LÄHDE:
NNR 2012,
Sivut
217-238.
Nord
2014002
ISBN
978-92-893-2670-4
Johdanto, Introduction sivu 217
Ravintolähteet ja saanti, Dietary sources and intake ,
217-219
Fysiologia ja aineenvaihdunta, Physiology and metabolism ,
219-222
Essentiellit arasvahapot, EFA, Essential fatty acids, 222
Essentiellien rasvahappojen fysiologia ja aineenvaihdunta, EFA
physiology and metabolism, 222-3
Essentiellien rasvahappojenpuute, EFA deficiency EFAD , 223-5
Kolesteroli, Cholesterol, 225-6
Ravinnon
rasva, rasvahapot ja terveys, Dietary fat, fatty acids, and
health, 226-227
-
Seerumin lipidikirjo. Serum lipid profile
-
Glukoositoleranssi ja insuliiniherkkyys, Glucose tolerance and insulin sensitivity, 228-9
-
Verenpaine, Blood pressure , 229-210
-
Kehonpaino, Body weight, 230
-
Sydän- ja verisuonistotaudit, CVD, (S 230-232)
Aivohalvaus, Stroke -
2-tyypin diabetes, T2DM, 232-3
-
Syöpä, cancer, 233-4
-
Raskaus ja imetys, Pregnancy and lactation, (234-5.)
Ravintorasvasuositukset
(7.5.) Sydän- ja verisuonistotaudit, CVD (S. 230-232)
NNR systemaattinen katsaus sisällytti 29 julkaisua ravintorasvan ja rasvahappojen liittymästä kardiovaskulaarisiin lopputuloksiin. Mitä tulee ravintorasvan kvantiteettiin, kokonaismääriin, niin sisällytettyjen tutkimusten antamat tulokset eivät osoittaneet mitään eroa minkään kardiovaskulaarisen (CVD) taudin mitatun päätetuloksen riskin suhteen. Prospektiivisissa tutkimuksissa kokonaisrasvaa käytettiin keskimäärin 35 E%- 45E% ( siis runsaasti). Yhteenvedoksi saatiin, että suora assosiaatio rasvan kokonaiskäytön ja mitattujen kardiovaskulaaristen (CVD) päätetqapahtumien kesken on epätodennäköistä. Tehtiin myös rasvahappolaatuja, kvaliteettia (SFA, MUFA, PUFA) koskevista tutkimuksista meta-analyysi ( 28 kohorttitutkimusta ja 16 kontrolloitua sokkokoetta) eikä siinäkään havaittu mitään assosiaatiota tyydyttyneiden (SFA) rasvahappojen saannin ja koronaaritaudin riskin kesken riippumatta tyydyttämättömän rasvan saannista tai terveellisen ravintomallin noudattamisesta.-
The NNR SR included 29 publications on the association
between dietary fat and fatty acids and cardiovascular outcomes. For
total fat intake, the results from the included studies showed no
difference with respect to the risk of any of the CVD outcomes.
Mean intakes of total fat in the prospective studies varied from 35
E% to about 45%. In summary, a direct association between total fat
intake and CVD outcomes is unlikely. For SFA, MUFA, and PUFA, a
meta-analysis comprising 28 cohort studies and 16 RCTs found no
association between the intake of SFA and the risk of CHD
independent of the intake of unsaturated fat or a healthy dietary
pattern.
Kontrolloitujen sokkokokeitten ( 48)
meta-analyysissa tyydyttämättömien rasvahappojen korvaaminen
tyydyttyneillä (SFA) rasvahapoilla vähensi kardiovaskulaarisia
tapahtumia 14%:lla.
Interventiotutkimuksista tehdyt
meta-analyysit osoittivat, että SFA-rasvahappojen saantia
vähentämällä ja/tai ravintorasvoja modifioimalla vähentyi
kardiovaskulaaristen sairaustapahtumien riski 14%:lla.
Kardiovaskulaaristen sairastumisten vähenemistä nähtiin
sellaisissa rasvamodifikaatiotutkimuksissa, jotka kestivät vähintään
kahden vuoden ajan, jolloin riskin alenema oli 22%. Miehillä riskin
alenema oli merkitsevää, mutta niin ei ollut naisilla, ja vaikutus
esiintyi selvempänä nuoremmilla henkilöillä.
-
In a meta-analysis of 48 RCTs, substituting unsaturated
fatty acids for SFA reduced CVD events by 14%. Meta-analyses of
intervention studies showed that reducing SFA intake by reducing
and/or modifyeng dietary fat reduced risk of cardiovascular events
by 14%. The reduction of CVD events was seen in studies of fat
modification of at least two years´ duration in which the risk
reduction was 22%. Significant risk reductions were seen in men, but
not in women, and the effect might be more pronounced in younger
subjects.
-
A meta-analysis of eight RCTs compared the effect
on CHD of interventions with increased intake of PUFA as a
replacement for SFA. PUFA intake in the intervention groups was 15
E% compared to 5 E% in control groups. The result of those studies
showed a significant overall risk reduction of 19 %, which
corresponds to a 10% reduced CHD risk for each 5 E% increase of PUFA
intake. Studies of longer duration showed greater benefits. A pooled
analysis of data from 11 US and European prospective cohort studies
showed a 20% decreased risk of CHD in both men and women when 5 % of
the energy was changed from SFA to PUFA. Furthermore, pooled
evidence from different types of studies showed o 2-3% reduced risk
of CHD when 1 E% SFA was replaced with PUFA.
Schwab et alie tekivät systeemisessä
katsauksessaan (SR) johtopäätöksen vakuuttavasta näytöstä, että
tyydyttyneitten rasvahappojen (SFA) osittainen korvaaminen
monityydyttämättömillä (PUFA) rasvahapoilla vähentää
erityisesti miehillä sydän- ja verisuonistotautien (CVD)
riskiä.
Jos taas tyydyttyneitä rasvahappoja
(SFA) korvataan yksittäistyydyttämättömillä (MUFA)
rasvahapoilla, ei saada epidemiologisissa tutkimuksissa esiin
vaikutuksia koronaaritaudin (CHD) riskiin. Pitkäkestoisissa
prospektiivisissa kohorttitutkimuksissa nämä
yksittäistyydyttämättömät (MUFA) rasvahapot ovat näyttäneet
olevan vaikutukseltaan edullisia koronaaritaudin (CHD) riskissä,
vaikka epäsuotuisiakin vaikutuksia on myös raportoitu.
Niinpä Schwab et al. tekivät
johtopäätöksen, että cis-MUFA- rasvahappojen suotuinen vaikutus
koronaaritautiin on suorana assosiaationa epätodennäköistä. On
kuitenkin noteerattava, että MUFA-saanti korreloi SFA-saantiin
muissa maissa kuin niissä, joissa oliiviöljyn käyttö
on hyvin runsasta (; siinä on MUFA 18:1 cis n-9 -nimistä öljyhappoa)
-
The SR by Schwab and co-workers concluded that there is
convincing evidence that partial replacement of SFA with PUFA
decreases the risk of CVD, especially in men.
-
Substituting MUFA for SFA does not affect the CHD risk
in epidemiological sudies. In long-term prospective cohort studies,
MUFA have been found to have a favourable effect on the risk of CHD,
although unfavorable effects have also been reported.
-
The SR of Schwab and co-workers concluded that the
evidence for the favorable effect of cis -MUFA on CHD was unlikely
for a direct association. It is of note, however, that the intake of
MUFA correlates highly with the intake of SFA except in countries
where olive oil is used in abundance.
Entä jos tyydyttyneet rasvahapot (SFA)
korvataan hiilihydraateilla katsomatta hiilihydraattien
laatua? Tällaisella ei ole havaittu olevan mitään suotuisaa vaikutusta
koronaaritaudin (CHD) riskiin. Kun on tieteellisesti analysoitu
yhdentoista amerikkalaisen ja eurooppalaisen kohorttitutkimuksen
tulokset, on osoittautunut, että tyydyttyneiden rasvahappojen (SFA)
korvaaminen hiilihydraateilla (CHO) on vaikutuksiltaan epäsuotuisaa iskemiselle sydänsairaudelle. Niissä väestöissä, joissa sekä
kokonaisrasvan saanti (alle 15 E%) että tyydyttyneiden
rasvahappojen (SFA) saanti (alle 5 E%) saanti on hyvin matala, kuten
Kiinan maaseutualueilla, koronaaritauti on harvinainen. Tämä
epäjohdonmukaisuus on todennäköisesti selitettävissä ravinnon
hiilihydraattien laadulla ja matalammalla BMI-lukemalla samoin
fyysisen aktiivisuuden tasolla (PAL) . Kuitenkin myös erot
odotetussa elinajanpituudessa verrattuna Pohjoismaihin selittänevät
tätä epäjohdonmukaisuutta. Tanskalaisen prospektiivisen
kohorttitutkimuksen mukaan tyydyttyneiden rasvahappojen (SFA)
korvaaminen korkean glykemisen indexin hiilihydraateilla lisäsi
sydäninfarktin riskiä kun taas korvaaminen matalaglykemisillä
hiilihydrateilla ei omannut vaikutusta riskiin.
-
When SFA is replaced with
carbohydrates without regard to the quality of the carbohydrates, no
beneficial effect on CHD risk has been found. In the pooled analysis
of 11 US and European cohort studies, the effect of replacing SFA
with carbohydrates on ischaemic heart disease was unfavorable.
-
In populations with very low intake of both total fat
and SFA ( less than 15 E% and less than 5 E% respectively), such as in rural China, CHD is rare.
This discrepancy is most likely explained by the quality of carbohydrates in the diet and lower BMI as weell as the level of physical activity. However, differences in life
expectancy compared to the Nordic countries might also explain this
discrepancy. In a Danish prospective cohort study, replacement of
SFA with carbohydrates with high glycaemic index increased the risk
of myocardial infarction whereas a replacement with carbohydrates
with low glycaemic index did not affect risk.
Eläinperäisten (kuten kalan) omega3-
rasvahappojen saanti ja eräissä tutkimuksissa kasvisperäisten
omega3 alfalinoleenihapon (ALA) saanti on alentanut
koronaaritautipotilaiden kuolleisuutta ja samaa vaikutusta on
pelkän kalaöljyn käytöllä. Kuitenkin saattaisi olla edullisempaa
käyttää koko kalaravintoa kuin vain kalaöljyä ravintolisänä.
Omega3- rasvahappojen vaikutus saattanee välittyä alentuneena
sydämen rytmihäiriöriskinä.
-
Dietary intake of n-3 fatty acids of animal origin such
as fish and, in some studies, of ALA of plant origin has reduced
mortality in patients with CHD as has the use of fish oil
supplements. However, whole fish might be more beneficial than fish
oil supplements. The efect of n-3 fatty acids might be mediated by
reduced risk of cardiac arrythmias.
Tehokkaaksi on osoittautunut (EPA+
DHA)yhteismäärät 200-250 mg päivässä eikä enemmistä lisätyistä
määristä ole näyttänyt olevan lisäetuja. Eräs tuore
skandinaavinen tutkimus raportoi lisääntynyttä yleistä
kardiovaskulaaritautiriskiä, jos omega3 PUFA-rasvahappojen
päivittäinen saanti alittaa 0,06 grammaa. Schwabin et al.
systemaattisen katsauksen mukaan arvioitiin näytön omega3 PUFA
rasvahapoista antavan viitettä kardiovaskulaarisen taudin riskistä.
Kuitenkin on kiinnitettävä huomiota myös omega3-PUFA happojen
alkulähteeseen näyttöä arvioitaessa ( kalasta vai
kalaöljylisästä?).
- An intake of 200-250 mg/d of EPA +DHA has been shown to be effective with no further benefit with an increasing dose. A recent Scandinavian study reported an increased overall risk of CVD at a very low intake of n-3 PUFA. In the SR by Schwab et aliae, the evidence of long chain n-3 PUFA on CVD risk was evaluated as suggestive. However, it is important to pay attention to the source of long chain n-3 PUFA- either fish or fish oil supplement- when assessing the evidence.
Eräässä
suomalaistutkimuksessa alfalinoleenihapon (ALA) osuudet seerumin
lipideissä osoittivat samanlaista käänteistä assosioitumisia
koronaaritautikuoleman riskiin kuin EPA ja DHA osuudet.
Alfalinoleenihapon saanti on näyttänyt assosioituvan myös
koronaaritaudin alentuneeseen riskiin.
Schwabin et al.
systemaattisen katsauksen (SR) mukaan arvioitiin löytyneen
viitettä näytöstä alfalinoleenihapon (ALA) saannin
vaikutuksesta kardiovaskulaaristen tautien riskiin. Kuitenkin myös
plasman lipidien PUFA-rasvahappojen kokonaismäärän ja linolihapon
(LA) osuudella näytti olevan suotuisaa vaikutusta ja arvioitiin
olevan viitettä näiden muuttujien käänteisestä liittymästä
kardiovaskulaariseen (CVD) mortaliteettiin.
-
In a Finnish study, the proportion of ALA in serum lipids showed a similar inverse association with the risk of CHD death as the proportions of EPA and DHA. ALA intake has also been shown to be associated with decreased risk of CHD. The evidence for ALA intake on CVD risk was evaluated as suggestive in the SR by Schwab and co-workers. However, the proportion of total PUFA, and LA in plasma lipids also showed a favorable effect, and the evidence for the inverse association of these variables with CVD mortality was evaluated as suggestive.
Runsasta
trans-rasvahappojen (TFA) käyttöä ollaan assosioitu
lisääntyneeseen kardiovaskulaaritautien riskiin joittenkin
prospektiivisten tutkimusten sekä erään kohorttitutkimuksista
tehdyn meta-analyysin mukaan. Eräässä tutkimuksissa käytettiin
plasman fosfolipidien (PL) rasvahappokoostumuksen pääkomponenttien
analyysiä ja siinä trans-rasvahapot assosioitiin suurempaan riskiin
kardiovaskulaarisista riskeistä ja ateroskleroosin etenemisesta
iskemistä sydänsairautta potevilla naisilla.
-
A high intake of TFA has been associated with increased risk of CVD in some prospective studies as well as in a meta-analysis of cohort studies. In a study using principal component analysis of the plasma phospholipid fatty acid composition. TFA were related to a greater risk of CVD risk and progression of atherosclerosis in women with ischaemic heart disease.
Aivohalvaus, stroke
Pitkäketjuiset PUFA- rasvahapot (kalaravinnosta saatuna) alentavat
aivohalvauskuolleisuuden riskiä ja hyvin matala ( 0,06 g alittava)
pitkäketjuisten PUFA-rasvahappojen päivittäinen saanti lisää
aivohalvauksen riskiä. Hooper et al. tekivät meta-analyysin, jossa
he sisällyttivät mitattuihin päätetapahtumiin sekundäärisenä
myös aivohalvauksen. Yksitoista koetta raportoi
aivohalvaustapahtumista eikä niissä ollut nähtävissä mitään
merkitsevää yleisvaikutusta alennetusta ja/tai modifioidusta rasvan
saannista, vaikkakin tuloksiin vaikutti pääasiassa rasvan
kokonaissaannin alenemiseen fokusoituneen WHI-kokeen tulokset.
- Long chain n-3 PUFA in the form of fish intake reduces the risk of stroke mortality. A very low long chain n-3 PUFA intake increases the risk of stroke. The meta-analysis by Hooper and coworkers included stroke as a secondary outcome. Eleven trials reported on stroke events and showed no significant overall effect of reduced and or modified fat intake, although this was largely driven by results from the WHI trial that mainly focused on reduction in total fat intake.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar