Leta i den här bloggen

måndag 4 juni 2018

(1) Hepoksiliinit ovat hydroksiepoksijohdannaisia eli epoksialkoholimetaboliitteja AA tai EPA rasvahapoista


 https://en.wikipedia.org/wiki/Hepoxilin

 SUOMENNOSTA ja selitystä:
Hepoksiliinit (Hx) on epoksialkoholijohdannaisia monityydyttämättömistä rasvahapoista (PUFA)  - niisä on epoksidi ja alkoholi tähteitä.(hydroksyyli, -OH). HxA3, HxB3 ja niiden ei-entsymaattisesti muodostuneet isomeerit ovat ei-klassisia eikosanoideja, jotka voat mudostuneet PUFA rasvahaposta nimeltä arakidonihappo( C20:4 n3, Eikosatetraeenihappo, Eicosatetraenoic acid, ETE)

(TAUSTA
Arakidonihaposta ( 20:4 n6) EicosaTetraEnoic acid ETE, muodostuu   yhden epoksidin muotoja  eri  kaksoissidoskohdista  CYP450 avulla: ne ovat EET muotoa EpoxyEicosaTrienoic acid  (EET) riippuen missä kaksoissidoksessa epoxy(-O-) on:
14,15-EET (ultimate) ; 11,12-EET (penultimate) ; 8,9-EET (antepenultimate) ja 5,6-EET.
Tämä ainoa epoksi-kohta voi  hydrolysoitua ja silloin siinä on kaksi OH-ryhmää näissä  oksidoituneissa hiilissä.  tulee vastaavia diHETE-muotoja
Ultimate ( last doubel bond; viimeinen kaksoissidos) :14,15-diHETE
Penultimate bond (toiseksi viimeinen kaksoissidos): 11,12-diHETE
Antepenultimate bond , kolmanneksi viimeinen (kaksoissidos): 8,9-diHETE
5-6-dihydroxyeicosatetraenoic acid, 5,6-diHETE.

Toisaalta voi muodostua HETE-muotoa, jos  omegapäädyn hiili   hydrolysoituu,  esim  hiili 20 tai hiili 19 ja kaikki neljä kaksoissidosta ovat jäljellä eikä ole epoksidia
 Tätä  -OH ryhmän settumsita vaikuttaa omega/omega-1 hydroksylaasi ja syntyy 20-HETE tai 19-HETE.
Huom   EET,  DiHETE ja HETE eivät ole mitään Hx hepoksiliineja, mutta COX- entsyymin tekemällä modifikaatiolla   tulee  ennalta tunnetuja  klassisia eikosanoideja, joissa näkee sekä epoksia että OH-ryhmiä

Eikosapentaeenihappo  EPA (C20:5 n3)  ja Dokosahexaeenihappo DHA (C22.3 n6)  muodostavat analogisesti esim.  yhden epoksin sisältävää sarjaa  "EETetr" eli  EEQ  epoksi-eikosatetraeenejä  ja EDP, epoksi-dokosapentaeenjä) .

 On nimetty Arakidonihappojohdannaiset  4- sarjaksi, koska perusmolekyylissä A A  on 4  kaksoissidosta  Eikosapentaanihappojohdannaiset ovat taas  5-sarjaa. EPA omaa 5 kaksoissidosta.

HEPOKSILIINI nimestä:  H tarkoittaa  hydroksiryhmää -OH ja EPOKSI  epoksidia

  Hepoksiliinin mudoostuessa  vähenee numero, siis kaksoissidosten lukumäärä, joten arakidonihapon (AA) hepoksiliinit ovat  Hx3 sarjaa ja Eikosapentaanihapon (EPA) hepoksiliinit ovat  Hx4-sarjaa.  Nämä ovat varsinaisia hepoxiliinejä.
On havaittu arakidonihappoperäinen  hepoxiliini, jonka  epoksidi on ultimate-   kaksoissidoksen kohsalla. 14, 15-HxA3,  14,15-HxB3.
Sitten DHA:sta käsin sekä linolihaposta (LA) käsin muodostuvia  vastineita sanotaan hepoksiliinin kaltaisiksi tuotteiksi,

Kaikki nämä epoksialkoholimetaboliitit ovat ainakin jossain  määrin epästabiileja ja muuttuvat  helposti entsymaattisesti tai ei- entsymaattiseti vastaavaksi trihydroksideiksi, TRIOXILIINEIKSI (TrX).   varsinkin  arakidonihaposta  tulleet hepoksiliini HxA3 ja HxB3  metaboloituvat  nopeasti vastaaviksi trioksiliineiksi TrXA3, TrXB3 ja TrXC3. 

Hepoksiliineillä (Hx)  on  eläinmalleissa  ja kudosviljelmissä    erilaisia biologisia aktiivisuuksia.
Mutta arakidonihappoperäisten  hepoxiliinien HxA3 ja HxB3 trioksiliinimetaboliiteilla (TrX on vähemmän tai ei mitään aktiivisuutta useimmissa tutkituissa systeemeissä, mutta joissain järjestelmissä ne ovat säilyttäneet edeltäjähepoxiliiniensä aktiivisuuden.
Näihin tutkimuksiin perustuen on ehdotettu, että hepoxiliineillä (Hx)  ja trioksiliineillä  (TrX)  on funktiota ihmisen fysiologiassa ja patologiassa, esimerkiksi ne edistävät  tulehdusvasteita ja  laajentavat pikkuvaltimoita  säädellen paikallista veren virtausta ja verenpainetta. (Tulee mieleen ajatus : Miten syöpäsolu käyttää hyväkseen tätä verenkiertoa tehostavaa vaikutusta?)
  •  A second group of less well studied hepoxilins, HxA4, HxB4, and their non-enzymatically formed isomers are nonclassical eicosanoids derived from the PUFA, eicosapentaenoic acid.
  • Recently, 14,15-HxA3 and 14,15-HxB3 have been defined as arachidonic acid derivatives that are produced by a different metabolic pathway than HxA3, HxB3, HxA4, or HxB4 and differ from the aforementioned hepoxilins in the positions of their hydroxyl and epoxide residues.
  • Finally, hepoxilin-like products of two other PUFAs, docosahexaenoic acid and linoleic acid, have been described. 
  • All of these epoxyalcohol metabolites are at least somewhat unstable and are readily enzymatically or non-enzymatically to their corresponding trihydroxy counterparts, the trioxilins (TrX). HxA3 and HxB3, in particular, are being rapidly metabolized to TrXA3, TrXB3, and TrXC3.
  • Hepoxilins have various biological activities in animal models and/or cultured mammalian (including human) tissues and cells. The TrX metabolites of HxA3 and HxB3 have less or no activity in most of the systems studied but in some systems retain the activity of their precursor hepoxilins. Based on these studies, it has been proposed that the hepoxilins and trioxilins function in human physiology and pathology by, for example, promoting inflammation responses and dilating arteries to regulate regional blood flow and blood pressure.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar