Leta i den här bloggen

tisdag 29 oktober 2013

Parafiini (vaha)

LÄHDE: Wikipedia

Parafiini on seos lineaarisia hiilivetyjä,  jotka ovat vähintään 20-hiilisiä (C20H42). Se on vahamaista, väritöntä ja hajutonta läpikuultavaa ainetta. Parafiini erotetaan pohjista, jota maaöljyn tislauksessa  jää. Termiä parafiini käytetään myös yleisesti teknisenä nimenä lineaarisille tyydyttyneille hiilivedyille, kun taas haaroittuneet hiilivedyt ovat isoparafiineja ja tyydyttymättömät  ovat olefiineja ( öljyä muodostavia, alkeeneja).Parafiini on valkoista, haurasta vahaa, joka on hajutonta ja mautonta. Parafiinin sulamispiste on 40–70 celsiusasteen välillä. Parafiini ei liukene veteen,  mutta liukenee  eetteriin, bentseeniin ja joihinkin estereihin.  Koska se on hiilivetyä, se on reagoimatonta, mutta sitä voi polttaa. Se on erittäin hyvä sähköeriste.
Parafiinia käytetään etupäässä kynttilöissä steariinia halvempana vaihtoehtona, mutta myös kankaiden ja muiden huokoisten aineiden kyllästämiseen, sekä kiillotusvahojen ja voiteluaineiden valmistamiseen. Parafiinia käytetään myös fysikaalisissa hoidoissa ja naamioväreissä. Tietyntyyppisten suksien pohjaan laitetaan usein parafiinia luistavuuden lisäämiseksi.
 
Parafiini- eli mineraaliöljy ja petroli ovat raskaista, mutta parafiinivahaa kevyemmistä hiilivedyistä koostuvia nesteitä, esim.lampukoissa käytettyä parafiiniöljyä. Parafiiniöljyä käytetään muun muassa lihmisten ja eläinten  ummetuksen  hoitoon, ja myös puun öljyämiseen, esim. leikkuulaudoissa ja saunan lauteissa. Lauteita öljytessä levittäminen tapahtuu huokoisella sienellä ja ylimääräinen öljy pyyhitään pois. Öljy tukkii puun huokoset ja estää hien ja lian pesiytymisen niihin.
Parafiiniöljyä saa aptekista ja joistakin maatalous - ja rautakaupoista.

Silmälääkärien kirjoittama silmäsalva Oculentum Simplex on parafiinia. 
Huulirasva Lypsyl  on parafiinia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar