MITEN DHA syntetisoituu?
Tämä on saatu selville ZS potilaitten asiaa selvittämällä, sillä heillä ei muodostu DHA:ta ja kehossa on DHA-puute.
Perinteinen käsitys on ollut sellainen, etä tavalliseen tapaan DHA pitkittyy alfa-linoleenihaposta (C18:3-n3 ) endoplasmisessa reticulumissa saturaasi ja elongaasitietä. mutta sitten kun todettiin, että taudissa, missä peroxisomit olivat puutteelliset, ei esiintynyt DHA-muotoja, joten tultiin siihen tulokseen, että sen täytyy siis syntyä peroxisomeissa. Mutta miten?
Sen muodostus tapahtuu konventionellisti + 2 hiilen lisäyksellä ja kaksoissidosten lisäyksellä siihen asti kun on koossa ylipitkä C24 koko ja 6 kaksoissidosta, mutta nyt tästä vaiheesta tapahtuu retrokonversio siten, että tulos on C22:6-n3 koko.
Paras asia tässä on, että tämä entsymaattinen kohta voidaan ohittaa siten, että annetaan ravinnossa DHA-happoa suoraan. Se sijoittuu oikeille paikoilleen aivoihin ja neuroneihin.
Jos siitä on puute kehossa, se on ensisijaisesti korjattava kaikista essentielleistä hapoista, sillä muitten anto edelleen haittaa sen hyödyntämistä. Ja kuitenkin DHA on se happo, joka sijoitetaan aivoissa kauttaaltaan harmaaseen aivokudokseen, neuroneihin , synapseihin.
Käännän eräästä artikkelista tekstiä.
Siinä on annettu DHA-terapiaa kun perifeerinen DHA puute oli havaittu vaikeanasteen peroxisomien puutteen takia.
LÄHDE: http://www.momtahan.com/mmartinez/
Ei ole vielä selvinnyt, miksi peroxisomaalisissa häiriöissä potilailla on vakava DHA vaje. Onko matalat DHA- pitoisuudet syy vai seuraus peroxisomaalisesta dysfunktiosta?
Tässä yhteydessä on huomioitava, että vasta viime aikoina on vedetty linkkiä peroxisomien ja DHAtuoton välille. Sprecherin ryhmä on olettanut uuden synteesireitin DHA:lle perustuen havaintoon DHA vajeesta, kun peroxisomi on vajeinen ja uudet tutkimukset vahvistavat asiaa. Tämän uuden reitin mukaan DHA tehtaillaan peroxisomien beeta-oxidaation avulla hyvin pitkästä rasvahappoesimuodosta C24:6 omega 3. Tämä uusi havaittu reitti voi antaa mekanismin DHA puutteelle peroxisomien beetaoksidaation ollessa vajaa- ja tämä teoria on nykyisin hyväksytty.
LÄHDE 1. 25 Voss A, Reinhart M, Sankarappa S, Sprecher H. The metabolism of 7,10,13,16, 19-docosapentaenoic acid to 4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid (independent on a 4-desaturase). J Biol Chem 1991; 266: 19995-20000.
LÄHDE 2. 26 Moore SA, Hurt E, Yoder E, Sprecher H, Spector AA. Docosahexaenoic acid synthesis in human skin fibroblasts involves peroxisomal retroconversion of tetracosahexaenoic acid. J Lipid Res 1995; 36: 2433-2443.
Varsinaiset ZS-potilaat joilla on defektiivinen VLCFA beetaoksidaatio eivät pysty tuottamaan DHA happoa. Kuitenkin kaikki muut peroxisomaaliset beetaoksidaatio defektit eivät ilmennä mitään DHA-puutetta, eikä muutamat ZS-syndroomankaan eräät muutokset aivan täysin päde uuden DHA-reitin teorian kanssa. Muitakin puutteita voi olla.
(Seuraava lähde nimittäin esittää laajemman puutteen erittäin vaikeassa ZS-syndroomasa.
LÄHDE 3. 27 Infante JP, Huszagh VA. On the molecular etiology of decreased arachidonic (20:4n-6), docosapentaenoic (22:5n-6) and docosahexaenoic (22:6n-3) acids in Zellweger syndrome and other peroxisomal disorders. Mol Cell Biochem 1997; 168: 101-115.)
Mikä tahansa mekanismi sitten tuottaa DHA happoa, DHA puute on aina aivojen ja silmän verkkokalvon kehityksen riskitekijä.
Kokeissa on havaittu, että DHA-:n matalat pitoisuudet liittyvät näköhäiriöihin ja neurologisiin vaurioihin. Tämän takia mitä vaikeimmissakin peroxisomaalisissa taudeissa koetetaan normalisoida DHA pitoisuudet, sillä normaalipitoisuudet sinänä ovat edulliset. Tämän artikkelin kirjoittaja on jo vuodesta 1991 antanut DHA- terapiaa käyttäen puhtaita DHA valmisteita, jotta saa normalisoitua DHA-pitoisuuden ilman että muiden PUFA-happojen pitoisuudet vaikuttuvat. Hän vältti sellaisia kalaölkjyvalmisteita, jotka olivat seoksia, sillä niissä on runsaat määrät eikosapentaeenihappoa (EPA, 20:5-n3) ja se juuri on sellainen rasvahappo, joka sijaitsee entsyymiblokin alapuolella DHA-synteesissä juuri ennen kuin DHA pitäisi lähteä omalle synteesimallilleen. Olisi vältettävä myös sekoittamasta DHA valmisteeseen lisäarakidonihappoa( C20:4 omega 6) ja muita omega 6 PUFA-happoja , koska ne kilpailevat DHA:n kanssa ja vähentävät sen edullista vaikutusta.
Siis artikkeli antaa ohjeen puhtaan DHA- valmisteen käyttämisestä erikseen muitten essentiellien käyttämisistä.
Tämä voi olla edullsita nykyajan lisääntyvissä betaoksidaatioheikkouksissa, siis voidaan ajoittaa dieetissä MUUT essentiellit ja DHA eri aikoihin paremman talteenoton takia.
.
torsdag 19 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar