onsdag 6 juni 2018
Lignoseerihappo löytyy tyydyttyneiden rasvahappojen systemaattisesta listasta
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/lignoceric-acid
LISTA
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_tyydyttyneist%C3%A4_rasvahapoista
Tämä on terminologian kannalta hyvä lista , muta luonnossa keho ei tee tällaista noin pitkää järjestelmää ja ensisijassa käyttää parillisten rasvahappojen legomasita kokoamista hyödyksi.
Mutta joitain parittomia rasvahappoja tulee varsinkin aineenvaihdunnassa siten, että betaoksidaatiossa pätkiessä rasvahappoja takaisin kahden hiilen pätkinä jää lopulta pariton kolmenhidien pätkä, propionihappo C3:0 ja jos sattuu olemaan tarvetta tai synteesi on päällä, siihen alkaa lisääntyä 2 hiilen pätkiä ja niin saadaan uusia parittomia kokoja kehoonkin. Niiden parittomien loppupätkien oksidaatio vaatii mm. B12 vitamiinin avulla tapahtuvaa struktuurin muokkausta.
Lignoseerihappo, jonka takia otin listasta sitaatin, on C24:0 tyydyttynyt rasvahappo. Aivoissa se taitaa olla pisin normaali tätä linjaa, sillä sitä seuraava parillinen on jo mehiläisvahaa: keroottihappo. Eräässä taudissa havaitaan kyllä lignoseriinihapon edelleen ottaneen C-pätkän lisää keroottihapoksi asti, mutta silloin on jo kyse katabolisesta vajeesta jostain syystä niin että lignoseriiniä jää kertymään. (peroksisomaalinen tauti) ja edelleen kasvamaan.
VLCFA = Very Long Chain Fatty Acids
https://en.wikipedia.org/wiki/Very_long_chain_fatty_acid
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar