Leta i den här bloggen

tisdag 23 januari 2018

Omega9-linjasta Meadin happo

https://fi.wikipedia.org/wiki/Meadin_happo

Meadin happo eli (5Z,8Z,11Z)-eikosa-5,8,11-trieenihappo eli 20:3(n-9) on monityydyttymätön omega-9-rasvahappo, jonka kemiallinen kaava on C20H34O2, moolimassa 306,48276 g/mol ja CAS-numero 20590-32-3.
Yhdiste on saanut nimensä James F. Meadin mukaan. Meadin happoa syntyy oleiinihapon reagoidessa nisäkkäiden aineenvaihdunnassa ja sitä on löydetty verestä ja rustosta. Meadin happoa käytetään C3 ja D3 leukotrieenien aiheuttaman tulehdusten pilkkomiseen.

Aiheesta muualla kts linkit.

Kommenttini: Katso kuvaa: 

Kuten huomaa, rasvahapon "häntäosa" on pidempi kuin omega6 ja omega3 sarjassa. Se onkin  omega9 sarjaa, eli siinä on 9 hiiliatomia ennen kuin tulee kaksoissidoksista ensimmäinen  päädystä lukien.  Oliviöljyä käytettäessä  siinä olevasta öljyhaposta  C18:1(n-9),    muodostuu tällaista  desaturaasi- ja elongaasientyymeillä kehossa. 

Ensin18:2 (n-9); 
sitten 20:2 (n-9),
sitten 20:3 (n-9), 
sitten 22:3 (n-9).  

 Ne entsyymit jotka muokkaavat n-6 ja n-3 sarjasta aineenvaihdunnallisia  tuotteita kuten leukotrieenejä (voivat muodostaa tästä  20:3 (n-9) kokoisesta metaboliitista LT3  leukotrieeniä.  (omega6 sarjan leukotrieenit ovat LT4- sarjaa ja omega-3 sarjasta tulevat leukotrieenit LT5-sarjaa).  Tiedetään että LT4 sarjasta tulee kliinisesrti aggressiivisia leukotrieenejä LT4 lajeja  ( 20 hiilen eikosanoideja) .  Nämä  n9- ja n3 sarjan leukotrieenit LT3 ja LT5  voivat voivat tehdä interaktiota  sen aggressiivisuuteen ja niillä voi olla joitain aivan omia vaikutuksiaan, kun niitä vain löytää kirjallisuudesta. 

Henkilökohtaisesti olen nyt kiinnostunut  siitä, miten tämän 9n-sarjan tuotteet  degradoituvat.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar