LÄHDE:
NNR 2012,
Chapter
10 FAT and FATTY ACIDS . Suomennosta
Sivut
210-222
Nord
2014002
ISBN
978-92-893-2670-4
(3) Fysiologia ja aineenvaihdunta
GLYSEROLI,
TRIGLYSERIDI,
ESTERÖIDYT
RASVAHAPOT, ESTERÖITYMÄTTÖMÄT RASVAHAPOT
Useimmat luonnossa
esiintyvät rasvat ovat triglyseridiseoksia, jotka ovat
koostuneet yhdestä glyserolimolekyylistä esteröityneenä kolmeen
rasvahappomolekyyliin, pääasiassa 16 -18 hiiliatomisiin
rasvahappohin (hexadecanoic , octadecanoic fatty acids, C16, C18).
(Glyseroli kuuluu kovaan rasvaan).
TRIGLYSERIDIN (TG)
painosta on 95% näitä rasvahappoja (FA, Fatty Acids) Esteröitymät
rasvahapot ovat epätavallisia ravinnossa. Rasvahapon vaikutukset
riippuvat niiden hiiliketjun pituudesta, tyydyttymisen asteesta,
kaksoissidosten lukumäärästä, asemasta ja struktuurista ja
jossain määrin myös siitä, missä GLYSEROLIN kolmen hiilen
asemassa (n1, n2, n3) ne ovat esteröityneenä.
-
Most of the naturally existing fats are mixtures of triglycerides composed of one molecule of glycerol esterified with three fatty acids molecules, mainly fatty acids with 16-18 carbon atoms. Fatty acids account for about 95% of the triglycerides by weight, and non-esterified fatty acids are uncommon in the diet.
-
The effects of fatty acids depend on the length of the carbon chain, the degree of saturation, the number, position and structure of the double bonds, and, to some extent, on their position in the triglyceride molecule. The unsaturated fatty acids are characterized by the number of double bonds in the molecule.
RASVAHAPOISTA (FA)
Tyydyttämättömät
rasvahapot (UFA, Unsaturated Fatty Acids) luonnehditaan niiden
kaksoissidosten lukumäärän perusteella yksittäistyydyttyneisiin
(MUFA, MonoUnsaturated Fatty Acids) ja monityydyttyneisiin (PUFA,
PolyUnsaturated fatty Acids). Yksittäistyydyttyneissä on vain yksi
kaksoisidos ja monityydyttyneissä on monta, 2 - 6 kaksoissiodasta.
Nämä kaksoissidosten asemat voidaan ilmaista rasvahapon
nimesssä eri menetelmillä, joko karboksyylipäästä (-COOH)
alkaen (deltasijainnit) tai metyyliryhmäpäästä ( omega tai n-
sijainnit).
-
MUFA have only one double bond whereas PUFA have 2 to 6 double bonds. The position of the double bonds are calculated either from the carboxy-terminal end of the carbon chain (D, delta) or the methyl end ( omega or n-)
SFA.
Ihmiskeho pystyy
syntetisoimaan tyydyttyneitä (SFA, Saturated Fatty Acids,
kovaa, jäykkää rasvaa) rasvahappoja. Niillä ei tietysti ole
mitään omega-nimeä, koska niissä ei ole paikkojakaan
kaksoissidoksille, jotka taivuttaisivat hiilirungon ja
muuttaisivat rasvan pehmeämmäksi, jopa juoksevaksi öljyksi).
MUFA
ihmiskeho pystyy
lisäksi syntetisoimaan etikkahaposta (C2:0) käsin
yksittäistyydyttämättömiä n-7 ja n-9- sarjan MUFA
rasvahappoja (siis omega7 ja omega9 sarjaa).
PUFA
Mutta omega3- ja
omega6 monityydytttämättömien rasvahappojen (PUFA) sarjan
alkumolekyylejä tarvitaan valmiina elintarvikkeista. Niitä
sanotaan sen takia essentielleiksi rasvahapoiksi (EFA).
Nämä essentiellit rasvahapot linolihappo (C18:2 n6, LA) ja
alfa-linoeelinihappo (C18:3 n3, ALA) muokataan sitten kehon oman
aineenvaihdunnan entsyymeillä eteenpäin kumpikin omaa rataansa (
yksinkertaistetu kaava :
https://res.mdpi.com/nutrients/nutrients-02-00965/article_deploy/html/images/nutrients-02-00965-g001-1024.png
)
Niihin lisäytyy
entsyymeillä ( desaturaasi) uusia kaksoissidoksia ja ne pidentyvät
(elongaatio) usean kerran 2 hiilen pätkillä . Molemmat
rasvahapot LA ja ALA käyttävät samoja desaturaasi- ja
elongaasientsyymejä (= kilpailevat samoista entsyymeistä). Kun
niiden johdannaiset ovat pitkäketjuista ( 24 hiiltä) niihin
tulee vielä mutkaksi betaoksidaatiovaihe, jossa poistuu 2
hiiliketjua ja sitten vasta pysyy 6- kaksoissidoksen tärkeä 22:6
DHA n3- muoto paremmin pysymään.
( NNR2012 linkistä
saa hyvän selityksen sivulta 220 , kuva 10.1) Siinä kuvassa on
myös omega9 sarjan öljyhappo C18:1 näkyvissä linjoineen.
Steariini happo C18:0 on SFA ja se voi saada kehossa jo yhden
kaksoissidoksen ja muuttuu öljyhapoksi (18:1 n9) joten öljyhappo
ei ole essentielli, mutta dietääristi suotuisa tähän
tasapainokarttaan ja sillä on oma ratansa pidentyä.
Kasvien ja vapaana
elävien kalojen tyydyttämättömät rasvahapot ovat pääasiassa
cis-rasvahappoja.
-
The human body is capable of synthesising SFA and MUFA - including n-7 and n-9 series MUFA- from acetate, but n-3 and n-6 series PUFA are required from the diet. Linoleic acid ( n-6, LA) and alfa-linolenic acid (n-3, ALA) are metabolised ( desaturated and elongated) further in the body by the same enzyms. Naturally occurring unsaturated fatty acids in plants and wild fish are mainly cis-fatty acids.
(Karttakuva
dieetin C18- kokoisten rasvahappojen aineenvaihdunnan radoista
sivu 220)
2.6. 2018
SIVUMAININTA:
Ajatuksia ÖLJYHAPOSTA
Päivitys: koetan
etsiä tietoa öljyhapon (C18:1) metaboliakartasta . Se on
mielestäni vähän epäselvä asia, enkä ole siihen kiinnittänyt
enne huomiota. Kyselin mielessäni. Käyttääkö öljyhappo omega 3
tai omega6 linjan elongaasia tai desaturaasia ja arvelen, että ei
ehkä käytä. Täytyy tarkistaa. Kovasti tulee isomeerejä siitä 18
- koosta.
Muistiin pari uutta
artikkelia:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29797206
(Kromi)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29803868
(Foolihappo).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24972900
( regulating FA, 2014).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24823908
(metastasis) Gastric cancer and breast cancer have a clear tendency
toward metastasis and invasion to the microenvironment predominantly
composed
of adipocytes.
Oleic acid is an abundant monounsaturated fatty acid that releases
from adipocytes and impinges on different energy metabolism
responses. The effect and underlying mechanisms of oleic acid on
highly metastatic cancer cells are not completely understood.
We reported that AMP-activated protein kinase (AMPK) was obviously
activated in highly aggressive carcinoma cell lines treated by
oleic acid, including gastric carcinoma HGC-27 and breast
carcinoma MDA-MB-231 cell lines. AMPK enhanced the rates of fatty
acid oxidation and ATP production and thus significantly promoted
cancer growth and migration under serum deprivation. Inactivation of
AMPK attenuated these activities of oleic acid. Oleic acid inhibited
cancer cell growth and survival in low metastatic carcinoma
cells, such as gastric carcinoma SGC7901 and breast carcinoma MCF-7
cell lines. Pharmacological activation of AMPK rescued the cell
viability by maintained ATP levels by increasing fatty acid
β-oxidation. These results indicate that highly metastatic
carcinoma cells could consume oleic acid to maintain malignancy
in an AMPK-dependent manner. Our findings demonstrate the
important contribution of fatty acid oxidation to cancer cell
function.
(2014)” The
physiological roles of oleic acid in health and disease in humans are
minimally investigated and understood. High-metastatic cancer cells
and low metastatic cancer cells had opposite responses to oleic acid
treatment with respect to cell survival and migration..”..”We
concluded that high metastatic cancer cells with high-level
consumption for energy utilise OA more efficiently than their
counterpart cells”. (Öljyhappo edistää fosfatidyylikoliinin ja
triglyseridin synteesiä*).
..
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29730927J
Agric Food Chem. 2018 May 23;66(20):5237-5246. doi:
10.1021/acs.jafc.8b01954. Epub 2018 May 10.
Epoxy Stearic Acid,
an Oxidative Product Derived from Oleic Acid, Induces Cytotoxicity,
Oxidative Stress, and Apoptosis in HepG2 Cells.
In the present
study, effects of cis-9,10-epoxy stearic acid (ESA) generated
by the thermal oxidation of oleic acid on HepG2 cells, including
cytotoxicity, apoptosis, and oxidative stress, were investigated. Our
results revealed that ESA decreased the cell viability and induced
cell death. Cell cycle analysis with propidium iodide staining showed
that ESA induced cell cycle arrest at the G0/G1 phase in HepG2 cells.
Cell apoptosis analysis with annexin V and propidium iodide staining
demonstrated that ESA induced HepG2 cell apoptotic events in a dose-
and time-dependent manner; the apoptosis of cells after treated with
500 μM ESA for 12, 24, and 48 h was 32.16, 38.70, and 65.80%,
respectively. Furthermore, ESA treatment to HepG2 cells resulted in
an increase in reactive oxygen species and malondialdehyde (from 0.84
± 0.02 to 8.90 ± 0.50 nmol/mg of protein) levels and a reduction in
antioxidant enzyme activity, including superoxide dismutase (from
1.34 ± 0.27 to 0.10 ± 0.007 units/mg of protein), catalase (from
100.04 ± 5.05 to 20.09 ± 3.00 units/mg of protein), and glutathione
peroxidase (from 120.44 ± 7.62 to 35.84 ± 5.99 milliunits/mg of
protein). These findings provide critical information on the effects
of ESA on HepG2 cells, particularly cytotoxicity and oxidative
stress, which is important for the evaluation of the biosafety of
the oxidative product of oleic acid.
(Hm- oljyhapolla
ravinnon käristäminen ??)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar