Päivitystä antioksidanteista NNR 2012 mukaan.
(I) Dietary antioxidants
(II) Introduction
(III) Compounds with ability to
scavenge or neutralize free radicals
(IV) Compounds with ability to induce
antioxidant enzymes
(V) Protective effects of
antioxidant-rich diets in experimental animal and human studies
(VI) Intervention trials with
antioxidant supplements
(VII) Recommendations
(1) Antioxidant or redox-active
compounds supplements
(2) Antioxidant-rich foods
(X) Reasoning behind the
recommendation
References
(III) Yhdisteitä, jotka kykenevät pyydystämään tai neutraloimaan vapaita radikaaleja. Compounds with ability to scavenge or neutralize free radicals
KAROTENOIDIT
Karotenoidit (carotenoids) ovat kasvikunnassa yleisiä ja niitä on tunnistettu luonnosta noin tuhat erilaista. Karotenoidit ovat hyvä esimerkki sellaisista yhdisteistä, jotka sekä estävät, että kiihdyttävät oksidaatiota bioloogisesta järjestelmästä riippuvalla tavalla ( El-Agamey et al. 2004). Kasveista on luonnehdittu noin 600 erilaista karotenoidia ja meidän ravintomme käsittää niistä ainakin 60 erilaista.Ravinnon pääasialliset karotenoidit ovat provitamiini A-karotenoidien alfa-karoteenin ja beeta-karoteenin sekä beeta-kryptoxantiinin (cryptoxanthins) ohella lykopeeni (lycopene) ja hydroksikarotenoidit (xantofylliinit, xantophyllins) luteiini (lutein) ja zeaxantiini (zeaxanthin). Kasveissa niiden päätehtävänä on toimia valoa keräävänä lisälaitteena ja fotosynteesissä mahdollisesti muodostuneitten virittyneiten molekyylien sammuttajina.
Carotenoids
are ubiquitous in the plant kingdom, and as many as >1000
naturally occurring
variants
have been identified.
Carotenoids
are good examples of compounds that have
properties
both to inhibit and to enhance oxidation, depending on the biological
system (El- Agamey et al., 2004).
About
600 different carotenoids have been characterised in plants and
of
these our diet contains at least 60 (6).
Besides
the provitamin A carotenoids, alfa- and beta-carotene and beta
cryptoxanthin, lycopene and
the
hydroxy-carotenoids (xanthophylls) lutein and zeaxanthin are the main
carotenoids present in the diet. Their major role in plants is light
harvesting as auxiliary components and quenching of excited molecules
that may be formed during photosynthesis (4-6).
FENOLISET YHDISTEET
Fenoliset
yhdisteet (phenolic compounds) ovat myös tavallisia monissa
syötävissä kasveissa. Niitä syntetisoituu monen muotoisina ja
niitä kuuluu useisiin molekyyliperheisiin kuten
bentseenihappojohdannaisiin ( benzoic acid derivatives),
flavonoideihin (flavonoids), proantosyanideihin (proanthocyanides),
stilbeeneihin (stilbenes), kumariineihin (coumarins), lignaaneihin
(lignans) ja ligniineihin (lignins). On kyetty eristämään yli 8000
erilaista kasvifenolia. Kasvifenolit kykenevät toimimaan
antioksidantteina, koska niiden fenoliset OH-ryhmät voivat luovuttaa
vetyatomin (H)
Phenolic
compounds are also ubiquitous in many edible plants (6). They are
synthesized in a
large
variety of forms belonging to several molecular families such as
benzoic acid
derivatives,
flavonoids, proanthocyanidins, stilbenes, coumarins, lignans and
lignins.
Over
8000
plant phenols have been isolated. Plant phenols are antioxidants by
virtue of the hydrogen-donating properties of the phenolic hydroxyl
groups (6).
GLUTATIONI (GSH)
Glutationi on yksi tärkeä pääasiallinen soluantioksidantti ja sitä on ravinnossakin runsaasti, mutta se ei imeydy sellaisenaan, vaan pilkkoutuu aminohappo-osiinsa: glutamiini (Q), cysteiini C (joka sisältää . –SH ryhmän) ja glysiini (G). Kuitenkin ravintoperäisten rikkipitoisten aminohappojen (Met, Cys) saatavillaolo moduloi osaltaan solun oman glutationin (GSH) tuotantoa.
Glutathione,
which is the major cellular antioxidant, is present in abundant
amounts in the
diet,
although it is not absorbed as such from the diet but broken down to
its constituent
amino
acids on digestion. The dietary availability of sulphur amino acids
can, however, modulate cellular glutathione production (4-6, 11-12).
On
todennäköistä että ylläoleviin molekyyliperheisiin kuuluvat
antioksidantit erilaisine kemiallisine ja biokemiallisine
ominaisuuksineen aktivoivat kukin toisiaan monimutkaisella
integroidulla tavalla. Sellaisia vuorovaikutuksia on koeputkessa
esitetty tapahtuvan alfa-tokoferolille, alfa-tokotrienolille,
askorbiinihapolle, liponihapolle ja tioleille ( Packer et al.), mutta
tällä konseptilla saattaa olla paljon laajempaa pätevyyttä
kuten Buettner uumoilee. Näistä näkymistä asianmukaisen
endogeenin antioksidanttipuolustuksen ylläpitoon tarvittaisiin
moninaisia antioksidanteja. Dieetin erillisten antioksidenttien
korostamisen sijaan olisi parempi konsepti sellainen, missä
pyritään antioksidanttien soveliaaseen tasapainoon ( esim
elektroneja ja vetyä luovuttavien reduktanttien kesken) tai
puhutaan ravinnon kokonaisantioksidanteista.
It
is likely that antioxidants from the molecular families described
above with different chemical and biochemical properties activate
each other in a complex integrated manner.
Such
interaction has been proven in vitro for alfa-tocopherol,
alfa-tocotrienol, ascorbic acid, lipoic
acid
and thiols by Packer and colleagues (11), but the concept could have
much broader validity
as suggested by Buettner (12). This raises the prospect that a
variety of antioxidants
are
necessary to maintain the proper endogenous antioxidant defence
system.
Thus,
the total
amount
or appropriate balance of antioxidants (i.e. electron- or
hydrogen-donating reductants)
in
the diet may be a better concept than individual dietary
antioxidants.
Ihmisen
antioksidanttinen järjestelmä käsittää sekä ravinnosta
saatavia antioksidantteja että endogeenisiä kehon muodostamia
antioksidantteja. Kasvin antioksidanttinen puolustuskyky saattaa
olla relevantti ihmisen terveydelle tai ehkäpä ei ole (Sies ,
2007). Ravintokasvien totaalia antioksidatiivisuutta mittaavien
menetelmien pätevyys saattaa olla erilainen sovellettaessa ihmisen
plasmaan tai kehonesteisiin (Sies, 2007), koska nämä menetelmät
perustuva antioksidanttien erilaisiin kemiallisiin ominaisuuksiin
ja kyky poimia sekä vesiliukoisia että rasvaliukoisia
antioksidantteja voi vaihdella substraatista riippuvalla tavalla.
The
antioxidant defence system in humans consists of both antioxidants
obtained from the
diet
and endogenous antioxidants generated in the body. The antioxidant
defence capacity in a
plant
may or may not be relevant to human health (Sies, 2007). The ability
of a method to
assess
the total antioxidant capacity of dietary plants may differ when
applied to plasma or
bodily
fluids in humans (13-17, Sies, 2007), since the basis of these
methods are the different
chemical
properties of the antioxidants, and the ability to pick up both
water- and fat-soluble
antioxidants
may vary depending on the substrate.
Foods
containing high levels of total antioxidants include several berries
(such as blueberries,
blackberries,
strawberries and raspberries), fruits (pomegranates, grapes and
oranges), nuts
and
seeds (walnuts and sunflower seeds), vegetables (kale, red cabbage
and pepper) and
drinks
(green tea and red wine) (9, 10).
Groups
of individuals eating high amounts of such
antioxidant-rich
foods for longer periods have reduced risk of diseases related to
oxidative
stress;
however it is not known if this is due to specific antioxidants or to
enhanced antioxidant protection.
On
edelleen hankalia vastuksia jäljellä määriteltäessä
luotettavasti oksidatiivista stressiä in vivo, elävässä
kudoksessa, sillä vapaitten radikaalien reaktiot ovat hyvin
monimutkaisia täsmällissti määritettäväksi erilaisissa
biologisissa olosuhteissa. Esimerkiksi hedelmien, marjojen ja
vihannesten saannin monimuotoiset vaikutukset oksidatiivisen
stressin merkitsijöihin, joita moni observaatiotutkimus esittää,
voivat riippua erilaisista käytetyistä menetelmistä (Helmersson
et al. 2005, Dragsted et al. 2004).
Severe
difficulties to reliably determine oxidative stress in vivo still
remain because of the complexities associated with measuring free
radicals-reactions and defining them correctly for different
biological conditions. For instance, the variable effects on
oxidative stress markers of fruit, berry and vegetable intakes seen
in many observational
studies
possibly depend on the different assays used (Helmersson et al.,
2005, 2009, Dragsted et al., 2004).
(IV) Antioksidanttientsyymejä indusoimaan kykenevät yhdisteet
Lisämekanisminä
antioksidanttipuolustuksessa on useisiin entsyymiluokkiin kuuluvien
myrkyttomäksi tekevien eli detoksikoivien entsyymien indusoiminen.
Erääseen
entsyymiperheeseen kuuluu gamma-glutamyylicysteini
syntetaasi,
joka avustaa kehon endogeenin antioksidantin glutationin (GSH)
synteesiä; glutationireduktaasi,
joka palauttaa glutationin (GS-SG) toimintakykyiseksi (GSH- muotoon
ja NAD(P)H
kinonireduktaasi
( Quinone reductase, QR) ( joka avustaa esim. K-vitamiinin
epoksimuodosta asteittaista takaisin palautumista toimintakykyiseen
redusoituun KH muotoon (KO- VK- KH).
Näitä
entsyymejä kutsutaan yhteisnimellä
faasi-2- entsyymeiksi,
koska ne säätyvät yhdessä niiden entsyy- ien kanssa, jotka
katalysoivat xenobioottien, mutageenisten metaboliittien ja
vahingoittamattomienkin kasviyhdisteiden konversiota molekyylejä
eritettävään muotoon. Arvellaan, että jos hyvänlaatuiset tai
vahingoittamattomat kasviyhdisteet indusoivat (saavat muodostumaan)
faasi-2- entsyymeitä, niin solut pystyvät helpommin neutraloimaan
toksisia agensseja kuten vapaita radikaaleja tai muita myrkyllisiä
elektrofiilejä niiden ilmestyessä.
Compounds
with ability to induce antioxidant enzymes
An
additional antioxidant defence mechanism involves the induction of
detoxification
enzymes
belonging to several classes. One family includes the gamma-glutamyl
cysteine synthetase for synthesis of our endogenous antioxidant
glutathione, glutathione reductase for glutathione
reformation,
and NAD(P)H:quinone reductase (quinone reductase, QR) (18-19).
These enzymes are generally referred to as phase
2-enzymes,
because they are regulated together with enzymes that catalyse
conversion of xenobiotics, mutagenic
metabolites
or their precursors to compounds that are more readily excreted.
It
is believed that if benign or non-damaging plant compounds induce the
phase 2 enzymes, cells are more readily able to ‘neutralize’
toxic agents such as free radicals and other toxic electrophiles
when
they appear.
GLUKOSINOLAATIT
Pääasialliset
kasviyhdisteet, joiden arvellaan kykyenevän antamaan tukea
antioksidanttipuolustukselle tällä mekanismilla, käsittävät myös
glukosinolaatit ja useita muita rikkiä sisältäviä
kasviyhdisteitä.
Glukosinolaatteja
esiintyy laajalti kasviainesosissa ja arvellaan glukosinolaattien
pilkkoutumistuotteella kuten isotiosyanaattisulforafaanilla
(isothiocyanate sulforaphane),
olevan
kykyä indusoida faasi-2-entsyymeitä.
Tähän perustuisi
kaalilajien (Brassica)
ilmentävät suojavaikutukset.
The
major plant compounds believed to be able to support antioxidant
defence via this mechanism include the glucosinolates and several
other sulphur-containing plant compounds.
Glucosinolates
are widespread plant constituents, and it is believed that
glucosinolate break-
down
products (such as the isothiocyanate sulphoraphane) induce phase 2
enzymes and are
therefore
responsible for the protective effects shown by Brassica vegetables
(6, 18-19).
Faasin-2
detoksikoivia entsyymejä
runsaasti sisältäviä ravintokasveja ovat broccoli,
brysselikaali, keräkaali, lehtikaali, ruusukaali, porkkana,
sipulit, tomaatit, pinaatti ja valkosipuli. Kuitenkin ihmisen
tavallisella kasvisravinnon saannilla näyttö faasi-2 entsyymien
induktiosta on rajallista ja epävarmaa on tämän
puolustusmekanismin tärkeys suojauduttaessa oksidatiiviselta
vauriolta
Dietary
plants rich in compounds that induce phase 2 detoxification enzymes
include broccoli,
Brussels
sprouts, cabbage, kale, cauliflower, carrots, onions, tomatoes,
spinach and garlic. However, the evidence for phase 2 enzyme
inductions at ordinary intake levels of plant foods in humans is
limited, and the importance of this defence mechanism in the overall
protection
against
oxidative damage is still uncertain.
Toinen
tärkeä vaikka heterogeeninen antioksidanttientsyymiryhmä
osallistuu suoraan reaktiivisten happilajien (ROS) poistamiseen.
Tähän luokkaan kuuluu katalaasi,
glutationiperoksidaasi (GSHPx), superoksididismutaasit(SOD),
paraoxonaasi ja moni muu.
Jotkut näistä indusoituvat ravintotekijöistä, esim. 1-tyypin
glutationiperoksidaasi indusoituu lisättäessä hedelmien,
marjojen ja vihannesten saantia ja yleensäkin monia
polyfenolipitoisia elintarvikkeita.
Another
important but heterogeneous class of antioxidant enzymes is directly
involved in the
removal
of reactive oxygen species. This class includes catalase,
glutathione peroxidases,
superoxide
dismutases, paraoxonase and several others.
Some of these are inducible by
factors
in food, e.g. glutathione peroxidase type 1 is induced by increased
intakes of fruit,
berries
and vegetables and in general by many polyphenol-rich foods (Dragsted
et al., 2004).
Jotkut
entsyymit molemmissa ryhmissä ovat
selenoentsyymejä ja
niiden säätö taas on suhteessa seleenin homeostaasiin. Seleeniä
sinänsä, josta NNR 2012 esittää aivan oman kappaleensa , pidetään
joskus antioksidantin veroisena, koska sitä esiintyy joissain
näistä entsyymeistä.
Some
of the enzymes in both of these groups are seleno-enzymes,
and the control of their
regulation
is related to selenium homeostasis. Selenium (see Seleniumchapter) is
therefore
sometimes
referred to as an antioxidant due to its presence in some of these
enzymes.
Antioksidanttientsyymien
useilla geneettisillä muunnoksilla
on muuntuneita aktiviteettejäkin, jolloin ne muuntavat
tautiriskin (Seow et al. 2001, Rawn-Haren et al. 2006). Sen takia
katsotaan molempien ryhmien entsyymit ihmiselle tärkeiksi
oksidatiivisen stressin vastaisessa puolustautumisessa.
Since
several
genetic variants of these enzymes with altered activities have been
shown to alter the risk of disease (Seow et al. 2002, Ravn-Haren et
al. 2006), enzymes from both groups seem to be important for our
defence against oxidative stress.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar