Leta i den här bloggen

lördag 14 februari 2009

Aivon C24 rasvahapot (VLCFA) ja B12-vitamiini

B12 vitamiinin merkitys aivolle ja aivojen C24- koon rasvahapot (VLCFA)

Eräs vanha tutkimus B12 vitamiinin merkityksestä haaroittuneitten hiiliketjujen ja parittomien hiiliketjujen kataboliassa.

LÄHDE: Ramsey RN et al. Fatty acid composition of myelin isolated from the brain of a patient with cellular deficiency of co-enzyme forms of vitamin B12. (J Neurol Sci 1977 )

Tutkija selvittää asiaa "nurjalta puolelta". JOS EI OLE B12-vitamiinivaikutusta, mitä tapahtuu aivojen lipidirakenteille?

Tutkija tarkasteli sellaista myeliiniä, jossa oli ollut solutasossa B12-vitamiinin puutetila ja täten molempien B12-vitamiini-koentsyymimuotojen puute.

Näitä B12-vitamiinin koentsyymimuotoja ovat
  • AdoCbl (ADENOSYYLI-KOBOLAMIINI)
  • CH3Cbl (METYYLI-KOBOLAMIINI), jotka muodostuvat solussa, kun ravinnossa tulee jotain esiastetta B12 vitamiinia).

Tutkimuksessa havaittiin aivojen GLYCEROFOSFOLIPIDEISSÄ (PL), lesitiineissä (PC) ja kefaliineissa (PE)
parittomia
tyydytettyjä ja kertatyydyttämättömiä rasvahappoja, joitten hiilimäärä oli C15-C17 välillä. Tunnistettiin rasvahappoja C15, C15:1, C17 and C17:1

Myös haaroittuneita ( branched chain fatty acids , BCFA) C17 hiilen rasvahappojakin löytyi. (Ne kuuluvat kovaan rasvaan).
Hiiliketjultaan paritonlukuisia rasvahappoja havaittiin myeliinin fosfolipideissä (lesitiineissä), kokonaista 9.8 %, kun tutkimusten normaalikontrolleilla niitä oli vain 1.2 %
Vaurioitunut aivojen myeliinifosfolipidi sisälsi vähemmän tyydyttämättömiä rasvahappoja kuin kontrolleilla.

Myös aivojen myeliinin SFINGOLIPIDEISSA sfingomyeliinissä, kerebrosideissä ja sulfatideissä osoittautui olevan epänormaaleja rasvahappokirjoja.
Sfingomyeliinissä oli sitä paitsi vain pieniä määriä C24:1 rasvahappoja, normaalia nervonihappoa (joka vaatii lähtöaineeksi normaaleita parillisia C16, C18 rakenteita).

Sekä tavallisia että OH-rasvahappoja normaalisti sisältävät kerebrosidit ja sulfatidit sisälsivät vain matalia C24- rasvahappopitoisuuksia.

(NORMAALEJA 24 hiilen koon tavallisia aivokudosrasvahappoja, joita tulee omista kehon rasvahapposynteeseistä käsin aina +2C pidentämisillä, ovat mm.
C24:0 lignoseriinihappo,
OH-C24:0 cerebronihappo,
C24:1 nervonihappo
ja OH C24:1 oxinervonihappo)

GALAKTOLIPIDEISSÄ havaittiin OH-rasvahappojen ja tavallisten rasvahappojen pitoisuuksissa epänormaalin runsaasti OH-rasvahappoja B12-puutteessa.

Tutkija mainitsi, että B12 puutteen suhteen ei ole sfingolipidejä aiemmin erityisesti tutkittu ja säännönmukaisuuden vahvistamiseen tietysti tarvittiin enemmänkin näyttöä.

(Eräs vanha tutkimus B12 vitamiinin merkityksestä haaroittuneitten hiiliketjujen ja parittomien hiiliketjujen esiintymisen suhteen. 25.9.2007. Päiv. 14.2.2009 17:51).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar