen.
DHA on
välttämätön aivojen ja muiden runsaskalvoisten kudosten
kasvulle sikiöaikana ja syntymänjälkeisenä varhaisena
elinkautena ja sen takia sillä on merkitsevä tehtävä
neurologisessa kehityksessä ja näköfunktion kehittymisessä
-
The n-6 and n-3 PUFA, particularly the long-chain metabolites, are important structural components of cell membranes. They are essential for various membrane characteristics and functions as fluidity, permeability, activity of membrane-bound enzymes and receptors, and signal transductions.
-
DHA is necessary for growth of the brain, and other membrane-rich tissues in foetal and early postnatal life and thus play a significant role in neurological development and visual function.
Omega6
ja omega3-sarjojen monityydyttämättömät rasvahapot( PUFA)
kilpailevat samosita entsyymeistä (desaturaasesita, elongaaseista,
syklo-oksygenaasesta) ja omega3- sarjan rasvahapot omaavat
vahvemman affiniteetin entsyymeihin ( saavat helpommin näitä
entsyymeitä) . Jos on epätasapainoa linolihapon saannin ja
alfalinoleenihapon saannin kesken, saattaisi tällä olla
vaikutusta jatkometaboloitumisessa pitemmiksi ja
tyydyttämättömimmiksi rasvahapoiksi omega6 ja omega3 linjoista.
Kuitenkaan useimmista ihmisellä radioaktiivisella merkkiaineella
suoritetusta tutkimuksesta saadut tiedot eivät osoita erilaisista
omega6 ja omega3 suhteista ei suurempaa vaikutusta
alfalinoleenihapon (ALA) konversioon. Jotkut ravintotutkimukset
osoittavat vaikutusta seerumin fosfolipidien EPA-pitoisuuksiin. Eri
tutkimusten tulkintaa komplisoi edelleen absoluuttisissa saanneissa
ja suhteissa esiintyvät erot. Tärkeämpää kuin omega6 ja omega3
happojen saannin väliset suhteet on niiden kummankin
kokonaissaannit, edellytyksenä että perustavat ravitsemukselliset
vaatimukset on katettuna. Tätä tukee myös FAO-raportti. Siinä on
johtopäätöksenä , että suhde on relevanssiltaan rajallinen
seikka, kun ravinnonsaannit muuten ovat suositelluissa
viiterajoissaan.
-
The n-6 and the n-3 PUFA compete for the same enzymes ( e.g. desaturases, elongases, and cyclo-oxygenases), and the n-3 series fatty acids have a higher affinity for the enzymes. An imbalance between dietary intakes of LA and ALA might thus influence the further metabolism to more long-chain and unsaturated n-6 and n-3 fatty acids. However, the data from most human studies using radioactive tracers do not show any major impact on ALA conversion in diets with varying n-6 and n-3 ratios. Some feeding studies show an impact on EPA concentration in serum phospholipids. The interprettation of the results from various studies is further complicated due to differences among studies in absolute intakes and ratios. The total intake of each of the n-6 and n-3 fatty acids is more important than the ratio, as long as basic dietary requirements are covered. This is supported by the FAO report. That concludes that the ratio is of limited relevance when dietary intakes are within the recommended reference intakes.
Ihmisissä runsas
PUFA -rasvahappojen saanti voi mahdollisesti johtaa
haittavaikutuksiin, joita on pahentunut lipidien hapettuminen (
peroksidoituminen), huonontunut immuunifunktio ja vuototaipumuksen
lisääntyminen. Turvallisena ylärajana pidetään omega6- linjan
rasvahappojen saannissa 10 E% ( energiaprosenttia). EFSA:n johtopääts
on, että EPA + DHA- yhteiskäyttö pitkäaikaisena ravintolisänä
viiden gramman ( 5 g) päiväannokseen asti ei ilmeisesti lisää
spontaanivuotoepisodien tai vuotokomplikaatioitten riskiä eikä
vaikuta glukoosin homeostaasiin, immuunifunktioon tai aiheuta
lipidiperoksidaatiota edellyttäen että pitkäketjuisten omega3
PUFA happojen (LCPUFA) oksidatiivinen stabiliteetti on taattua.
-
In humans, high intakes of PUFA can potentially result in adverse effects including increased lipid peroxidation, impaired immune function, and increased bleeding tendency. Intakes of n-6 fatty acids ( LA) up to around 10 E% are considered safe. The EFSA concluded that combined long-term supplemental intakes of EPA and DHA up to about 5 g / d did not appear to increase the risk of spontaneous bleeding episodes or bleeding complications or to affect glucose homeostasis, immune function, or lipid peroxidation provided that the oxidative stability of the n-3 long chain PUFA (LCPUFA) was guaranteed.
Käännös
27.8. 2016
jatkossa
EFA deficiency, EFAD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar