(I) Dietary antioxidants
(II) Introduction
(III) Compounds with ability to
scavenge or neutralize free radicals
(IV) Compounds with ability to induce
antioxidant enzymes
(V) Protective effects of
antioxidant-rich diets in experimental animal and human studies
(VI) Intervention trials with
antioxidant supplements
(VII) Recommendations
(1) Antioxidant or redox-active
compounds supplements
(2) Antioxidant-rich foods
(X) Reasoning behind the
recommendation
References
(V) Antioksidanttipitoisen ravinnon suojavaikutus kokeellisissa eläin ja ihmistutkimuksissa
Protective effects of antioxidant-rich diets in experimental animal and human studies
Ravinnon
antioksidanttien oletettu oksidatiiviselta vauriolta suojaava osuus
perustetaan usein laajoihin soluviljelysysteemeihin. Mutta ei ole
aina mitenkään selvä asia, voidaanko ihmisiin suoraan
extrapoloida sellaisia soluviljelmävaikutuksia, jotka useinkin on
havainnoitu yksittäisten antioksidanttien korkeilla
pitoisuuksilla. Esimerkiksi soluviljelytutkimukset useimmiten eivät
kerro mitään fytokemikaalien prosessoitumisesta elävässä
kehossa eikä niiden imeytymisestä tai aineenvaihdunmasta
keho-olosuhteissa tai siitä, onko niitä ylipäätänsä saatavilla
mielenkiinnon kohteena olevassa kudoksessa.
Antioksidanttipitoisessa ravinnossa
on myös paljon yhdisteitä, jotka eivät ole redox-aktiiveja, joten
muitakin mekanismeja saattaa olla olemassa. Monella sellaisella
mekanismilla voi olla osuutensa suoritettaessa interventiota
kasviyhdisteillä, mutta vielä puuttunee suoraa osoitusta.
Sellaiset todisteet saataisiin vain tutkimuksista, joissa erilaisia
ja tarkasti määriteltyjä antioksidanttivalmisteita käyttäen
osoitettaisiin niiden oksidaatiolta suojaava vaikutus tiettyyn
molekulaariseen kohteeseen ja tämä kohdekin puolestaan voitaisiin
osoittaa terveydelle edulliseksi. Näin monimutkaisten olosuhteiden
vallitessa on tarpeellista suorittaa pitkäaikaisia asianmukaisia
kliinisiä tutkimuksia sellaisten antioksidanttipitoisten ravintojen
saannista. Terveydelle hyödyllisten antioksidanttien
selvittämiseksi näillä tutkimuksilla tarvitaan lisäksi
soveliaita oksidatiivisen stressin biomerkitsijöitten
"kultaisia"standardeja.
The
suggested protective role of dietary antioxidants against oxidative
damage is often based
on
extensive studies in cell culture systems. However, it is not always
clear whether the
effects
in cell cultures, often observed with high doses of single compounds,
can be readily
extrapolated
to humans. For example, studies in cell cultures most often do not
reflect how
the
phytochemicals are processed in vivo, how they are absorbed and
metabolised in the body, or whether they are available to the tissues
of interest. Antioxidant-rich diets also contain a lot
of
compounds which are not redox active, so other mechanisms may also
exist. Many such
mechanisms
may be involved in interventions with plant compounds, but direct
proof may
still
be lacking. Such direct proof would only come from studies where
different and well-defined preparations of antioxidants would be
shown to affect a specific molecular target by
protecting
it from oxidation and where this target could be shown to have health
beneficial effects. In these complex circumstances, long-term
adequate clinical studies on intake of such antioxidant-rich diets
are necessary. Further, suitable gold standard biomarkers of
oxidative stress in vivo are needed in such studies to clarify the
health beneficial effects of antioxidants.
Marjat
ovat kaikissa pohjoismaissa hyvä antioksidanttien lähde. Eräät
ravintotutkimusten alkukokeet vahvistivat ravinnon
fytokemikaalipitoisilla, vapaita radikaaleja pyydystävillä tai
faasi-2 entsyymejä indusoivilla kasviksilla olevan suotuisia
vaikutuksia. On osoitettu, että syöttämällä jyrsijälle(
koe-eläinrotille) mansikoita, pinaattia ja mustikoita hermojen
degeneroituminen niissä hidastuu ja palautumista ennalleen
tapahtuu. Koe-eläimissä on osoitettu myös karsinogeneesin
tehokasta estymistä vadelmilla ja mansikoilla. Saksanpähkinät ja
granaattiomenat ovat erittäin antioksidanttipitoisia ( nim.
sellaisia antioksidantteja, jotka pyydystävät vapaita radikaaleja)
ja ne vähentävät LDL- oksidaatiota ja ateroskleroosiin
assosioituvia prosesseja niin eläimissä kuin ihmisissä.
Berries
are a good source of antioxidants found in all Nordic countries. Some
initial experimental dietary studies confirm the beneficial effects
of dietary plants rich in either phytochemicals with ability to
scavenge free radicals, or phytochemicals with ability to
induce
phase 2-enzymes. It has been demonstrated that feeding with
strawberries, spinach and
blueberries
to rats retards and reverses age-related neurodegeneration (20-21).
Antioxidant-
rich
berries such as raspberries and strawberries (22-23) also efficiently
inhibit carcinogenesis
in
experimental animals. Walnuts (24-25) and pomegranates (26-27), which
are exceptionally rich in scavenging antioxidants, reduce LDL
oxidation and atherosclerosis-related processes
in
animals and humans..
On havaittu
brysselikaalin, sipulin ja tomaatin voivan vähentää
8-oxo-deoxyguanosiinin (8-OHDG) erittymistä virtsaan. Tämä on
merkkiaine DNA:n oksidatiivisesta vauriosta, jonka vapaat radikaalit
ovat aiheuttaneet. Jos se saadaan vähenemään, vähenee
lymfosyyttien DNA-vauriotaso niin eläimellä kuin ihmiselläkin. On
päinvastaisiakin esimerkkejä tarkoin kontrolloiduista
tutkimuksista, joissa antioksidanttipitoisilla kasvisravinnolla
tehdyistä interventioista havaittiin vain hyvin vähän jotain
vaikutusta. Lisäksi on havaittu melkoista variaatiota plasman
karotenoidipituuksissa eri alueitten kesken EPIC -tutkimuksen
mukaan, johon sisällytettiin 9 Euroopan maata ja 16 eri aluetta
( Al Delaime et al. 2004). Näitä epäyhteneviä tuloksia
selittänee osittain joittenkin yksittäisten antioksidanttien matala
biologinen saatavuus ja erittäin tehokas aineenvaihdunta.
Monet
tutkimuksista on tehty eläimillä; ihmistutkimuksissa havaittujen
edullisten löytöjen selittämisessä on hankaluuksia lähinnä
johtuen eroavuuksista imeytymisessä, jakautumassa,
aineenvaihdunnassa ja erityksessä, suolistobakteeriflorassa,
endogeenisten antioksidanttien järjestelmässä sekä annosten
täsmäämättömyydessä.
Vertaiskontrollien
puutteestakin aiheutunee tulkintavaikeuksia tehtäessä tutkimuksia
kompleksilla ravinnolla kuten marjoilla, hedelmillä ja
vihanneksilla. Nämä pohdinnat huomioon ottaen tällä saralla
tarvitaan pitempikestoisia yksityiskohtaisia kliinisiä tutkimuksia
hyödyntäen uutta biokemian teknologiaa ( kuten matabolomics,
proteomix, genomix jne) vahvistettaessa antioksidanttien ja
polyfenolien edullisia vaikutuksia.
It
has also been observed that Brussels sprouts, onions and tomatoes are
able to reduce the excretion of 8-oxo-deoxyguanosine (8-OHDG), a
biomarker for oxidative free radical DNA damage, into urine and to
reduce the level of DNA damage in
lymphocytes
in animals and humans (28-32). However, examples also exist of
rigidly
controlled
studies where little effect was observed after intervention with
plant food items rich
in
antioxidants (33-34). In addition, a substantial variation of plasma
carotenoid levels was
observed
between 16 different regions in 9 European countries in the EPIC
study (Al-Delaimy
et
al., 2004). Low bio-availability and extensive metabolism of some
plant-derived
antioxidants
may in part explain some of these discrepancies. Many of the studies
are performed in animals and there are complexities in explaining
these beneficial findings in
human
studies mainly due to the differences in absorption, distribution,
metabolism and
excretion,
gut microbiota, endogenous antioxidant systems and inappropriate
doses.
Also,
lack
of comparable controls may cause difficulties with interpretation of
studies of complex
foods,
such as berries, fruit and vegetables. Having these considerations in
mind, detailed
clinical
studies are needed in this area with longer duration and inclusion of
new biochemical technologies (including metabolomics, proteomics,
genomics etc.) to confirm beneficial
effects
of antioxidants and polyphenols (Biesalski, 2007).
(VI) Antioksidanttilisillä tehdyistä interventiokokeista Intervention trials with antioxidant supplements
Ne
interventiokokeet, joita on tehty E- vitamiinin, C vitamiinin tai
beta-karoteenin lisillä, eivät ole olleet suojavaikutuksen
suhteen yhtäpitäviä. Itseasiassa antioksidanttilisät eivät
ole useinkaan osoittaneet mitään tehoa ja sairaudessa on
esiintynyt jopa haitallisia lopputuloksia kliinisissä
tutkimuksissa Johtopäätöksena näillä antioksidanteilla
tehdyistä tutkimuksista ei millään tutkimuksella toistaiseksi ole
vakuuttavasti näytetty antioksidanttien tehoa oksidatiivisen
stressin biomerkitsijöihin henkilöillä, jotka eivät ole
puutetilassa ja joille annetaan C-vitamiini, E-vitamiini tai
betakaroteenilisää (Dragstedt 2008).
Results
from intervention trials with antioxidant supplements such as
vitamins E, vitamin C or
-carotene
have not been conclusive with respect to their protective effect.
Indeed, supplementation with antioxidants has often resulted in no
effect or even adverse disease outcomes in clinical trials. A
review of studies with these antioxidants concluded that no studies
have so
far
convincingly shown an antioxidant effect on biomarkers of oxidative
stress in non-depleted humans given vitamin C, vitamin E, or
beta-carotene (Dragsted, 2008).
Pitää
kuitenkin pitää mielessä, että suurin osa näistä kliinisistä
kokeista on tehty suurilla antioksidanttilisäannoksilla ja
tutkimukseen osallistujat ovat useinkin olleet jo korkean riskin
yksilöitä tai toipumassa jostain akuutista kroonisesta
tautitapahtumasta. Sensijaan matala-annoksisten antioksidanttilisien
terveydellisestä suojavaikutuksesta varsinaisesti terveillä
henkilöillä tiedetään vähemmän ( siis annoksista, jotka
vastaavat päivän ravinnosta saatua määrää). Kuitenkin eräs
äskettäinen tutkimus erilaisilla antioksidanteilla, joita oli
eristetty hedelmistä, marjoista ja vihanneksista ei osoittanut
mitään tehoa kahteen luotettavaan biomerkitsijään
ylipainoisilla miehillä 6 viikossa ja 2- tyypin diabetespotilailla
12 viikossa. Tässä tutkimuksessa mitatut oksidatiivisen stressin
biomerkitsijät olivat F2-isoprostaani ja 8-OHDG. (Rytter et al
2010).
It
should, however, be noted that a majority of such clinical trials
have examined high doses of antioxidant supplements, and study
participants have often been individuals at high risk or
recovering
from acute chronic disease events. Therefore less is known about the
health
protection
of low dose antioxidant supplements (similar to doses found in
everyday diets) in
essentially
healthy individuals.
However,
a recent study with different antioxidants mainly
extracted
from fruit, berries and vegetables did not show any effect on
F2-isoprostanes
or 8-OHDG, the two currently reliable biomarkers of in vivo oxidative
stress when supplemented
for
6 weeks in overweight men and 12 weeks in type 2 diabetes patients
(Rytter et al., 2010
a,b).
(Suomalaisista
50- 69 vuotiastia tupakoivista miehistä ( n= 29 113) tehtiin ATBC
sokkokoetutkimus, joka kesti 5-6 vuotta. Tupakanpoltto oli 5 tai
useampi tupakka päivää kohden. He saivat joko alfatokoferolia (
50 mg), beta-karoteenia ( 20 mg) , alfa-tokoferolia ja
beta-karoteenia tai plaseboa ( lumelääkettä) päivittäin
keskimäärin 6.1 vuoden ajan. (Albanes et al. ). Pettymyksesksi
havaitiin, että betakaroteeni assosioitui 20% lisääntyneeseen
keuhkosyöpäriskiin. Rapola et al. tutkivat kardiovaskulaaristen
tapahtumien frekvenssiä 1861 mieheltä, jotka kuuluivat tähän
ATBC tutkimukseen ja joilla oli aiemmin ollut sydäninfarkti, ja
totesivat merkitsevästi enemmän fataalin sydänverisuonitaudin
aiheuttamia kuolemia beta-karoteenia saavassa ryhmässä verrattuna
lumelääkettä saaneitten ryhmään.
Albanes
et al. (35) in the ATBC Study randomly assigned 29,133 Finnish men
aged 50-69
years
who smoked five or more cigarettes daily to receive alfa-tocopherol
(50 mg), beta-carotene
(20
mg), alfa-tocopherol and beta-carotene, or a placebo daily for 5-8
years (median 6.1 years). Disappointingly, however, the results
showed that beta-carotene supplementation was associated
with
about a 20 % increase in lung cancer risk. Rapola et al. (36) studied
the frequency of
major
coronary events in 1,862 men enrolled in the ATBC Study who had a
previous myocardial infarction, and observed that there were
significantly more deaths from fatal
coronary
heart disease in the beta-carotene groups than in the placebo group.
Samanlaisia
tuloksia sai Omenn et al. CARET- tutkimuksesta, johon osallistui
suuren keuhkosyöpäriskin omaavia miehiä ja naisia ( n= 18 314).
Testattiin betakaroteenin (30 mg) ja A-vitamiinin ( 25 000 IU
retinylpalmitaattia) kombinaatiota lumelääkkeen suhteen. CARET
tutkimus keskeytettiin 21 kuukautta ennen määräaikaa, koska ei
ollut näyttöä mistään eduista ja sensijaan mahdollisesta
haitasta alkoi olla melkoista viitettä: Aktiivissa
interventioryhmässä, joka sai vaikuttavien aineiten kombinaatiota,
esiintyi 28 % enemmän keuhkosyöpää ja 17 % enemmän
kuolemantapauksia kuin lumelääkettä saaneilla. CARET-tutkimuksessa
havaittiin myös että aktiivia (vaikuttavien aineiden) terapiaa
saaneessa ryhmässä kardiovaskulaaristen tautien mortaliteetin
relatiivinen riski nousi 26%
Similar
findings were observed in the CARET study by Omenn et al. (37), who
tested a com
bination
of 30 mg beta-carotene and 25,000 IU retinyl palmitate taken daily
against a placebo in
18,314
men and women at high risk of developing lung cancer.
The
CARET intervention was
stopped
21 months early because of clear evidence of no benefit and
substantial evidence of
possible
harm; there were 28 % more lung cancers and 17 % more deaths in the
active intervention group that was administered the combination of
beta-carotene and retinyl palmitate. The CARET study also observed
that the active treatment group had a 26 % increase in relative risk
of death from cardiovascular disease (38).
Haittavaikutuksia
on havaittu myös kolmessa muussa tutkimuksessa:
Brown
et al. tekivät antioksidanttitutkimuksen, johon osallistui 160
koronaaritautista potilasta. Käytetyt antioksidantit olivat:
Seleeniä 100 ug, C-vitamiinia 1g), E- vitamiinia 800 IU ja
beta-karoteenia 25 mg: Tuloksena tutkija oli sitä mieltä, että
niillä ei ollut mitään vaikutusta yksinään, vaan ne jopa
heikensivät simvastatiinin suojaavia vaikutuksia sekä
lipidimerkitsijöihin että kliinisiin päätepisteisiin.
Water
et al. tutkivat antioksidanttivaikutuksia ja sepelvaltimoiden
skleroosia 423 koronaaristenoosia potevalla postmenopaussissa
olevalla naisella. Käytetyt antioksidantit olivat E-vitamiini 800
IU ja C-vitamiini 1 gramma päivässä. Tutkijat havaitsivat
mahdollisia haitallisia vaikutuksia mainituista antioksidanteista.
Lopuksi
Graat et al. tutkivat antioksidanttien vaikutuksia
immuunivasteeseen 60 vuotiailla tai sitä vanhemmilta henkilöillä,
jotka eivät asuneet missään laitoksessa. Tutkijat totesivat,
että E-vitamiinia 200 mg päivässä saaneilla kontrolleihin
verrattuna oli lisääntynyt infektioiden vaikeusaste.
Adverse
effects have also been observed in three additional studies. In a
study which included 160 patients with coronary disease, Brown et al.
(39) observed that antioxidants (100 ug
selenium,
1 g vitamin C, 800 IU vitamin E and 25 mg beta- carotene) had no
effect alone, but attenuated the protective effects of simvastatin on
both lipid markers and clinical endpoints.
Potential
adverse effects of antioxidants (800 IU vitamin E and 1 g vitamin C
per day) were
also
observed by Water et al. (40) studying coronary atherosclerosis in
423 postmenopausal
women
with coronary stenosis.
Finally,
Graat et al. (41) studied the effect of antioxidant
supplement
on immune response in 652 non-institutionalised individuals aged 60
years or older.
They observed that the individuals treated with 200 mg vitamin E per
day had an
increased
severity of infections compared to the controls.
Useissa
tutkimuksissa antioksidanteilla ei ole havaittu olevan mitään
kliinisiä vaikutuksia.
Esim.
Sydänsuojaa tutkinut MRC/BHF Heart Protection Study havaitsi kyllä
biomerkitsijöissä paranemisia, mutta mitään vaikutuksia
kliinisiin päätepisteisiin ei todettu. Tutkimukseen osallistui
koronaaritautisia aikuisia ( n = 20 536) ja tutkittu antioksidantti
oli mixtruuramuodossa (E-vitamiinia 600 mg, C-vitamiinia 250 mg ja
beta-karoteenia 20 mg).
Edelteen
HOPE-tutkimuksessa 55 vuotta täyttäneillä tai sitä vanhemmilla
suuren kardiovaskulaarisen riskin omaavilla miehillä ja naisilla (
n = 9 541) ei todettu mitään merkitsevaa vaikutusta
päivittäisestä keskim. 4,5 vuotta kestäneestä E-vitamiinin
(400 IU) saannista
Several
studies have observed no clinical effects of antioxidant treatment.
For example, the
MRC/BHF
Heart Protection Study (42) which included 20,536 adults with
coronary disease, observed that an antioxidant mixture (600 mg
vitamin E, 250 mg vitamin C and 20 mg beta-carotene) improved plasma
biomarkers, but had no effects on clinical endpoints.
Furthermore,
the
HOPE study (43) in which a total of 9,541 men and women 55 years of
age and older who
were
at high risk for cardiovascular events were enrolled, observed no
significant effects of 400 IU vitamin E per day for a mean of 4.5
years.
Mutta
positiivisiakin vaikutuksia kliinisiin päätepisteisiin on
havainnoitu.
CHAOS-tutkimus
sisällytti koronaariateroskleroosipotilaita (n = 1035) , joista
osa sai vaikuttavaa ainetta E-vitamiinia (800 IU) ja osa sai
lumelääkettä (placebo). Havaittiin, että E-vitamiinia saaneilla
non-fataalien infarktien määrä väheni yhden vuoden hoidon
jälkeen. Pieni mutta ei merkitsevä lisääntyminen
kokonaismortaliteetissa havaittiin myös.
Kuitenkin
meta-analyysi (Miller et al 2005) 19 eri tutkimuksesta (n= 135
967)käytettäessä antoi tuloksena kokonaismortaliteetin nousun
suuria E-vitamiiniannoksia ( 400 IU päivässä).
Lisäksi
ASAP-tutkimuksessa (n= 520) havaittiin pään valtimoitten(
carotis) ateroskleroosin etenemän hidastuvan vain miehillä muuta
ei naisilla, kun annettiin hoitona E-vitamiinia , alfa-tokoferolia
182 mg ja C-vitamiinia 500 mg päiovässä kolmen vuoden ajan.
Positive
effects on clinical endpoints have also been observed. The CHAOS
study (44) (1,035
patients
with coronary atherosclerosis who either received 800 IU vitamin E or
placebo) observed that vitamin E reduced the rate of non-fatal
myocardial infarction after one year of
treatment.
A non-significant increase in all-cause mortality was also seen.
However,
in a
recent
meta-analysis on high-dosage vitamin E (median 400 IU/day)
supplementation was
associated
with an increase in all-cause mortality (135,967 participants in 19
clinical trials;
Miller
et al. 2005). In addition, in the ASAP study (N=520) retarded
progression of carotid
atherosclerosis
was observed in men, but not in women, after treatment with 182 mg
alfa-
tocopherol
and 500 mg vitamin C per day for three years (45).
Suomennosta 22.2. 2013
(Jatko: (VII) Recommendations )
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar