Leta i den här bloggen

måndag 4 december 2017

Linolihappo ja suolistobakteerivaikutus

Linolihappo on ihmiselle essentielli rasvahappo  C18:2 n6 eli omega-6 -rasvahappo. Sillä on erittäin monta nimeä. Siinä on 18 hiiltä ja kaksi kaksoisidosta.  Siitä on tehty tutkimus, jossa katsotaan,mitä metaboliitteja suolistobakteeri voi siitä tehdä ja mikä edullinen vaikutus  suolen epiteeliin  voi ilmetä.

Tässä on mainittu Lactobacillus  plantarum  ja  viisi  tuotetta linolihaposta: Lyhennykset ovat  HYA, HYB, KetoA, KetoB, ketoC ja niitten vaikutuksia on tutkittu tässä työssä.
http://www.jbc.org/content/290/5/2902.full
Kuvataan  tie mitä, kautta  HYA- metaboliitilla on edullista vaikutusta suoliston epiteelin barrierifunktion kohentamiseen.

Mainitsen  yllämainittujen  metaboliittien nimet:
HYA ,   10-HYDROXY-CIS-12- OCTADECENOIC ACID
HYB, 10-HYDROXY-OCTADECANOIC ACID
KetoA, 10-OXO-cis-12- OCTADECENOIC ACID
KetoB, 10-OXO-OCTADECANOIC ACID
KetoC, 10-OXO-trans-11-OCTADECENOIC ACID

 Sekä linolihaposta C18:2 n6  että öljyhaposta C16:1 n9   voi tulla  HYB- muotoa.

KetoC- muodosta  haaroittumalla voi tulla konjugoituja linolihappoja: 9c,11t-LA ja 9t,11t-LA .

Artikkelissa esitettiin kaavakuvana, mitä tietä  linolihappometaboliitti HYA  vaikuttaa  kohenemista  suoliston epiteelibarrierissa coliitissa ja IBD  tapaisessa tilanteessa.
HYA vaikuttaa  GPR40 reseptoriin  ja MEK-ERK  välitteisesti suppressoi  TNFR2  Kun TNFR2  täten säätyy alas,  säätyy myös alavirrassa  NFkB alas ja suolistoepiteelibarrieri pääsee toipumaan.
Nimittäin  IFNgamma  stimuloi TNFR2- tietä  makrofageja ja neutrofiilejä, tulehduksellisia soluja    ja  TNF-alfa  vaikuttaa  stimuloiden NFkB:n ylössäätymistä.

TNFR2 on kandidaattimolekyyli  kehitettäessä terapiaa IBD-hoitoon.

Oma kommentti:
 Essentiellin  rasvahapon   edullista vaikutusta suolistoedulliseen suuntaan  ilmeisesti tukee normaali  mikroflora suolessa ja sen ylläpitämisessä on tärkeää kuituravinto.  Mikrofloralla on kyky tehdä paljon metaboliitteja  ravinnon tuomista molekyyleistä.
Jo kymmeniä vuosia sitten pidettiin linolihappoa esim  mahan limakalvon lääkkeen kaltaisena 10 ml - 15 ml annoksena.  Linolihapo sinänsä ei varmaan ole se vaikuttava  lääke, vaan siitä johtuvat  aineenvaihdunnalliset tuotteet, kuten  eikosanoidit.  Kutienkin kasvisöljyn käytössä pitää pidättäytyä ilmeisesti kohtuulliseen käyttöön, sillä niiden jouduttua   ylimäärissä aineenvaihduntaan  tulee uusia onglemia tuntemattomista osista niiden aineenvaihdunnan karttaa.  Nykyään tunnetaan enemmän niitä katabolisia teitä.  Mainttakoon 4 -HNE,  , yhdeksän hiilen  metaboliitti  4-hydroperoksinonenaali  4-HPNE ja  4-hydroxynonenaali 4-HPE joita tuottuu  PUFA- rasvahappojen aineenvaihdunnan lopputuotteina myös linolihaposta.  Noiden tuotteiden rinnalla suoliston  bakteerien muokkaamat tuotteet ovat vaarattomampia  soluille.

Muistiin  4.12. 2017 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar