Leta i den här bloggen

onsdag 6 juni 2018

Lignoseerihappo löytyy tyydyttyneiden rasvahappojen systemaattisesta listasta


https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lignoceric-acid

LISTA
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tyydyttyneist%C3%A4_rasvahapoista 
Tämä on terminologian kannalta hyvä lista , muta luonnossa keho ei tee tällaista noin pitkää  järjestelmää ja   ensisijassa  käyttää parillisten  rasvahappojen legomasita kokoamista hyödyksi.

Mutta joitain parittomia rasvahappoja tulee  varsinkin aineenvaihdunnassa siten, että  betaoksidaatiossa pätkiessä rasvahappoja takaisin  kahden hiilen  pätkinä jää lopulta  pariton kolmenhidien pätkä, propionihappo C3:0  ja jos sattuu olemaan tarvetta tai  synteesi on päällä, siihen alkaa  lisääntyä  2 hiilen pätkiä ja niin saadaan uusia parittomia  kokoja kehoonkin.  Niiden  parittomien loppupätkien oksidaatio vaatii mm. B12 vitamiinin avulla tapahtuvaa  struktuurin muokkausta.

Lignoseerihappo, jonka takia otin listasta  sitaatin, on C24:0 tyydyttynyt rasvahappo. Aivoissa  se taitaa olla  pisin  normaali tätä linjaa, sillä sitä seuraava parillinen on jo mehiläisvahaa: keroottihappo. Eräässä taudissa havaitaan kyllä lignoseriinihapon edelleen ottaneen  C-pätkän lisää keroottihapoksi asti, mutta silloin on jo kyse  katabolisesta  vajeesta jostain syystä niin että lignoseriiniä jää kertymään. (peroksisomaalinen tauti) ja edelleen kasvamaan.

VLCFA = Very Long Chain Fatty Acids

 https://en.wikipedia.org/wiki/Very_long_chain_fatty_acid









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar