Leta i den här bloggen

lördag 13 mars 2010

Lasten dieetti betaoksidaatiovajeessa

LASTEN DIEETTI BETAOKSIDAATIOHÄIRIÖSSÄ

Lasten tulee jatkaa edelleen minimaalista rasvamäärää ja hyvin hiilihydraattipitoista dieettiä tihein aterioinnein; ja energian jakautuminen päivän osalle menee myös edellä kerrottujen periaatteiden mukaan. Päiväsaikaan annetaan aterioita 3-4 tunnin välein ja letkuruokintaa annetaan yön yli, jotta lipolyysi voidaan minimoida.

Yön aikana annetun glukoosimäärän tulee ainakin kattaa basaali glukoosin muodostuksen määrä ikää vastaten: 0.3- 0.5 g hiilihydraattia painokiloa kohden tunnissa.

* Yösyöttö voidaan vaihtaa glukoosipolymeeriliuokseen. Monogeenia ja glukoosipolymeeriä voidaan myös jatkaa, mutta Monogenin volyymiä on rajoitettava, ettei siitä tule liian suurta energiamäärää siten, että se vaikuttaa päiväsajan ruokahaluun.

* Alternatiivinen mahdollisuus on keittämättömän maissitärkkelyksen anto yöaikaan. Tämän terapian alkamisessa on sairaalaan otto suositeltavaa, jotta voidaan määrittää paastotoleranssi. Tuloksia käytetään sitten hyödyksi, kun suunnitellaan, miten usein maissitärkkelystä on annettava. Kirjoittajan kokemuksen mukaan kuuden tunnin välein.

Maissitärkkelyksen annostus on 2 grammaa painokiloa kohden pienillä lapsilla ja 1 g kiloa kohden isommilla lapsilla ja tämä tavallisesti sekoitetaan Monogeniin tai rasvattomaan maitoon.

* Minimaalisesti rasvaa sisältävä dieetti saadaan aikaan pääasiallisesti tärkkelyspitoisilla ruoilla ja hyvin matalan rasvapitoisuuden sisältävillä proteiineilla kuten valkoisella kalalla, valkealla kananlihalla tai kalkkunan lihalla tai palkokasveilla.
* On parasta antaa korkea hiilihydraattipitoisuus tärkkelyspitoisten ruokien avulla kuten riisistä, pastasta, perunasta, leivästä ja viljasta, koska nämä sulavat hitaammin kuin sokeriset ruoat.
* Mutta on havaittu, että kaikki lapset eivät pärjäile sellaisen tilavuudeltaan ison ravinnon kanssa, joten heidän dieettiään voi osalta muodostaa sokeria sisältävistä ruoista kuten hillosta, matalarasvaisesta jäätelöstä, kakuista tai kekseistä.
* Nykyisin on olemassa rasvaisille ruoille monia vaihtoehtoisia matalarasvaisia tuotteita esim muroissa, sooseissa, jälkiruoissa, jäätelöissä ja juustoissa ja niitä voi sisällyttää dieettiin. Vanhemmat tarvitsevat ohjeita saadakseen vaihtelua dieettiin ja ruoka-aineiten sisällöstä ilmoittavan tiedon tulkitsemiseen: Paljonko rasvaa sisältyy elintarvikkeeseen? Mikä on rasvan sisältö ruoassa? Mikä on rasvapitoisuudeltaan redusoitua, mikä on vähärasvaista, mikä on käytännöllisesti katsoen rasvatonta ja mitä tarkoittaa 90%.sti rasvatonta.

MCT-öljyjä voidaan sisällyttää dieettiin tekemään ruokaa paremman makuiseksi ja antamaan alternatiivia energialähdettä. Jokin osa MCT rasvoja varastoituu rasvakudoksiin ja sieltä se voidaan saada energialähteeksi Brittiläiset MCT öljyt sisältävät pääasiassa rasvahappokokoja C8 ja C10 ja sen takia ne soveltuvat lapsille, joilla on pitkien rasvahappojen (LCFA) beta-oksidaatiovaje.

Jos verrataan MCT öljyjä muihin ruokaöljyihin, sen savuuntumispiste on matala. Sen takia on huolehdittava, että se ei kärise eikä ylikuumene, sillä sen maku tulee kitkeräksi ja haju epämiellyttäväksi. Optimaalinen kiehumispiste MCT öljylle on 160 astetta. MCT-öljyjä voi käyttää ruoanlaittoon, keittoon ja leipomiseen, esim- kakkuihin, pikkuleipiin ja muihin leivonnaisiin.

Jos lapsella ei ole 600 ml Monogenia dieetissään, tulee lisätä rasvaliukoisia vitamiineja A, D ja E.

Rauta, sinkki ja B12 voivat olla matalat ja tämä täytyy myös säännöllisesti lskea koska vähärasvaisuus dieetissä vaikuttaa niihin. Rasvaliukoisia vitamiineja ja mineraaleja antaa Englannissa tabletti Forceval Junior capsules.

EFA rasvahappoja saa Monogenista ja saksanpähkinäöljystä kuten edellisessä artikkelissa jo mainittiin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar