Leta i den här bloggen

torsdag 19 februari 2009

PEROXISOMEISTA (7). Mikä on peroxisomin alkuperä?

Mistä peroxisomi on peräisin?

Tästä löytyi myös tietoja internetistä Googlaamalla.Teen lyhennelmää tästä hypoteesista vuodelta 2006.

LÄHDE:

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1472686

Gabaldón, T. Snel, B.Zimmeren, F. Huynen, M. Origin and evolution of the peroxisomal proteome. Biol Direct. 2006; 1: 8. Published online 2006 March 23. doi: 10.1186/1745-6150-1-8. The Netherlands, Spain

Tiedemiesten abtrakti on tämä.

TAUSTANA: Peroxisomit ovat yleiseti esiintyviä eukaryoottisia organelleja jotka osallistuvat erilaisiin oksidatiivisiin reaktioihin. Niiden entsyymisisältö vaihtelee eri lajien välillä, mutta yleisen proteiinin import-systeemin ja organellin biosynteesisysteemien läsnäolo viittaa yksinkertaiseen evolutionaaliseen alkuperään. Mutta tämän alkuperän skenaario on kuitenkin osoittamatta.

Peroxisomien kyky jakaantua ja importoida proteiineja posttranslationaalisesti aivan mitokondrian ja kloroplastien tapaan viittaisi endosymbioottiseen alkuperään. Mutta tämä ajatustapa on asetettu kyseenalaiseksi viime aikoina, kun on keksitty, että mutantit, vähäperoxisomiset solut voivat palauttaa ennalleen peroxisomeja, jos johdetaan wt geeni ( normaali geeni) ja että peroxisomit ovat muodostuneet endoplasmisesta reticulumista (ER).

Peroxisomaalisen oman genomin puuttuminen sulkee pois klassisten analyysien käytön, sellaisten joilla selvitellään mitokondrioita tai chloroplasteja, tämä asian aluksi. Sen takia tämä tutkijaryhmä suoritti laajan skaalan fylogeneettisiä analyysejä hiivan ja koe-eläimen peroxisomaalisista proteomeista.

Mitä tutkijat havaitsivat?

Tulokset osoittivat, että useimmat peroxisomaaliset proteiinit ( 39- 58%) ovat eukaryoottista alkuperää ja ne sisälsivät kaikkia niitä proteiineja, jotka osallistuvat organellin biogeneesiin tai ylläpitoon. Merkittävällä fraktiolla ( 13-18%), joka käsitti pääasiassa entsyymeitä, oli alfa-proteobakterielli alkuperä ja se näytti olevan alunperin mitokondriaan kohdentuneitten proteiinien rekrytoimisen tulosta. Johdonmukaisesti niitten löytöjen kanssa, että peroxisomit muodostuvat endoplasmisesta retikulumista(ER) havaittiin konservoidun Peroxisomin biogeneesi-ja ylläpitoproteiinien (Peroxisome biogenesis and maintenance proteins) olevan homologinen niille proteiineille, jotka tulevat ERAD tiestä ( Endoplasmic reticulum Assisted Decay-pathway).

Minkä johtopäätöksen tutkijat vetivät tästä?

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että peroxisomeilla ei ole endosymbioottista alkuperää ja että sen proteiinit on rekrytoitu niistä aitioista, joita primitiivisissä eukaryooteissa on.

Lisäksi primitiivisen peroxisomaalisen proteomin rekonstruktio viittaa siihen, että ontogeneettisesti ja fylogeneettisesti peroxisomit ovat peräisin endoplasmisesta retikulumista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar