Leta i den här bloggen

tisdag 20 juni 2017

Tänään arakidonihapon ja sfingomyeliinin tasapainoisesta suhteesta

http://mcb.asm.org/content/21/18/6322/F7.expansion.html
(Tässä pohdin onko  sfingomyeliinin molekyylin synteesissä  geneettinen taipumus sijoittaa R- kohtaan arakidonihappoa vai ei.   Aivo kuitenkin preferoi hyvin pitkiä ja  tyydytettyjä,  hydroksyloituja happoja ja DHA:ta tietääkseni).


Tänä aamuna olen kerrannut arakidonihapon (C20:4 n6)    aiemmin jo tunnettuja aineenvaihdunnallisia teitä

Arakidonihappo on EixosaTetraEnic acid eli "ETE" , jos ottaa lyhennyksen nimestä.
ETE selvittää, että on 20 hiiltä Eicosa = 20. Sitten se selvittää että kaksoissidoksia ( Eenejä)  on neljä  (Tetra)  kappaletta.
Mutta  tätä ETE nimeä ei käytetä, vaan  tälle molekyylille on annettu oma nimi Arakidonihappo, joka viittaa pähkinään, sillä se tulee pähkinän latinalaisesta nimestä ja pähkinöissä on erästä arakidiinihappoa.  Mutta  animaalinen keho rakentaa  linolihaposta (c18:2, n6)  käsin omaa arakidonihappomuotoa, joka poikkeaa kasvien  vastaavan kokoisesta haposta.

Sitten tämä " ETE" voi  saada erilaisilla entyymeillä erilaisia  synteettisiä linjoja. Jos jossain linjssa on jokin yleinen tyypillinen rakenne, molekyyli saa oman nimen, kuten
prostanoidit  PG
tromboxaanit, TX
leukotrieenit, LT
lipoxiinit LX

Näillä sarjoilla on omat entsyymisettinsä: . COX  syklo-oksinaasit, peroksidaasit.

Prostanoideilla on tyypillisitä Hydroxy Peroxido prosta-dieenirakenne. Siis vain akski kaksoissidosta on jäljellä DIEENI, eikä enää tetraeeni.
OH ryhmistöä, hydroksiryhmistä tulee H- lyhennys. Peroksiryhmistä tulee P- lyhennys.
(HP-prosta-deeenejä). 

Tromboxaaneja ovat esim TXA2. Sekint arvitsee oman nimen:
Epoxy Hydroxy-Trombo-dieenihappo
Epoxiryhmä antaa E lyhennyksen
(EH-trombo-dieeni),

Näitä  lijoja  on alettu hallita  monipuolisesti mm.  trombeja j estävillä lääkkeillä. kuten aspiriinit ja  muut tulehdusta vaimentavat lääkkeet.

Leukotrieenit ja lipoxiinit lähtevät  omilla entsyymisarjoillaan
Lipoxiinioksidaasi entsyymi LOX
Ensin opittiin tuntemaan leukotrieenit, sillä ne aiheuttivat allergioita aj anafylaksioita.
5-LOX, 12-LOX, 15-LOX entsyymejä . numero viitaa siihen hiileen Arakidonihapon (ETE) rungossa, mikä oksidoidaan ja peroksidoidaan.

HPETE molekyylit ovat   HydroxyPeroxy EicosaTetraEnoic  happoja  (Hydroxy Peroxy ETE
HETE molekyylit vatoat  Hydroxy EicosaTetraEnoic happoja./Hydroxcy ETE)

Eräästä 5-HPETE muodosta eteenpäin   tulee taas molekyyli, joka tarvitsee uuden nimen: leukotrieeni ja siitä tulee eri entsyymeillä  leukotrieenisarjoja
LTA4, hydrolaasilla  edelleen  LTB4.
Tai LTA4.stä syntetaasilla   LTC4-LTD4-LTE4.  linjaa ( kuten  anafylaksioissa   kehittyy) .
Tätä sarjaa on alettu jo hallita lääkkeillä. ( astma, yliherkkyys, allergia lääkkeet) .

Muut LOX entsyymit  tekevät  myös runsaasti lipoxiineja LX molekyylejä
12-HPETE, 15HPETE  linjasta  tulee  LXA4 lipoksiinia, joka on  tri Hydroxy-ETE.
Tämä akrtta on  ajtkuvan täydennyksen kohteena kun  näille mahdollisille molekyyleille etsitään kliinsitä emrkitystä.

Tässä täytyy lisäksi huomata , että keho pyrkii kohti  arakidonihapon  säästämistä kaikkiin solukalvoihin koko kehossa. koska se on hyvin palstinen työkalu, sitä voi käyttää tällä  erittäin laajalla järejstelmällä mitä moninaisemmin  kehofysiologian eduksi. tgietysti myös tulehduksissa ja infektioisaa ja degeneraatioissa  se tuottaa  myös jotain molekyylilinjaa, joka voi johtaa yllättäviin  kliinisiin orieisiin.

ARAKIDONIHAPPOAINEENVAIHDUNNAN kartta on tämän takia   perustavaa tietoa läketieteessä.
 Siihen tulee jatkuvasti lisätietoa.

Arakidonihapon  syntyminen tapahtuu kehossa fysiologisimmin essentiellin kasvisöljyn syömisen jälkeen: keho ottaa linolihappoa ja alkaa siten muoakta sitä kohti arakidonihappoa ja sitä asettuu jokaiseen soluun kaikkialla kehossa. Arakidonihapon toedllinen määrä kehossa on  kysymysmerrkki. se on individuelli. Toiset eivät käytä edes kasvisöljyjä kuin "vahingossa", esim josain vihanneksessa tai pähdinöissä tai siemenissä sitä tulee.  Asia on kyllä säätynyt sellaiseksi että  vaikka ihmset olisivat köyhiä, köyhienkin ravinto sisältää linolihappoa joskus paremminkin kuin  rikkaitten länsimaisten kaupungeissa asuvien   Sitä on yksinkertaisissa ravinteissa.  ja mitä  luonnollisempana sen syö sitä paremmin sen saa talteen. Esim liika rasvojen  kärsitys tuhoaa sitä.   Jos on luonnosta  kovin eristynyt kaupunkilainen, on syytä kyllä käyttää jotain kasvisöljyä ravinnossa.
On kovasti yritetty laskea paljonko ihminen päivässä tarvitsee linolihappoa.
Vaikea asia.
Jos on koko iän käyttänyt hieman aksvisöljyä kaikissa soluissa on sitä asettuneena. jos taas aina välttää aksvisöljyä,  totaali asettuma soluissa on erilainen.  Tämä asettuma  vaikuttaa kehon korjaantumikykyyn.   Jokainen solu joka  lähee uudistumaan,  irrottelee näitä arakidonihappoja dosfolipideistä ja  siitä tulee työvälineitä. Tulehduksissa niitä irtoilee työvälineiksi  tulehduksen voittamisprosessissa.  Toisilla on hyperreaktiivisuutat, toisilla anergiaa. Tämä voi johtua elämänaikusiesta arakidonilatautumasta tai sen  vajaasta  asettumsiesta kehon lipideihin ja solukalvoihin.  Olen tätä mieltä.

Tässä on huoatava  että moolekyylit ovat saneet numeroa 4 nimeensä, ksoka ne voat  20:4 omega6   teraeenihaposta peräisin. Muta  samankaltaista  sarjaa voi muodostua myös  3- tai 5  kaneetilla.
Siis C20: 3 tai C20: 5 linjosita.  Ne tuotteet moduloivat C20: 4 linjan "aggressiivisia tehotuotteita".
C20:5 linjaa tulee esim kalahapoista. C20: 3 linjaa  taas öljyhaposta.  Tästä näkee että  ruokaäöjyjen  on apras olla  kohtuullisen  monipuolisia rakenteeltaan. ja saattaa olla eduksi joskus  käyttää erilaisia öljyjä, koska  tämä alue ei ole varsin  varmuudella  tiedolla katettua ollenkaan.  saataa myöskin olla eduksi hankkia päivän rasvamäärrä  elintarvikkeista eikä   erikseen uutetusta kasvisöljystä.  Ehkä  puhdasta teknistä öljyä voidaan käyttää suhteellsesti liikaakin, kun niitä  kasvisöljyjä ja kalaöljyjä saa varsinaisen elitnarvikkeen  perusosana.  Tämä on tosiaan vähän  sellainen alue missä ei antaisi kovin  varmoja neuvoja kenellekään.  Mtuta ei varmaan mene harhaan kun muistelee Raamatun alkuluvun ruokaohjeita ja muitakin rasvoja koskevia lauselmia.  tuhansien vuosien takaa. Viittaan tässä lähdekirjaan.

Ja sitten

  •  Tässä pitää mainita että Arakidonihaposta tulee myös eräs epoxi linja EET.
  • Sitten  arakidonihappo omaa yhteyksiä ENDOKANNABINOIDIEN järjestelmään  ja siellä on molekyyli anandamidi  (AEA) . Näissiä endokannabinoideissa on  rasva-aineen amidimuotoja Endokannabinoideja voi muodostua mm.   myös öljyhaposta ( C18:1 n))  käsin ( oleamidi)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar