LÄHDE: NNR 2012,
sivut 235-236.
Nord 2014002
ISBN 978-92-893-2670-4
-
Rasvan saantisuositukset
-
Aikuisten ja yli 2 vuotiaitten rasvansaantisuositukset (sivut 235-6)
Kova rasva (SFA,
Saturated fatty acids)
Pitäisi vähentää
tyydytetyn rasvan (saturated fatty acids, SFA) osuutta päivän
kokonaisenergiasta alle 10 energiaprosenttiin ( alle
10 E%). . Vielä niukempaa kovan rasvan käyttöä
suositellaan henkilöille, joilla on hyperkolesterolemiaa. Ei ole
annettu spesifisiä tyydytettyjä rasvahappoja koskevia suosituksia.
Kolesterolia muodostavia rasvahappoja on yleensä samoissa
elintarvikkeissa, jotka ovat totaalikovan rasvan päälähteitä
Trans-rasvahapot
(TFA, Trans- fatty acids) . Rasvaa sisältäviä maitotuotteita ja
osittain hydrogenoituja (kovetettuja ) teollisesti tuotettuja rasvoja
pitäisi käyttää mahdollisimman niukasti.
Trans-rasvahappojen
(TFA) ja ruoan kolesterolin saanti yleensä alenee myös kun
vähennetään tyydytettyjen rasvahappojen (SFA) saantia.
Kertatyydyttämättömien
cia- rasvahappojen ( Cis-MUFA) osuuden ravintorasvassa pitäisi olla
10 – 20 E%.
Kaksi- ja
monityydyttämättömien cis- rasvahappojen omega-6
ja omega-3 rasvahappojen (cis-PUFA n-6, n-3) saannin pitäisi
olla suositellaan 5- 10 E% päivän kokonaisenergiasta ja tässä
määrässä tulisi olla vähintän 1 E% omega3 rasvahappoja(
cis-PUFA n-3) .
EPA + DHA rasvahappojen
saannin 200 mg- 250 mg päivässä on havaittu assosioituvan
vähempään sydän ja verisuonistotautien riskiin
Cis-MUFA- ja cis-PUFA-
rasvahappojen saannin pitäisi muodostaa ainakin kaksi kolmasosaa
kokonaisrasvahappojen saannusta.
Koska ei tiedetä,
mikä on aikuisten cis-PUFA rasvahappojen minimitarve, arviot
perustuvat heidän osaltaan lapsilta saatuihin kynnysarvotietoihin.
Suositukset essentiellien rasvahappojen (EFA), esim linolihapon (LA)
ja alfa-linolihapon (ALA tai LNA) osalta on 3 E%, josta
alfa-linolihappoa pitäisi olla 0,5 E% ( tämä on lyhintä kokoa
omega3 kasvisperäinen rasvahappo).
Raskaanaolevien ja
imettävien naisten cia-PUFA- rasvahappojen saannin pitäisi olla
vähintäin 5 E% ja siihen tulisi sisältyä 1 E% omega3-
rasvahappoja ja niissä tulisi olla 200 mg DHA, pitkää omega3
rasvahappoa.
PUFA rasvahappojen
kokonaissaannin yläraja (UL) on 10 E%. Suurempia saanteja ei
suositella mahdollisten haittavaikutusten takia.
On saatu kokoon vain
riittämätön näyttö siitä, mikä voisi olla optimaalinen suhde
omega6 ja omega3 PUFA-rasvahappojen saannissa ja sen takia NNR 2012
ei aseta mitään suositeltua suhdetta n-6 ja n-3 rasvahappojen
saantiin kuten NNR 2004 teki.
Kokonaisrasvan suositus
on 25- 40 E% päivän energiasta ja tämä luku perustuu pääasiassa
rasvahappujen eri luokkien suositusalueisiin. Dieetit, joissa on
hyvin vähän rasvaa, pyrkivät vähentämään HDL-kolesterolin
pitoisuuksia ja lisäämään triglyseridien seerum
/plasmapitoisuuksia ja saattaisi vaikuttaa altistuneilla henkilöillä
sokerin siedon (glukoositoleranssin) alenemista. Lisäksi on vaikea
taata rasvaliukoisten vitamiinin ja essentiellien rasvojen riittävä
saanti, jos totaalirasvan saanti on alle 20 E%.
Rasvan kokonaissaannin
rajoittaminen nopeuttaa tiettyjen mikroravintoaineiden ja
ravintokuidun osalta suositeltuihin saanteihin pääsemistä.
Ravintorasvan määrä liittyy myös kehon painoon. Kokemukset
tutkimuksista STRIP ja Young Finns osoittavat, että kohtuullinen
rasvansaanti ( noin 30 E%) johtaa edullisempaan
kardiovaskulaaritautiprofiiliin ja vähempiin varhaiselämän
ateroskleroottisiin muutoksiin.
Dieetinsuunnittelutarkoituksiin
on sopivana tavoitteena keskiarvolukemat kuten 32- 33 E% edellyttäen
että kiinnitetään tarkka huomio sekä rasvojen että
hiilihydraattien laatuun ja ravintokuidun määrään.
Pienten lasten rasvansaantisuosituksista: 6-23 kk ikäisten lasten rasvansaantisuositukset (sivut 236-8)
Vauva-ajan nopean
kasvun takia on äidinmaidossa ja vauvanruokintakaaviossa
kokonaisrasvaa noin 50 E%. Enempiä suosituksia rasvoista ei ole
ensimmäisten 6 kuukauden ajalta annettu, koska rintaruokintaa
suositellaan kuuteen kuukauteen asti ja koska vauvanruokintakaavaan
ja jatkokaavaan rasvapitoisuus on säädetty (40 – 55 E% vauvan
syöttökaavaan ja 35- 55 E% jatkoruokintakaavan).
Kuuden kuukauden iän
jälkeen tätä tiheäenergisyyttä lasketaan ja
täydennysruokamääriä nostetaan. Täten rasvansaanti voi laskea
nopeasti 30 energiaprosenttiin (E%) vauvaiän lopulla riippuen
täydennysruokavalion koostumuksesta ja osittaisen rintaruokinnan
määrästä. Tavallista on, että ensimmäisen vuoden jälkeen
rasvan osuus vähitellen kasvaa siten, että 3 vuoden iässä osuudet
ovat tasoilla, jotka ovat aikuisilla tavallisia.
EFSA:n mukaan joillain
pienillä lapsilla rasvan kokonaissaanti alle 25 E% on liittynyt
matalaan vitamiinien saantiin. Saksalais-itävaltalais-sveitsiläinen
rasvan kokonaissaannin suositus 4-11 kuukauden ikäisille on 35 E%
- 45 E%. Amerikan Lääketieteen instituutti on asettanut 7-12
kuukauden ikäisille lapsille adekvaatiksi rasvansaanniksi 40 E%
perustaen AI arvoon ja konsensusraportteihin.
- NNR 2012-laitoksessa suositellaan 6-11 kuukauden ikäisten vauvojen rasvan kokonaissaanniksi edelleen 30E% - 45 E% kuten NNR 2004-laitoksessakin.
Joissain
lapsia koskevissa tutkimuksissa on viitettä siitä, että
kokonaisrasvaenergian suunnilleen 30E%:n arvot tai sen alla olevat
arvot ovat sovellutettavissa jo yhden ikävuoden jälkeen, koska
”nämä rasvapitoisuudet eivät vaikuta haitallisesti lasten
kasvuun tai neurologiseen kehitykseen” suomalaisen STRIP
tutkimuksen mukaan. Vuoden
2008 saksalais-itävaltalais-sveitsiläiset suositukset 1- 3
vuotiaitten rasvan kokonaissaannista on 30 E% - 40 E% ja samoin US
Lääketieteen instituutti on asettanut makronutrienttien saannin
jakautuman alueet siten että rasvan osuudet 1-3 vuotiaille
lapsille on 30E%- 40 E%. EFSA asettaa samalle ikäryhmälle (1-3
vuotiaille lapsille) suositellun rasvan saannin 35- 40 E%:ksi.
- NNR 2012 -laitos suosittelee 12- 23 kuukauden ikäisten lasten rasvan kokonaissaannin 30 E%:n ja 40 E%:n välille. Kahden vuoden iästä rasvan kokonaissaannin suositus on sama isommille lapsille ja aikuisille NNR 2012:n mukaan.
Ravintorasvan
laatu, kvaliteetti, on tärkeä myös vauvoilla ja lapsuuden aikana.
Tyydytettyjen
rasvahappojen (SFA) saannin pitäisi olla alle 10 E% 12 kuukauden
iästä alkaen.
Meijerituotteiden
rasvan ja osittain kovetettujemn teollisesti tuotettujen rasvojen
saanti pitäisi pysyttää niin matalana kuin mahdollista.
Osittaista rintaruokintaa suositellaan kuuden kuukauden iästä
lapsen ensimmäisen ikävuoden aikana ja sitä voidaan jatkaa niin
kauan kuin äidille ja lapselle on soveliasta. Puolet tai enemmänkin
rintamaidon antamasta energiasta tulee rasvasta. Tyypillinen kypsän
rintamaidon rasvahappojen koostumus painoprosentteina on 40-45 % SFA
( tyydytettyjä rasvahappoja), 40 - 45% MUFA ( kertatyydyttämättömiä
rasvahappoja) ja 13- 16 % PUFA ( monityydyttämättömiä
rasvahappoja). Ei ole kuitenkaan näyttöä sen puolesta, että
suositettaisiin korkeampaa tyydytettyjen rasvahappojen (SFA) saannin
osuutta 6 - 11 kuukauden ikäisllle lapsille kuin mitä isommille
lapsille suositellaan (, mikä on alle 10E%)
Cis-PUFA-
rasvahappojen saannista lapsuuden aikana ei ole saatu mitään
vakuuttavaa uutta näyttöä, joka antaisi
syytä muuttaa NNR 2004 suosituksia.
EFSA
antaa riittäväksi saanniksi (AI) linolihaposta (LA) 4 E% ja
alfa-linoleenihaposta (ALA, LNA) 0,5 E%, mutta EFSA lisää myöskin
DHA (omega3) rasvahapon riittäväksi saanniksi 100 mg päivässä.
Tämä perustuu kohorttitutkimuksiin ja muutamiin DHA-lisillä
sikiöille tai pienille vauvoille tehtyihin sokkokokeisiin ja niistä
on saatu viitettä edullisista vaikutuksista näön tarkkuuteen,
kognitiiviseen funktioon ja huomiokykyyn, unirytmin kehitykseen,
spontaaniin motoriseen aktiivisuuteen ja immuniteettiin.
NNR
2012 esittää 6 - 23-kuukauden ikäisten lasten
cis-PUFA-rasvahappojen kokonaissaannin suositukseksi 5 - 10 E% ja
siihen tulisi sisältyä vähintäin 1 E% omega-3 rasvahappoja,
niiden joukossa DHA kuten jo NNR 2004 esitti.Kuitenkaan ei tunneta omega6 ja omega3 rasvahappojen optimaalista suhdetta ( josta oli tekstiä aiemmissa suosituksissa).
Päivitys 2012-laitoksesta 26.8. 2016.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar