Leta i den här bloggen

lördag 10 april 2010

Entä "Acyl-seriini"?

Seriini(Ser, S) ja glysiini (Gly, G) muuttuvat toisikseen kehossa. Glysiini on pienin aminohappo ja seriini taas on pienin hydroksyryhmän (-OH) omaava aminohappo. Tällaisen valmiin OH-ryhmän liittäminen rasvahappokompleksiin säästää rasvahappoaineenvaihduntaa yhdeltä ylimääräiseltä entsyymitarpeelta, vaikeitten kohtien hydroksylaatioilta.
Aivorakenne sfingomyeliini tarvitsee sellaista kompleksia, jossa palmiitinhappo ja seriini ovat kondensoituneet yhteen sfinganiiniksi. Lipidirakenteitten epätyypillisissä kohdissa esiintyvät OH-rakenteet voivat ehkä kaikki olla peräisin seriinistä tai threoniinista, jottka moplemmat voivat tarjota OH-ryhmää rakenneaminohappoina. Threoniini on essentielli aminohappo ja kesti kauan ennen kuin sille löydettiin jokin funktio.
http://www.uni-koeln.de/med-fak/biochemie/biomed3/images/sphinx.gif

Erilaisissa kehorakenteissa on helpointa ekonomisinta käyttää yhteistä entsyymijärjestelmää esim ensimmäieen ja toiseen ja viimeiseen hiileen, kuten alfa-oksidaatio, beta-oksidaatio ja omega-oksidaatio.

Mutta sitten , koska näitten päätyjen välinen ketju on hyvin vaihtelevarakenteinen, on eri molekyyleissä erilaisia ratkaisuja oksidaatioon( katabolissuuntaisen OH- ryhmän luomiseen) tai rakenteellisen ( anabolissuuntaisen) hydroksiryhmien asettamiseen ja muuhun muokkaamiseen.

Sfingomyeliinin rakenteessa näkyvä OH on siis peräisin aminohaposta, joka kantaa valmiin OH-ryhmän: Seriini kondenoituu aktivoidun palmitiinihapon kanssa aluksi K1-vitamiinin ja B6 vitamiinin myötavaikutuksella

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar