Leta i den här bloggen

lördag 30 oktober 2010

Anandamidi. Endokannabinoidien biosynteesistä

Anandamidin tehtävistä ja muodostuksesta

  • AEA on lipiditransmittoriaine jota syntetisoituu tarpeen mukaan ( on demand) aivoissa neuroneista eikä sitä varastoidu mitenkään rakkuloihin kuten tavallisia hermonvälittäjäaineita.
  • Kuten Wikipedian tekstistä käy ilmi, sitä muodostuu seurauksena aktiiville neuronitoiminnan sekventiaaliselle tapahtumalle, jolloin se muodostaa tarpeen mukaan plastista materiaalia synapsitienoossa ja vaikuttaa neuronin fysikokemiallista sopeutumista aktiivisuuteensa ja impulssinkuljetustehtäväänsä. Siis käyttämällä aktiivisti aivojaan pitää aivojaan kunnossa samalla tällä luonnonjärjestelmällä.
  • Myös makrofagit kehittävät anandamidia (AÈA) ja niissä indusoi mm. toksinen LPS anandamidin syntetisoitumisen. AEA synteesiä on nähty syynä septisen shokin hypotensiiviseen reaktioon ja maksakirroosin vakavaan muotoon.
  • Anandamidi (AEA) voi syntetisoitua kalvoissa esiintyvästä edeltäjämolekyylistä N-arachidonoyl phosphatidylethanolamine (NAPE) siten, että se pilkkoutuu fosfolipaasientsyymillä NAPE-PLD
  • Makrofagissa katalysoi PLC entsyymi NAPE- molekyyliä ja sitä sanotaan NAPE-PLC entsyymiksi. Muodostuu fosfoanandamidia ( pAEA), joka defosforyloituu mm PTPN22 :lla ja antaa lopulta anandamidia (AEA),
  • Jos LPS indusoi anandamidin muodostusta, säätyy NAPE-PLC ylös ja NAPE-PLD alas.
  • Autoimmuunitaudeissa vallitsee anandamidin synteesissä PLC-fosfataasitie.
  • Anadamidisynthase- entsyymin lokalisaatiosta
Tämän entsyymin aktiivisuus on suurinta synaptisten rakkuloitten fraktiossa, myeliinissä ja mikrosomaalisessa ja synaptosomaalisessa kalvossa.
Aktiviteetti havaittiin suurimmaksi paikallisesti ajatellen hippokampissa, sitten thalamuksessa, cortex alueessa ja striatumissa.
Entsyymin aktiivisuus oli matalinta pikkuaivoissa, aivosillassa (pons) ja ydinjatkoksessa ( medulla oblongata)

The ability of brain tissue to enzymatically synthetize anandamide and the existence of specific receptors for this eicosanoid suggest the presence of anadamide containing anandaergic neurons.

Koska aivot pystyvät syntetisoimaan entsymaattisesti anadamidia ja sille on olemassa omat reseptorinsa, asia viittaa siihen, että on olemassa andandamidia sisältäviä anandaergisiä hermoja

Lähde: W A Devane et J Axelrod ( PNAS 1994)

HUOM.
Toivottavasti lukija ymmärtää, että huumemolekyyli marihuana, cannabis, THC on toksiini, joka asettuu anandaergiseen järjestelmään ja estää tämän normaalin synaptisen plastisuuden . Lisäksi THC on rasvaliukoinen ja jää pitkäksi aikaa aivoon, kuukausiksi, joten anandaerginen järjestelmä voi lopulta irreversibelisti jäädä pois toiminnasta myrkyttyneenä.
Toivottavasti artikkelisarjani vaikuttaa että ihmiset alkavat lopettaa marihuanan ym sen sukuisten myrkkyjen lataamisen aivojensa rasvamolekyyliin ja alkavat käyttää kunnon ruokaa, puhtaita kasvis- ja kalaöljyjä ja muuta normaalia ruokaa, jotta tämä järjestelmä voisi elpyä ja ehkä pystyä oksidoimaan jollain tavalla kellan vihreäksi aivon värjääviä THC molekyylejä vuosien kuluessa ja saada taas normaalin vitivalkoisen valkoharmaan aivonsa takaisin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar