Leta i den här bloggen

måndag 12 februari 2018

Sfingosiinin metabolisesta kartasta kertausta

https://digital.library.adelaide.edu.au/dspace/bitstream/2440/102388/2/02whole.pdf
Tästä pitää kerätä entsyymitietoutta  yhteen ja kerrata sfingosiinin metaboliset tiet.
Biosynteesin ja degradaation  entsyymejä  alla_

 aSMase2, hapan sfingomyelinaasi
aCDase ,  hapan keramidaasi
SMS sfingomyeliinisyntetaasi
GCS, glukokeramidisyntetaasi
SPT, seriinipalmityylitransferaasi
CerS, keramidi syntetaasi
DES, dihydrokeramididesaturaasi
ACER1 eli ASAH1 geeni, entsyymi_lysosomaali hapan keramidaasi aDCase
ACER2 geeni, entsyymi  nCDase: neutraalikeramidaasi plasmakalvossa
ACER3, kolme eri geeniä AlkCDase, alkaalisia keramidaaseja   endoplasmisessa verkostossa ja Golgin laitteessa.
Sfingosiini eli sfingoniini, So, Sph, voi asetyloitua keramidiksi (N-Acyl-So).
 Se voi metyloitua  N-Me-So ( edistää apoptoosia.
N,N-2-Me-So, DMS
N,N,N-3Me So, TMS.
DMS  voi fosforyloitua:  1-trans DM-_S1P ja se vaikuttaa arakidonihapon vapautumista  ja eikosanoidikaskadin viriämistä. Erilaisilla metyloitumismuodoilla on erilaisia tehtäviä.

Jos  S1P saa lyaasikäsitelyn  SPL-entyymillä muodostuu fosfatidyylietanolaminia (PE) ja aldehydiä  trans-2-hexadecenaalia, ja nämä ovat sfigoideista lipideistä käsin ainoa ulospääsyportti ei-sfingoididiin molekyyleihin.
Sisäänpääsyportti  käyttää entsyymiä SPT.  Kumpikin porttientsyymi   vaatii B6-vitamiinia kofaktoriksi,pyridoksaali3´fosfaattia.  Sisääntuloportti lisäksi K1 vitamiinia.

Jos tässä  "Singoidikaupungikartassa" on häriiöitä,  ne tuntuvat myös syövän kehittymisissä.
 So eli sfingosiini  on molekyyli josta tapahtuu  de salvage  ( kun sfingomyeliini SM on hajoamaan päin) . De novo -tie  on tuloportista käsin. Myös S1P molekyyli voi  palata So-molekyyliksi  SPP fosfataaseilla.

Sfingosiinin vaikutuksessa on olennaista positiivisesti varautunut aminoryhmä ja  pitkä sfingosiiniketju.

On havaittu, että syöpäsoluissa kertyy S1P-muotoa. Siis defosforyloidut sfingoidit emäkset voivat kertyä haitallisesti.

Vuonna 2016 esitettiin kysymys, mikä on sfingoidinen bioaktiivi molekyylimuotoa näissä kaikissa sfingoideissa johdannaisissa.   Perinteisesti  Merrill et al ovat pitäneet sfingosiinimuotoa (So)  bioaktiivisena. Se oli siihen aikaan kun tein pikkuista K-vitamiiniaineenvaihdunnan karttaa ja projektia dietetiikan kurssin aikana. Igarashi ja Hakomori ovat  esittäneet, että metyloitumsita vaaditaan niihin vaikutuksiin, jotia  sfingosiinilla on. LisäksiGrandaro  vuonna 2008 mainitsi  ceramidifosfaatin bioaktiiviseksi  (C1P).
Sfingosiini on nykyisin syöpätutkimusalueen molekyylejä. Se artikkeli, jonka ensiksi asiast näin 2000-2001 aikoihin oli Spiegel-Merril tutkijaryhmän kartta sfingomyeliinin ainenenaihdunansta.  Nyt havaitsen  mikä osuus Spiegelillä tässä lipditutkimuskessa erityisesti on ollut:  Hän havaitsi Zhangin kanssa  1990  että mitogeeninen määrä Sfingosiinia(10 uM) , (normaali määrä veressä on 400 uM)  aiheutti  fosfatidihapon ilmenemistä  ja cAMP vastetta tutkituissa soluissa ja lisäksi  edisti inositolifosfaattien vaihtumista ( turn over). Siihen aikaan 2000 en ollut vielä kiinnittänyt  mitään huomiota inositolifofaattien (IPx) ja lipositolin(PI)  molekyylien karttaan.   vasta siten  kun M Türk oli julkaissut   polyteknisen teesinsä fytaaseista.
Tässä kartassa  so-päätetuote aldehydin kothalosta ei sen ihmeemmin mainita edelleen. Täytyy kai katsoa miten se menee eteenpäin kataboliassa. varmaankin sujuvasti, ksoka se syntyy  palmitiinihappolinjasta.
Msitiin  12.2. 2018

ENEMMÄN TÄSTÄ ASIASTA_ 

Advances in Lipid Research: Skin Lipids - Sida 130

https://books.google.se/books?isbn=1483215458 - Översätt den här sidan
Peter M. Elias - 2016 - ‎Förhandsgranska - ‎Flera utgåvor
However, there is currently a debate concerning the optimum structure of the bioactive sphingosine molecule(s). Though Hannun, Bell, and associates (Khan et al., 1990), as well as Merrill and associates (1989), support the view that the free sphingosine base (see Fig. 3) represents the active lipid species in vivo, Hakomori and associates (Igarashi et al., 1989, 1990; Igarashi and Hakomori, 1989) have proposed that N-methylation of sphingosine to N,N-dimethylsphingosine is ..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar