Leta i den här bloggen

lördag 10 april 2010

MYELIINISTÄ pieni kertaus

Myeliini on kansankielellä sanottuna ihmisen elektrisyyteen perustuvan aivotoiminnan järjestelmän kaapelimateriaalia.
kaikki tietävät että sydäntä voidaan kuvata sähkökäyrällä EKG ja aivojen toimintaa sähkökäyrällä EEG:
Tämän biologisen sähkön hyvän intergroitumisen edellytyksenä on normaalin myeliinin, kaapeliaineksen muodostus.

Jos myeliinissä on vikoja ja myeliinipirstoilee tai vähenee, sanotaan että tauti on demyelinisoiva. myeliiniä vähentävä.

Harmaa aivo-osa (Cerebrum) , missä on neuronien tumia, on hyvin vähäisesti myeliiniä sisältävä ja sen takia vaikuttaa harmaalta, muta mitä enemmän on myeliiniä neuronien hermosolujen kaaplivahvisteena, sitä valkoisemmaksi aivoaines muuttuu. ydinjatke joka on varsinainen kaapelikimppu on nimeltään myelencephalon, myeliiniaivo.
AIVO on latinaksi ENCEPHALON.
Pääteaivo, josa on paljon harmaita hermosoluja on TELENCEPHALON.
Sen alla on DIENCEPHALON, jossa on vielä erilaisia harmaita tumakkeita valkoisen myeliinin joukossa (aivo- tumakeväleissä kulkevia kaapeleita).
Mesencephalon
metencaphalon
myelencephalon
ovat muita aivo-osia ennen kuin sitten on selkäydin, medulla oblongata.
Niissä kaikissa kuitenkin on havaittavissa harmaita osia (hermosoluja) ja valkoisia, kaapelikohtia myeliinipitoisia osia.
Hermojuuret, jotka lähtevät selkäytimestä mainitaan latinaksi sanalla radix, juuri. Tulehdus sellaisessa kohdassa on radikuliitti. Aivojen tulehdusta mainitaan sanalla enkefaliitti. Aivokalvojen( menix) tulehdusta kutsutaan meningiitiksi.
Rajakohta, missä hermo alkaa saada vahvemman myeliinin on kriittinen kohta. myeliinin jatkoskohdat ovat myös kriittisiä ja vaurioalttiita. Myeliini uudsituu jatkuvasti,kuten kaikki mikä kehossa on omaa Turn over- uudsituman jatkuvasti. vaikka neuroni sinänsä ei jakaannu ja lisäännyt kuten muut solut, niin sen "vaate", sen kalvorakenne ja sen aksonin, jatkeen, myeliini uudistuu jatkuvasti tai sen pitäisi uudistua.
Nämä seikat asettavat ravitsemuksen tärkeäski tekijäksi sillä jokapäiväinen ravintoenergia ja tarvittava vesimäärä on tarpeen, että keho , aivot myös, voivat suorittaa geneettisesti niihin sisällytettyä uudistumisohjelmaa.
Pohjoismainen Ministerineuvos on tehnyt Pohjoismaita varten ravintosuositukset juuri sen takia että kaikki pystyvät pitämään yllä terveyttä, ja pystyvät suorittamaan työtä.

NNR 2004. Tästä kirjoitan toisessa blogissa
http://pikenruoka.blogspot.com/
Energia ja ravintoaineet.

ja
http://aliravitsemus.blogspot.com/
Myeliinin suhteen joudun kuitenkin ottamaan uuden blogiotsikon K-vitamiini, sillä sen muodostus on K1-vitamiinin aineenvaihdunnan aluetta ja K-vitamiinista olen tehnyt muutenkin projektin yliopistolla , tosin vain 10 p. tutkintotyön vuonna 2001 Dietetiikan kurssilla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar