Yleisesti tiedetään, että rasvat kärsivät hapettumisesta,(happi, Oxygenum, O) Sanotaan että rasvat härskiintyvät. Kaikenlaiset rasvat härskiintyvät, oli ne sitten kovaa rasvaa tai tyydyttämätöntä rasvaa.
Näissä hapettumisissa on aivan erityinen tarkasti kuvattavissa oleva kemiallinen tapahtuma, peroksidoituminen,
josta tässä kirjoitetaan ja se kuvataan tyydyttämättömistä rasvoista. Tyydyttämättömissä rasvoissa on yksi tai useampi kaksoisidos hiilien (Carbonum, C) välillä-C=C-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4066722/
2. Lipidien vaurioituminen vapaista happiradikaaleista.
Lipids Damage by Reactive Oxygen Species (ROS)Kehossa vallitsee normaalisti tasapaino pro-oksidanttien ja antioksidanttein kesken, mutta hallitsemattoman
oksidatiivisen stressin takia voi tähän tasapainoon tulla järkkymistä niin että pro-oksidantit pääsevät voitolle antioksidanteista.
Silloin pääsee tapahtumaan vaurioita soluissa, kudoksissa ja elimissä. On jo kauan oltu tietoisia siitä, että vapaat reaktiiviset
happilajit (ROS) voivat vaikuttaa suoraa vauriota kehon rasva-aineisiin eli lipideihin. Kehosyntyistä (endogeenistä) vapaiden
reaktiivisten happilajien tuottumista tapahtuu mitokondriassa (solun energialaitoksessa),
plasmakalvossa, endoplasmisessa verkostossa (ER) ja peroksisomeissa useilla mekanismeilla kuten entsyymireaktioilla tai joidenkin yhdisteiden
auto-oksidoituessa ( katekoliaminit, hydrokinonit). Monet ulkosyntyiset (exogeeniset) stimulukset (jonisoiva säteily, radioaktiivisuus,
ultravioletti säteily, tupakan savu, patogeenit infektiot, miljöömyrkyt, rikkaruohontuhoaineet, hyönteismyrkyt) aiheuttavat
vapaiden radikaalien muodostumista kehossa.
- One of the consequences of uncontrolled oxidative stress (imbalance between the prooxidant and antioxidant levelsin favor of prooxidants) is cells, tissues, and organs injury caused by oxidative damage. It has long been recognized that high levels of free radicals or reactive oxygen species (ROS) can inflict direct damage to lipids. The primary sources of endogenous ROS production are the mitochondria, plasma membrane, endoplasmic reticulum, and peroxisomes [20] through a variety of mechanisms including enzymatic reactions and/or autooxidation of several compounds, such as catecholamines and hydroquinone. Different exogenous stimuli, such as the ionizing radiation, ultraviolet rays, tobacco smoke, pathogen infections, environmental toxins, and exposure to herbicide/insecticides, are sources of in vivo ROS production.
Näistä reaktiivisista happilajeista kaksi ensisijaista pahaa lipidivaikuttajaa ovat hydroksyyliradikaali ja hydroperoxyyli.
Hydroxyyli radikaali (HO•) on pieni ja mitä liikkuvin vesiliukoinen molekyylija, kemiallisesti kaikkein reaktiivisin aktiivoituneista
happilajeista. Tätä lyhytikäistä molekyyliä voi tuottua molekulaarisesta hapesta (O2) soluaineenvaihdunnassa ja erilaisissa stressiolosuhteissa. Yksittäinen solu tuottaa joka sekuntti 50 hydroksyyliradikaalia. Vuorokaudessa solu
voisi kehkeyttää niitä neljä miljoonaa. Niitä sitten joko neutraloituu tai ne pääsevät hyökkäämään biomolekyylejä kohtaan. Niitten hyökkäys
kohdistuu nitten muodostumiskohdasta muutaman nanometrin säteellä oleviin biomolekyyleihin epäspesifisestä ja sellainen vaurioittavaa ja aiheuttaa soluhäiriöitä kuten neurodegeneraatiota, sydänverisuonistotauteja ja syöpää.
- The two most prevalent ROS that can affect profoundly the lipids are mainly hydroxyl radical (HO•) and hydroperoxyl (HO• 2).The hydroxyl radical (HO•) is a small, highly mobile, water-soluble, and chemically most reactive species of activated oxygen. This short-lived molecule can be produced from O2 in cell metabolism and under a variety of stress conditions. A cell produces around 50 hydroxyl radicals every second. In a full day, each cell would generate 4 million hydroxyl radicals, which can be neutralized or attack biomolecules [21]. Hydroxyl radicals cause oxidative damage to cells because they unspecifically attack biomolecules [22] located less than a few nanometres from its site of generation and are involved in cellular disorders such as neurodegeneration [23, 24], cardiovascular disease [25], and cancer [26, 27].
Yleisesti ollaan sitä mieltä, että biologisen järjestelmän hydroksyyliradikaalit (HO•) muodostuvat redoxsyklistä Fentonin reaktiossa,
kun vapaa kahdenarvoinen rauta Ferrum (Fe2+) reagoi vetyperoksidin (H2O2) kanssa sekä Haber-Weissin reaktiossa, josta taas tuottuu
kahdenarvoista rautaa (Fe2+ ) kolmiarvoisesta raudasta Ferrijonista(Fe3+) sen reagoidessa superoxidianioniradikaalin ((O2 •−)kanssa.
Elävässä solussa voi hydroxyyliradikaalin (HO•) muodostusta aiheuttaa raudan (Ferrum, Fe) redoxsyklin ohella myös joukko muita transitiometalleja
kuten kupari (Cuprum, Cu), koboltti (Coboltum, Co), Nikkeli (Niccolum, Ni) ja vanadiini (Vanadium, V).
- It is generally assumed that HO• in biological systems is formed through redox cycling by Fenton reaction, where free iron (Fe2+) reacts with hydrogen peroxide (H2O2) and the Haber-Weiss reaction that results in the production of Fe2+ when superoxide reacts with ferric iron (Fe3+). In addition to the iron redox cycling described above, also a number of other transition-metal including Cu, Ni, Co, and V can be responsible for HO• formation in living cells (Figure 1)
- Figure 1. Katso linkistä saatava kuva) Fenton and Haber-Weiss reaction. Reduced form of transition-metals (Mn) reacts trough the Fenton reaction with hydrogen peroxide (H2O2), leading to the generation of •OH. Superoxide radical (O2 •−) can also react with oxidized ...
Hydroperoxyyliradikaalilla (HOO•) on tärkeä osuus lipidiperoxidaation kemiassa. Tämä superoxidianioniradikaalin (O2 •−) protonoitunut muoto tuottaa vetyperoksidia H2O2, joka pystyy reagoimaan redoxaktiivien metallien kuten raudan ja kuparin kanssa ja tuottamaan edelleen hydroksyyliradikaalia (HO•) Fentonin tai Haber-Weissin rekatiolla. Peroxyyliradikaali (HOO•) on paljon vahvempi oxidantti kuin superoxidianioniradikaali(O2 •−) ja voisi aloittaa monityydyttämättömissä fosfolipideissä oxidoitumisen ketjureaktion
johtaen solukalvon funktion huononemiseen.
- The hydroperoxyl radical (HO• 2) plays an important role in the chemistry of lipid peroxidation. This protonated form of superoxide yields H2O2 which can react with redox active metals including iron or copper to further generate HO• through Fenton or Haber-Weiss reactions. The HO• 2 is a much stronger oxidant than superoxide anion-radical and could initiate the chain oxidation of polyunsaturated phospholipids, thus leading to impairment of membrane function [28–30].
LIPIDIPEROXIDAATIOPROSESSI
2.1. Lipid Peroxidation Process
Lipidien peroxidoitumisprosessi voidaan yleisesti kuvata sellaisena tapahtumana, jossa jokin oxidantti,joko vapaa radikaali taiei-radikaalinen laji hyökkää sellaiseen lipidiin, jossa on kahden hiiliatomin välinen kaksoissidos (-C=C-) tai kaksoissidoksia kuten
erityisesti monityydyttämättömissä rasvahapoissa (PUFA) ja kiskoo irti hiilestä vedyn asettaen siihen kohtaan happea, mikä johtaa
lipidiperoxyyliradikaalien( LOO•) ja lipidi hydroperoxidien (LOOH) muodostumiseen.
Tunnettuja kohteita tällaiselle vahingolliselle ja
mahdollisesti letaalille peroxidatiiviselle tapahtumalle ovat glykolipidit, fosfolipidit ja kolesteroli. Mutta lipidit voivat oksidoitua myös spesifiesti entsymaattisesti kuten lipoxygenaaseilla, syklo-oxygenaaseilla ja sytokromi P450:n avulla. (Kts. otsikko Lipidit signaloivina molekyyleinä)
- Lipid peroxidation can be described generally as a process under which oxidants such as free radicals or nonradical species attack lipids containing carbon-carbon double bond(s), especially polyunsaturated fatty acids (PUFAs) that involve hydrogen abstraction from a carbon, with oxygen insertion resulting in lipid peroxyl radicals and hydroperoxides as described previously [31].
- Glycolipids, phospholipids (PLs), and cholesterol (Ch) are also well-known targets of damaging and potentially lethal peroxidative modification. Lipids also can be oxidized by enzymes like lipoxygenases, cyclooxygenases, and cytochrome P450 (see above, lipid as signaling molecules).
solun spesifisistä metabolisista olosuhteista ja korjaantumiskapasiteetista. Fysiologisissa olosuhteissa ja matala-asteisessa peroxidaatiossa
(subtoxisissa tilanteissa) solut stimuloivat omaa ylläpitoaan ja elossapyssmistään kehoon kuuluvalla antioksidanttisella
puolustusjärjestelmällä tai signaaliteitten aktivoimisella säätämällä ylös antioksidanttiset proteiinit, mikä johtaa adaptiiviseen stressivasteeseen. Mutta jos on tahdiltaan keskivaikeaa tai runsasta lipidiperoxidaatiota ( toxiset olosuhteet), oksidatiivisen vaurion laajuus ylittää korjaantumiskapasiteetin ja solut panevat alkuun apoptoottisen tai nekroottisen ohjelmoidun
solukuoleman; todennäköisesti kumpikin prosessi johtaa molekulaarisiin vaurioihin, jotka kiihdyttvät erilaisten patologisten tilojen kehittymistä
ja vanhenemista. Useat katsaukset analysoivat lipidioksidaation vaikutusta solukalvoon ja miten nämä oksidatiiviset vauriot ovat
vaikuttamassa sekä fysiologisissa prosesseissa että useissa patologisissa tiloissa.
- In response to membrane lipid peroxidation, and according to specific cellular metabolic circumstances and repair capacities, the cells may promote cell survival or induce cell death. Under physiological or low lipid peroxidation rates (subtoxic conditions), the cells stimulate their maintenance and survival through constitutive antioxidants defense systems or signaling pathways activation that upregulate antioxidants proteins resulting in an adaptive stress response. By contrast, under medium or high lipid peroxidation rates (toxic conditions) the extent of oxidative damage overwhelms repair capacity, and the cells induce apoptosis or necrosis programmed cell death; both processes eventually lead to molecular cell damage which may facilitate development of various pathological states and accelerated aging. The impact of lipids oxidation in cell membrane and how these oxidative damages are involved in both physiological processes and major pathological conditions have been analysed in several reviews [32–35].
lipidiperoxyyliradikaalin (LOO•) ja se taas kiskoo vedyn(H) toiselta lipidimolekyyliltä, jolloin muodostuu uusi lipidiradikaali (L•),
joka jatkaa ketjureaktiota ja samalla on muodostunut myös lipidihydroperoksidi (LOOH) joka on ei- radikaalinen peroxidaatiotuote.
Päätösreaktiossa antioksidantit kuten E-vitamiini luovuttavat vetyatomia (H) lipidihydroperoxidiradikaalille (LOO•) ja muodostavat
itse jonkin heikomman radikaalimuodon ( alfa-TE•, tokoferoliradikaali, jolla on palautumissyklinsä alfatokoferoliksi alfa-TE).
Kun lipidiperoxidoituminen alkaa, se jatkuu kunnes lopputuotteita on muodostunut. Ne eivät palaa normaaleiksi rasvahapoiksi takaisin
vaikka antioksidantit saavat ketjureaktion jarruttumaan. On saatavilla laajaa kirjallisuutta näiten tapahtumavaiheiden kemiasta.
Kommenttini: Itse asiassa näitä lopputuoteita on runsaasti, eikä niiden katabolian karttoja ole joka molekyylistä olemassakaan. Rasva-aineiden metabolian hoidossa ei triglyseridien ja kolesterolin laskeminen ole mitenkään lopullinen ratkaisu. Obesitasongelmassa voi olla paljolti tuntemattomien
lopputuotteiden katabolian heikkoutta, mitä vielä lisää fyysisen aktiivisuuden puute, ja mahdollinen väärä arvio kehon todellisesta tyydyttämättömien kasvisrasvojen tarpeesta- tai ehkä suositukset ovat hyvät mutta toteuttaminen on niin ja näin.
- The overall process of lipid peroxidation consists of three steps: initiation, propagation, and termination [31, 36, 37].
- In the lipid peroxidation initiation step, prooxidants like hydroxyl radical abstract the allylic hydrogen forming the carbon-centered lipid radical (L•). In the propagation phase, lipid radical (L•) rapidly reacts with oxygen to form a lipid peroxy radical (LOO•) which abstracts a hydrogen from another lipid molecule generating a new L• (that continues the chain reaction) and lipid hydroperoxide (LOOH). In the termination reaction, antioxidants like vitamin E donate a hydrogen atom to the LOO• species and form a corresponding vitamin E radical that reacts with another LOO• forming nonradical products (Figure 2). Once lipid peroxidation is initiated, a propagation of chain reactions will take place until termination products are produced. Review with extensive information regarding the chemistry associated with each of these steps is available [31].
Figure 2
Lipid peroxidation pr.ocess. In Initiation, prooxidants abstract the allylic hydrogen forming the carbon-centered lipid radical;
the carbon radical tends to be stabilized by a molecular rearrangement to form a conjugated diene (step 1). In the propagation ( Kts. kuva linkistä9.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar